Dostupni linkovi

Policije BiH i Srbije udruženo protiv auto mafije


Dokazni materijal u akciji protiv auto mafije - fotografija Tužilaštva BiH
Dokazni materijal u akciji protiv auto mafije - fotografija Tužilaštva BiH
Rezultat najveće združene policijske akcije protiv auto mafije u BiH je više od 30 uhapšenih osoba, 15 pronađenih automobila na teritoriji Bosne i Hercegovine u okviru policijske akcije "Kamen" i još 21 vozilo u Srbiji, za koje se utvrdilo da su ukradeni u BiH, podaci su Tužilaštva BiH po čijem je nalogu i provedena akcija.

„Pronađena je velika količina dokaznog materijala, uključujući i alate za krađu motornih vozila, laptope, sofisticirane dekodere, odnosno računare za krađu skupocjenih i novijih motornih vozila“, kazao je Portparol Tužilaštva BiH, Boris Grubešić.

Ova akcija veliki je udarac auto mafiji i usmjerena je na razbijanje tri organizovane kriminalne skupine koje su krale automobile, krivotvorile dokumentaciju, preprodavale i rastavljale auta u djelove, pa ih onda prodavale. Radi se o međunarodnom kriminalu, jer su ukradena vozila najčešće završavala van granica BiH.

Koliko je dobro razrađena bila mreža auto mafije u regionu pokazuje i spisak uhapšenih, koje su priveli policajci MUP-a Republike Srpske.

„Među licima koja su uhapšena nalazi se i osoba koja je rješavala falsifikovanje službenih isprava za ta ukradena vozila, zatim, lice koje je radilo falsifikovanje tih papira – službenih legitimacija za ukradena vozila, zatim lice koje je pravilo lažne registarske tablice, tu je oprema i svi dokazi koji na to ukazuju, zatim lice koje je čuvalo vozilo u tzv. štekovima, lice koje je prebacivalo vozilo iz BiH u Srbiju. Među uhapšenim je i jedan pripadnik granične policije, u čijoj su smjeni i vršena prebacivanja preko granice u Srbiju“, navela je Mirna Šoja, portparol MUP-a RS-a.

Krađe najčešće na području Sarajeva


Prema statističkim podacima, u 2010. godini dogodio se neznatan pad broja ovih krivičnih djela. U Federaciji je ukradeno oko 1.400 automobila, a u RS-u 194 vozila. Sudeći prema prijavama policiji, krađe automobila najčešće se dešavaju u sarajevskoj regiji. U prosjeku dnevno bude ukradeno više od dva vozila.
Policijska akcija protiv auto mafije, 11. januar 2011.

„Postoji problem što se tiče krađe motornih putničkih vozila na području Kantona Sarajevo, a to je da imamo organizirane grupe koje dolaze iz drugih kantona i iz Republike Srpske, i koji vrše krivična djela teških krađa putničkih motornih vozila“
, rekao je glasnogovornik MUP-a KS-a Irfan Nefić.

Krađa automobila jedan je od najisplativijih oblika kriminala. Poseban problem predstavlja očita veza auto mafije sa vlasnicima automobilskih otpada i onih koji trguju korištenim vozila, a takvih firmi u BiH je oko dvije stotine.

„Ja sad ne mogu govoriti o stepenu njihove povezanosti, ali mogu reći da su naši službenici, tokom rasvjetljavanja određenih krivičnih djela, dijelove otuđenih vozila pronalazili na otpadima, bilo da se radi o sarajevskom Kantonu ili drugim kantonima na području Federacije, odnosno u Republici Srpskoj“,
kaže Nefić.

Građani pozdravljaju akcije policije, ali misle da policija nedovoljno radi na sprječavanju krađa:

„Imao sam provalu u automobil, više puta, jednom su mi ukrali šoferšajbnu. Automobil nisu jer postoji mjera osiguranja za to, a ni automobil nije naročito atraktivan. Bojimo se svi krađe.“
„Čini mi se da po tom pitanju radi samo lokalna policija, koja može djelovati lokalno.“
„Uradio sam alarm sa blokadom motora. Sve više ljudi u zadnje vrijeme kupuju neke druge brendove, mimo onih koje su najviše krali – tipa Volkswagena, Audija, BMW-a.“
„Nisu mi nikad ništa ukrali, ali samo čekam jedan dan da mi se takva situacija dogodi. Da kupim auto pa da mi bude oduzeto – vjerujte da ne znam šta bih uradio.“
„Moj auto nije neki noviji auto da bih ga morao osiguravati, čak ga ostavim i otvorenog. Hehe, he, pa šta da radim?“
„Mislim da je auto mafija jača, i od policije i od države.“


Pravosuđe i policija su svjesni da nije realno očekivati da se krađa automobila može u potpunosti iskorijeniti. Razbijanje organizovanih skupina koje su se krađom automobila obogatili, prvi je korak ka smanjenju te vrste kriminaliteta.

Stoga poručuju da će nastaviti započetu akciju jer se prema realiziranim istražnim aktivnostima očekuje da će ovom akcijom biti rasvijetljenja krađa najmanje 60 automobila.

Najavljuje se još hapšenja auto mafijaša

Najavljuje se još hapšenja auto mafijaša

Milorad Veljović
, direktor Policije Srbije, rekao je za RSE da se uskoro mogu očekivati nova hapšenja kriminalaca i otkrivanje još većeg broja ukradenih vozila.

„To je bila izuzetno organizovana kriminalna grupa koja se duži niz godina bavila krađom vozila na području Bosne i Hercegovine, koje je uz falš dokumentaciju krijumčarila i distribuirala u Srbiji i zemljama u okruženju. Do sada je oduzeto oko četrdeset vozila i uhapšeno je oko pedeset osoba. Ali sa tim se ova akcija sigurno neće završiti“, obećava Veljović.

Auto mafija zarađuje milionske iznose, jer najviše krade luksuzne automobile, mercedes, audi, BMW, ili razne džipove. Policijski general Boro Banjac, bivši načelnik Uprave za borbu protiv organizovanog kriminala MUP-a Srbije, kaže za RSE da u ovoj priči, kao I kod svakog unosnog posla, kriminal ne poznaje granice.

”Kriminalci su ovde povezani, od ranije se poznaju, i mnogo je lakše ostvariti kontakt i saradnju sa nekim iz komšiluka nego sa kolegama na recimo Bliskom istoku. Ovde su kriminalci dobro opremljeni, imaju specijalne računare za krađu automobila, dekodere, lako dešifruju alarme… Zarada je ogromna. Ako kradu, kradu ono što je skupo, a ako kradu da bi vratili uz nadoknadu onda su to iznosi po pet ili deset hiljada evra”, kaže Banjac.

Još iz devedesetih kriminalci kao jedan od lakših vidova zarade praktikuju krađu skupocenih automobila koje vlasnicima vraćaju uz veliku nadoknadu.

Za jedanaest meseci 2010. u Srbiji je ukradeno skoro 2.700 vozila, od kojih je čak 70 odsto nestalo u Beogradu, dok ih policija pronađe oko 35 odsto.

Tekst u cjelosti možete pročitati OVDJE.
XS
SM
MD
LG