Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Jocić bi mogao biti zaštićeni svedok?


Sreten Jocić

Sreten Jocić, poznat kao Joca Amsterdam, od srpskog pravosuđa mogao bi da dobije status zaštićenog svedoka ukoliko otkrije ljude iz vrha organizacije ubistva hrvatskog novinara Iva Pukanića, ali i mnogih drugih likvidacija koje su se dogodile u više evropskih zemalja, piše beogradska štampa. Ovu informaciju nisu mogli da nam potvrde u nadležnom tužilaštvu, a ni sam Jocićev advokat o tome ne zna ništa.

Sretenu Jociću, zvanom Joca Amsterdam, kako piše beogradski dnevnik Blic, biće ponuđeno da bude zaštićeni svedok ukoliko otkrije imena aktera nerasvetljenih ubistava koja su u poslednjih petnaest godina izvršena u Srbiji, Hrvatskoj, Bugarskoj i Holandiji. Jedan od prvih uslova za dobijanje tog statusa, kako se navodi, je da Jocić otkrije vrh organizacije koja je naredila ubistvo hrvatskog novinara Iva Pukanića. Sreten Jocić je prvoosumnjičeni za Pukanićevu likvidaciju, ali se sumnja da on nije glavni nalogodavac ubistva.

Miljko Radisavljević, specijalni tužilac za organizovani kriminal, izjavio je za naš radio da informacija u medijima o mogućnosti da Sreten Jocić dobije status zaštićenog svedoka nije potekla iz tužilaštva:

"Apsolutno ne komentarišem informaciju koja nije potekla iz Specijalnog tužilaštva – informaciju koja nije moja ne mogu da komentarišem. Verovatno neko ko je pisao o tome ima neki izvor informacija, ili je to nečija procena. Zaista, sve što bih rekao na temu takvog teksta moglo bi da ima neke loše konsekvence. Ja, kao tužilac, samo mogu da kažem da takvi tekstovi nikad nisu u interesu postupka."

Ivica Dačić, ministar policije, rekao je da je davanje statusa svedoka saradnika Sretenu Jociću stvar tužilaštva, a ne policije:

"To je pitanje za tužilaštvo, a ne za policiju. Mislim da se o tim stvarima zaista ne daju javne izjave."

Zdenko Tomanović
Jocićev advokat Zdenko Tomanović izjavio je da nije obavešten da postoji mogućnost da njegov klijent postane zaštićeni svedok, i tom prilikom se osvrnuo na njegov status u slučaju ubistva Iva Pukanića:

"Ja, zaista, o tome ne znam ništa. Mogu samo da kažem da ću tražiti od Suda da javnosti obelodani barem jedan jedini dokaz protiv mog klijenta, jer da bi se nekom ponudio status zaštićenog svedoka mora, barem za početak, da postoji dokaz da je izvršio krivično delo. U slučaju Sretena Jocića to nije tako i, ujedno, odbrana će predložiti preko 80 svedoka koje je potrebno saslušati ukoliko istraga uopšte želi da se vodi postupak protiv Sretena Jocića."

Prema pisanju srpskih medija, ideju da Sreten Jocić, zvani Joca Amsterdam, postane svedok saradnik kako bi pomogao u rasvetljavanju ubistava u poslednjih petnaestak godina zajednički razmatraju Srbija, Hrvatska, Holandija i Bugarska. Lista uslova za taj status, kako se navodi, veoma je dugačka pa će se, pored zahteva da kaže nalogodavce ubistva hrvatskog novinara Iva Pukanića, od Jocića tražiti da rasvetli bar petnaestak ubistava u tim zemljama, mahom iz devedesetih godina, kao i da razotkrije puteve droge i organizatore narko-biznisa.
On je krupan igrač i država mu ne bi ponudila ovakvu nagodbu kada ne bi bilo većeg interesa, dakle veće dobiti od onoga što bi, eventualno, bilo samo njegovim kažnjavanjem.


Zlatko Nikolić, iz Kriminološkog instituta u Beogradu, rekao je za naš program da bi Sreten Jocić svakako bio važan svedok saradnik:

"Jer on puno zna. U svakom slučaju, jedno je tačno, on je krupan igrač i država mu ne bi ponudila ovakvu nagodbu kada ne bi bilo većeg interesa, dakle veće dobiti od onoga što bi, eventualno, bilo samo njegovim kažnjavanjem. On nikome u zatvoru ne treba takav kakav je ako ostane sve ovo neotkriveno. Status zaštićenog svedoka mu garantuje drugačiji identitet, i oproštaj svega onoga zbog čega bi jednog dana, verovatno, dospeo u zatvor."

Po Nikolićevom mišljenju, davanjem statusa svedoka saradnika Sretenu Jociću ne bi se došlo u apsurdnu situaciju da se spase odgovornosti onaj koji je na vrhu kriminalne piramide, već je verovatno ideja da se dođe do onih koji su čak i iznad njega:

"Apsolutno da ima i jačih igrača, jer sâm on, bez neke logistike, bez podrške u nekim moćnijim krugovima ne bi mogao. Uzmite slučaj Pukanić, on nije imao nijedan poseban razlog da ga ubije, ako je uopšte tačno da je on nalogodavac i izvršitelj, odnosno neko je drugi to platio. E sada, sve druge zanima da li je i ko je to iznad, a on, u svakom slučaju, jeste gornji red u tom lancu, ali ne i najviši. Iznad njega, garantovano, možemo se kladiti, postoji neko jer oni ne bi mogli bez tih moćnijih, bez te logistike, da opstanu."


Zbog sumnje da je naručio ubistvo novinara Iva Pukanića, Sreten Jocić uhapšen je u Srbiji i nalazi se u Okružnom zatvoru u Beogradu. Mediji u regionu pominjali su ga kao jednog od najvećih narko-šefova u Evropi koji je imao velike kriminalne poslove u Holandiji i Bugarskoj, kao i Južnoj Americi, odakle i na evropsko tržiste stižu velike količine droge. Do hapšenja je živeo u Beogradu, na Dedinju, u vili bivšeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića. Pred sudom je izjavio da su mu mesečna primanja 600 evra.
  • 16x9 Image

    Zoran Glavonjić

    Novinarsku karijeru počeo je 1995. u informativnoj redakciji beogradske televizije Studio B. Radio je u beogradskom listu "Dnevni telegraf" i u dnevniku "Glas javnosti". Na RSE je od avgusta 2000.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG