Dostupni linkovi

Potpisan sporazum o ukidanju viza za Izrael


Potpisivanje Sporazuma, Fotografije: Vesna Anđić
Potpisivanje Sporazuma, Fotografije: Vesna Anđić
Šefovi diplomatija Srbije i Izraela Vuk Jeremić i Avigdor Liberman potpisali su u Beogradu Sporazum o ukidanju viza između Srbije i Izraela. Dvojica ministara su ocenili da samo novi pregovarački proces između Beograda i Prištine može dovesti do dugoročnog i stabilnog rešenja za budući status Kosova.

Srbija i Izreal imaju isti stav po pitanju jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, zaključili su ministri spoljnih poslova Srbije i Izraela, Vuk Jeremić i Avigdor Liberman.

“Izrael ne priznaje jednstrano proglađenu nezavisnost Kosova i to je nešto što mi izuzetno cenimo, pogotovo imajući u vidu pritiske kojima je bio izložen da tako nešto učini.”

Samo novi pregovarački proces između Beograda i Prištine može dovesti do dugoročnog i stabilnog rešenja za budući status Kosova, uveren je šef izraelske diplomatije Avigdor Liberman.

“Mir ne možete nametnuti, već ga stvoriti i do njega se mora doći rešenjem, mora biti sveobuhvatno i do njega se mora doći direktnim pregovorima i razgovorima.”

Upitan da li njegova zemlja trpi pritiske zbog odluke da ne priznaje nezavisnost Kosova, Liberman je odgovorio.
Avigdor Liberman u Beogradu je o odnosima Srbije i Izraela razgovarao i sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem.


“Mi se pod pritiscima nalazimo još od 1948. godine i naučili smo kako da se nosimo sa tim.”


Kako je u utorak pred Međunarodnim sudom pravde, istekao rok za prijavu učešća u javnoj raspravi o legalnosti proglašene nezavisnosti Kosova ministar Jeremić kaže da još uvek nema podatak o broju zemlja prijavljenih za diskusiju, osim pet stalnih članica saveta.

“Ovo je prvi put u istoriji da se pred Međunarodnim sudom pravde raspravlja o legalnosti jednostrano proglašene secesije i prvi put da svih pet zemalja koje imaju pravo veta, učestvuju u jednoj raspravi pred sudom.”

Dvojica ministara su pozdravila potpisivanje sporazuma o ukidanju viza između Srbije i Izraela, istakavši da je to važan korak u razvoju odnosa dve države.
XS
SM
MD
LG