Dostupni linkovi

Kineski ministar odbrane posetio Beograd


Guang Liang i Boris Tadić, 07. septembar 2009. Foto: Vesna Anđić
Guang Liang i Boris Tadić, 07. septembar 2009. Foto: Vesna Anđić
Kineski ministar odbrane Liang Guangli, koji se nalazi u poseti Beogradu, izjavio je da je sa srpskim kolegom Draganom Šutanovcem postigao visok nivo saglasnosti o vojnoj saradnji, odnosima dve zemlje i međunarodnoj politici.

Posle susreta sa Šutanovcem, gde se obratio novinarima, ministar Guangli imao je susrete i sa predsednikom Borisom Tadićem, premijerom Mirkom Cvetkovićem i šefom diplomatije Vukom Jeremićem.

Ministri odbrane Srbije i Kine, ocenili su da postoji niz oblasti za proširenje i do sada dobre, bilateralne vojne saradnje. Podsetivši da je ovo prva poseta ministra nacionalne odbrane Kine Srbiji posle 25 godina, ministar Šutanovac je rekao da ona ima veliki strateški značaj.

“Srbija i Kina tradicionalno gaje dobre i pozitivne odnose. Drago mi je da smo konstatovali da su odnosi iz oblasti odbrane možda i najbolji u odnosima dve države. Još jednom bih javno izrazio zahvalnost za sve ono što Kina radi na međunarodnom planu poštujući međunarodno pravo i podržavajući Srbiju u vezi sa svojim interesima na Kosovu i Metohiji. Štiteći pravo Srbije na Kosovu i, štitimo međunarodno pravo i štitimo pravo Kine. Želimo da naglasimo da Srbija podržava politiku jedine i jedinstvene Kine.”


Kineski ministar odbrane Liang Guangli je rekao da je sa Šutanovcem postigao visok nivo saglasnosti razgovarajući o vojnoj saradnji, odnosima dve zemlje i međunarodnoj politici.

Guangli je rekao da je pozitivno reagovao na ponudu da se saradnje dve vojske proširi i na oblast razmene iskustava iz mirovnih misija, saradnje odbrambenih industrija i obuke vojnih kadrova.

“Kina i Srbija, iako geografski udaljene, prijateljstvo između dve zemlje i dva naroda je duboko usađeno u srca dva naroda. Došao sam u posetu Srbiji zbog zbog prijateljstva i saradnje. Obavili smo iscrpnu razmenu mišljenja o bilateralnim odnosima, bilateralnim vojnim odnosima, nacionalnoj politici ove zemlje i situaciji u međunarodnoj bezbednosti i postigli smo široku saglasnost.”

XS
SM
MD
LG