Dostupni linkovi

Desničari najavljuju političku borbu na duže


Postavljanje bilborda organizacije Dveri
Postavljanje bilborda organizacije Dveri
Ultradesničarski pokret “Dveri” - u svojim dosadašnjim aktivnostima prepoznatljiv po organizovanju skupova protiv Rezolucije kojom se osuđuju zločini počinjeni u Srebrenici; po “Porodičnoj šetnji” koja je bila više nego jasan odgovor na “Paradu ponosa”; po nasilnom prekidanju tribine “Peščanika”… i drugim predstavama gde su demonstrirali svoju privrženost, kako kažu, izrazito nacionalnoj ideologiji – i formalno, u istitucionalnom smislu, ulazi u politički život Srbije.

Pod sloganom - "Konačno imam za koga da glasam" - Dveri se samoljubivo nude biračima Srbije na predstojećim izborima, ali negiraju da je u pitanju utradesničarska, pa čak, i desničarska politika, jer – kako kaže član pokreta Vladan Glišić – podela na levicu i desnicu danas više nije aktuelna.

„Zato mi kažemo da smo mi narodni pokret koji se bori za obnovu demokratije, za obnovu mogućnosti da se normalni i obični ljudi pitaju za to u kakvoj zemlji hoće da žive, u kakvom privrednom i politčkom ambijentu hoće da žive, kakav medijski ambijent hoće da imaju. Mi želimo da
U Dverima tvrde da su narodni pokret koji se bori za obnovu demokratije i zastupa ljude srednjeg sloja pa naniže.

zastupamo ljude koji su od srednjeg sloja pa naniže. Jedna narodna opcija koja pokušava da vrati narodu politiku i da spreči ono što se sada dešava, a to je manipulacija idejom demokratije, kako bi privilegovane elite, preko svojih ispostava u političkim partijama, medijima i drugim institucijama, ustvari, zloupotrebljavale ideju demokratije i potlačili sve socijalne slojeve koji nisu privilegovani“, kaže Glišić.

Sociolog Stjepan Gredelj nema dilemu oko toga – kuda vodi trenutna retorika pripadnika ove grupacije. Podsećajući na njihov dosadašnji angažman, Gredelj kaže da je pozicija Dveri više nego jasna:

"Nekakva orijentacija i naginjanje gde to ide je jasno, bez obzira na priču da oni nisu ni levo, ni desno. Pa gde su onda? Oni su narodni? Pa, svi su narodni“, kaže Gredelj, napominjući da je to jedna perverzna populistička priča koja treba da prikrije prave ciljeve.
"To je jedna izrazito desničarska priča, a u nekim situacijama su se pokazali i kao teroristička", ocenjuje Stjepan Gredelj.

"To je jedna izrazito desničarska priča, a u nekim situacijama su se pokazali i kao teroristička. Setimo se onih spaljivanja ambasada i tih čuda. Svuda su oni bili prisutni. Oni su zajedno sa navijačima. Dakle, upravo taj jedan desni društveni talog, koga ima svuda, ali se ovde kod nas malo previše umnožio i razmanožio“, ocenjuje Stjepan Gredelj.

Ući u institucije sistema

Goran Miletić iz organizacije Branitelji prava smatra da Dveri, u političkom smislu, ne donose nijednu novu ideju, već da ponavljaju one koje su zastupljene u političkom spektru Srbije.

"Možda ovo samo predstavlja pokušaj da oni pređu iz nevladine organizacije u političku stranku, ali ne verujem da će tu nešto značajnije da se promeni, ni u njihovom delovanju, a i, generalno, u javnom prostoru“, kaže Miletić.

Skup Dveri u Inđiji
Kakvi su izgledi pokreta Dveri na predstojećim izborima?

“Oni kao ekipa ne mogu da pređu cenzus ni u najružnijem filmu, naravno!”, ocenjuje Stjepan Gredelj.

Toga su svesni i u Dverima. Vladan Glišić kaže da njih ne zanimaju nikakvi procenti, ali poručuje:

"Bitno nam je da uđemo u institucije sistema i da steknemo mogućnost da, direktnim pritiskom na vlast i na buduću vladu, menjamo stvari u Srbiji. Tako da naša politička kampanja nije vezana samo za ove izbore. To je početak političke borbe koja će se odvijati u budućnosti, jer mi mislimo da idemo na duže staze.“

Stjepan Gredelj smatra da Dveri mogu da budu veoma dobar saradnik desničarske Srpske radilakne stranke, pa i jednog krila naprednjaka Tomislava Nikolića.

"Mi smo svi krenuli da prihvatamo naprednjake kao normalnu pojavu. Dakle, taj jedan potopuno desni deo političkog spektra je nešto gde oni, verovatno, očekuju da će pokupiti nezadovoljne iz ovih stranaka, uključujući čak i Demokratsku stranku Srbije. A s druge strane, ne treba zaboraviti da njihovo stalno pozivanje na podršku Srpske pravoslavne crkve nije za zanemarivanje”, kaže Gredelj.

Ono čega se pribojava Goran Miletić je davanje legitimiteta idejama kao što je npr. govor mržnje:

"Ideje koje šire Dveri su upravo te iste ideje, samo što se zaodenute u jedan hrišćanski koncept koji je, navodno, malo kulturniji i malo drugačiji od onog agresivnog modela koji nam npr. nude Pokret 1389 i Obraz, koji nisu baš preterano omiljeni u narodu. Međutim, ono što Dveri nude to je isto to, samo malo smernije i malo bolje upakovano”, zaključuje Miletić.
XS
SM
MD
LG