Dostupni linkovi

Srbija i MMF postigli dogovor, sindikati nezadovoljni


Logo Međunarodnog monetarnog fonda
Logo Međunarodnog monetarnog fonda
Misija Međunarodnog monetarnog fonda i srpske vlasti su postigli dogovor o završetku sedme, poslednje revizije stend-baj aranžmana. Dogovoreni su i principi na osnovu kojih će moći da eventualno budu povećane zarade zaposlenih u javnom sektoru. Sindikati nisu zadovoljni dogovorom i spremaju nove proteste.

Dogovor MMF-a i Srbije poslednji, sedmi u dvogodišnjem aranžmanu, omogućiće povlačenje 365 miliona evra. Od 2,9 milijardi evra odobrenih sredstava Srbija je povukla samo polovinu.

Ministarka finansija Diana Dragutinović očekuju da će stoga Bord direktora MMF u aprilu pozitivno odgovoriti na novi aranžman.

“Prvo treba da pokažemo da smo zaključili ovu reviziju - pre aprila ne može. Do tada da vidimo da li će Vlada Srbije ispuniti sve ono što je obećano”,
oprezno konstatuje ministarka finansija Srbije.

Novi aranžman ne bi uključivao dodatno povlačenje novca, ali bi MMF redovno kontrolisao makroekonomsku situaciju u Srbiji i odobrio pozajmicu ukoliko to bude potrebno. Za Vladu i njenu politiku najveći izazovi u narednih meseci biće zadržavanje potrošnje u zacrtanim fiskalnim okvirima - konkurentnost ekonomije, smanjenja državne uprave, restrukturiranje javnih preduzeća.
Albert Jeger i poseti Srbiji, maj 2010.

Međunarodni monetarni fond procenjuje da će rast BDP u 2011 godini iznostiti 3 procenta. Šef delegacije MMF-a Albert Jeger kaže da će od povećanje zarada u javnom sektoru i pregovora sa sindikatima zavisiti da li će se postojeći aranžman uspešno okončati, a time gledati i na novi dogovor.

“Ukoliko dođe do velikkih povećanja u javnom sektoru i penzija to bi najverovatnije ugrozilo fiskalnu ravnotežu i stabilnost cena”,
upozorava šef MMF-a Albert Jeger.

Realne šanse za veće proteste

Najkritičnija tačka završenih pregovora sa Međunarodnim monetarnim fondom bila je platforma vlade koju je ministarstvo finansija pripremilo za pregovore sa sindikatima. Povećanje će se odnositi na najugroženije radnike u javnom sektoru i penzionere, a biće jednokratna što će značiti da se njihov efekat neće preneti na budžet za 2012. godinu. Sindikati nisu zadovljni ovakvom dogovorom.

Lider saveza samostalnih sindikata: Sprema se nezadovoljstvo i kod zdravstvenih i prosvetnih radnika. Zaposleni u lokalnim i javnim upravama su nezadovoljni.

„Ovo su novi elementi. Veliki je znak pitanja šta će se dešavati. Sprema se nezadovoljstvo i kod zdravstvenih i prosvetnih radnika. Zaposleni u lokalnim i javnim upravama su nezadovoljni. Postoje realne šanse da dođe do mnogo većih protesta. Mi već tri godine poštujemo to što oni traže i to je rešenje koje treba eleminisati” , kaže lider Saveza samostalnih sindikata Ljubisav Orborović.

Gornja granica za ukupnu potrošnju za javnu potrošnju ne bi smela da ugrozi predviđeni deficit BDP od 4,5 odsto upozoravaju iz MMF-a.

Rezultati dvogodišnjeg aranžmana sa MMF-om je zaustavljanje trenda visokog rasta javne potrošnje, razvijanje finansijskog tržišta.

„Takođe, verujem da je vrlo važno da u narednom periodu Srbija pokrene strukturne reforme i tu bi pomoć MMF-a bila dragocena. Istovremeno, ukoliko bismo ušli u novi određeni aranžman sredstva koja bi nam potencijalno bila raspoloživa su značajna da se obezbedi dodatni podsticaj stabilnosti”, konstatuje na kraju guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić.

O završetku sedme revizije aranžmana Srbije sa MMF-om, odlučiće menadžment i Izvršni odbor te finansijske institucije krajem marta u Vašingtonu.
XS
SM
MD
LG