Dostupni linkovi

Srbija i dalje bez holandskog potpisa na SSP


Zastave Srbije i EU, bez datuma
Zastave Srbije i EU, bez datuma
Holandski parlament nije prihvatio predlog da ratifikuje Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Srbije i Evropske unije, uz objašnjenje da nisu dobili zvaničan izveštaj glavnog tužioca Serža Bramerca o saradnji Srbije sa Haškim tribunalom.

Holandija je nastavak evropskih integracija Srbije, pa samim tim i ratifikaciju SSP, dosad uslovljavala punom saradnjom Srbije sa Tribunalom, odnosno tražila je hapšenje Ratka Mladića.

Pisani izveštaj, koji je Bramerc podneo SB, sročen je pre hapšenja Mladića i bio je veoma negativan, ali je glavni tužilac 6. juna usmeno pred SB, saradnju pozitivno ocenio. Holandija je, ipak, rešila da sačeka zvaničnu verziju. Očekuje se da Bramercov izveštaj bude u parlamentu Holandije za nekoliko dana, a o njemu će se raspravljati 30. juna.

SSP je dosad ratifikovalo 18 od 27 parlamenata država članica EU.

Šta znači holandsko ne potvrđivanju SSP između EU i Srbije? Srbija svakako očekuje da do kraja godine dobije status zemlje kandidata za članstvo u EU, kao i datum za početak predpristupnih pregovora.

Laslo Varga, predsednik skupštinskog odbora za evrointegracije kaže za RSE da ta odluka ne treba preterano da iznenađuje i da ne očekuje da SSP bude potvrđen u holanskom parlamentu jos dva-tri meseca.

"Predsednik odbora za evropske poslove holansdskog paralmenta pokuša je da ovo pitanje stavi na dnevni red, ali to pitanje nije bilo planirano za sednicu u sredu i to je, verovatno, i jedan tehnički razlog, pored političkog, da izveštaj glavnog tužioca Haškog tribunala bude dosta uticajan na odbor za evropske poslove i da će oni na osnovu toga zauzeti pozitivan stav i svakako ovo je poruka da bez obzira koliko nam se hapšenje Ratka Mladića činilo velikim korakom, ali da je to samo jedan od koraka i da ima još mnogo prepreka na putu evropakih integracija", kaže Varga.

Državni vrh optimističan

Sa jedne strane tačno je da se radi o proceduralniom pitanju, ali je i jasno da postoji jedno oklevanje u Holandiji da se da zeleno svetlo Srbiji, kaže za RSE politčki analitičar Vatroslav Vekarić.

"Sada bi se moglo očekivati da formalne prepreke na koje je ukazano u holanskom parlamentu mogle da budu savladane uz uslov da stigne Bramercov izveštaj i uz naredni, suštinski, uslov, a to je hapšenje Hadžića. Ovde nije reč o nekom novom zaoštravanju holanskog stava, ali je reč o jednom kontinuiranom, vrlo egzaktnom i preciznom uslovljavanju od strane Holandije i jedan krajnje rezervisan stav Holandije prema Srbiji. On sada manje potiče od toga da Srbija nije uradila dovoljno u saradnji sa Tribunalom u Hagu, već tu stoje i neki drugi, dublji, razlozi, a to je jedno sve jače izraženo protivljenje proširenju EU, koje je izraženo, se samo u Holandiji, nego i u drugim zemljama, ali u Holandiji posebno", kaže on.

Laslo Varga, predsednik Odbora za evropske integracije u Skupštini Srbije, 14. april 2010.
On, ipak, misli da kandidatura neće biti ugrožena ali da je dobjanje datuma za pregovore pod znakom pitanja.

"Smatram da je, vrlo optimistično očekivanje da bi smo mogli da dobijemo i datum pregovora. Naime, sama ratifikacija SSP-a nije uslov za dobijanje kandidature, ali je uslov za dobijanje pregovora, s obzirom, da pored Srbije još jedno sedam ili osam zemlja, nije ratifikovalo sporazum, a to bi, čak i formalno, mogla da bude prepreka u dobijanju datuma. Međutim, očekujem da će komisija predložiti da se Srbiji odobri kandidatura i mislim da će to sigurno proći. Što se tiče datuma, verovatnoća je veća da nećemo nego daćemo dobti datum, što znači da nije isključeno da ćemo i datum dobiti, ali u tom slučaju bi, pre svega, trebalo da potpuno okonča saradnju sa Hagom i, drugo, da se naprave vidljivi i jasni koraci u reformama koje su tražene. Pitanje je samo koliko je sve to moguće postići u kratkom vremenu", kaže Vekarić.

Predsednik Srbije Boris Tadić veruje da će holandski parlament, kao i ostale zemlje koje to još nisu uradile, ubrzo ratifikovati SSP sa Srbijom.

"Holandski parlament je, u skladu sa procedurom te države, rekao da želi da sačeka zvaničan stav svoje vlade. Verujem da će Holandija vrlo brzo ratifikovati SSP kao i sve ostale države EU, i ne treba dramatizovati što to danas nije urađeno. Nismo obeshrabreni, jer dobro znamo šta nam je cilj i kakvi su nam interesi", rekao je Tadić.
XS
SM
MD
LG