Dostupni linkovi

Nikolićeva tajanstvena ponuda Tadiću


Pristalice Naprednjaka nose u Skupštinu Srbije potpise koje su prikupili za promenu Ustava, 13. januar 2011
Pristalice Naprednjaka nose u Skupštinu Srbije potpise koje su prikupili za promenu Ustava, 13. januar 2011
Višenedeljni triler u kom su u srpskoj političkoj akciji korišćena sva oružja u napadima opozicije na vlast i obrnuto, konačno će dobiti epilog. Srpska napredna stranka na mitingu u subotu će otkriti predlog vlasti za raspisivanje prevremenih parlamentarnih izbora koji su u stilu nejneizvesnijih akcionih filmova nazvali „ponuda koja se ne odbija“.

„O tonu i slici ne mogu da vam kažem apsolutno ništa. Tokom mitinga predviđena je šetnja gradom, međutim još ne mogu da vam potvrdim da li će je biti. Ali ćemo imati dovoljno hrabrosti da saopštimo Borisu Tadiću šta je prava istina i na koji način ćemo do nje doći. Ne znam koliko će to odjeknuti, ali sam uveren da će za režim biti veliko iznenađenje...“
, rekao je Aleksandar Vučić jedan od lidera Srpske napredne stranke.

Ostao je do kraja tajanstven Aleksandar Vučić, na brojna novinarska interesovanja čak i o tehničkim detaljima okupljanja opozicije, ali i za odgovor na glavno pitanje - čime će to na mitingu „naprednjaci“ toliko zapanjiti vlast da bi se krajem godine, nekoliko meseci pre redovnog roka, dogodili izbori.

Da li bi to mogla da bude ponuda „naprednjaka“ Demokratskoj stranci, sa kojom su po rejtingu rame uz rame, i o kojoj se po kuloarima priča već dugo, za postizbornu koaliciju? Te sumnje razvejao je lično Boris Tadić, predsednik države i prvi čovek demokrata.

„Vidim da u javnosti postoje naznake da se sada priprema neka velika koalicija... Nema govora o tome. i ne vidim mogućnost formiranja bilo kakve velike koalicije između Demokratske stranke i Srpske napredne stranke, jer su to partije različitih programa i različitih orijentacija“
, rekao je Tadić.

Osim ako nemaju čaroliju dostojnu Dejvida Koperfilda, teško da će bilo kakva ponuda za izbore u prednovogodišnjem terminu biti prihvaćena jer je Boris Tadić i na sastanku sa liderom „naprednjaka“ Tomislavom Nikolićem odbio takav zahtev, uz konstataciju da na glasanje treba ići tek pošto Evropska unija Srbiji da status kandidata za članstvo.

Pravi test na izborima


Kao jedan od glavnih argumenata opozicija ističe tešku ekonomsku situaciju, na šta se žale i skoro svi birači, pa smo građane Priboja pitali da li treba požuriti sa izborima:




Obzirom na veliku aktivnost Srpske napredne stranke, koja joj nesumnjivo donosi besplatnu reklamu, postavlja se pitanje kolika je njena realna snaga. Đorđe Vuković, iz Centra za slobodne izbore i demokratiju, kaže da se u ovom trenutku ne mogu prognozirati rezultati njihovog mitinga, ali da će jedini pravi test biti na upravo izborima.

“U ovom trenutku nešto više od jedne trećine biračkog tela u Srbiji, barem kada se radi o onima koji se u anketama opredeljuju, ka
“U ovom trenutku nešto više od jedne trećine biračkog tela u Srbiji, barem kada se radi o onima koji se u anketama opredeljuju, kaže da će glasati za Srpsku naprednu stranku", navodi Đorđe Vuković.
že da će glasati za Srpsku naprednu stranku. Znači, to je negde između 700.000 i 800.000 birača. Međutim, još smo daleko od toga da li će to biti izborni rezultat. izbori su uvek neizvesni, i niko sada ne može da predvidi šta će biti”
, ocenjuje Vuković.

U borbi za vlast lideri “naprednjaka” proslavili su se nedavno i najavom da će do konačne pobede sedeti na stiroporu na ulicama Beograda. U misterioznom maniru koji preovladava pred miting, Aleksandar Vučić nije hteo da otkrije ni to kojim će još sredstvima ta partija pokušati da osvoji vlast.

“Ako bi smo se odlučili na štrajk glađu, morali bi smo da gladujemo mesecima. Ja imam rezervi, nisam baš mršav, i ne bi imalo smisla da mučimo ljude mesec dana jer bi to najmanje toliko trajalo. Tako da nema potrebe da nagađate šta ćemo raditi”
, rekao je Vučić.

Teško do fotelja


Predizborni plakati sa likovima Tomislava Nikolića i Vojislava Šešelja, 2008.
Srpska napredna stranka proistekla je iz Srpske radikalne stranke haškog optuženika Vojislava Šešelja i jedna je od najmlađih na ovdašnjoj sceni.

Iako je njen program koji plasira u javnosti proevropski, gro njenog biračkog tela pripadao je „radikalima“, dok se za „naprednjake“ opredeljuje i jedan broj dosadašnjih apstinenata nezadovoljnih ekonomskom i političkom situacijom.

Đorđe Vuković zaključuje da će SNS, čak i da ostvari izborne rezultate shodno sadašnjem rejtingu, ipak teško zasesti u fotelje vlasti.

„Pretpostavljam da nema šanse da bilo koja stranka osvoji više od natpolovične većine u parlamentu, dakle više od 125 poslanika. Zato je „naprednjacima“ jako važno da imaju bar jednog ili dva partnera u postizbornom procesu. i u tom smislu je pitanje šta će biti sa Demokratskom strankom Srbije Vojislava Koštunice koja bi njima mogla da bude jedini ozbiljan koalicioni partner posle izbora“
, smatra Vuković.

Lideri srpske napredne stranke nisu hteli da otkriju ni koje će im se partije pridružiti na mitingu, tako da tajna ostaje i to sa kim bi “naprednjaci” u vlast, dok analitičari procenjuju da cela igra na srpskoj političkoj sceni u poslednje vreme podseća na „kečersku borbu i pokazivanje mišića”.
XS
SM
MD
LG