Dostupni linkovi

Obračun sa huliganima i van stadiona


Grafiti u Beogradu kojim su iskazane pretnje gej populaciji zbog najaviljivane parade
Grafiti u Beogradu kojim su iskazane pretnje gej populaciji zbog najaviljivane parade
U Srbiji će uskoro biti oštro kažnjavano nasilje na svim javnim skupovima, ukoliko parlament usvoji najavljene izmene zakona. Konačni obračun države sa navijačima i drugim nasilnicima tako je kroz zakonsku regulativnu proširen i van sportskih stadiona.

Vlada Srbije prihvatila je amandman opozicione Liberalno demokratske partije na izmene Krivičnog zakonika po kojima se predvidja posebno kažnjavanje nasilničkog ponašanja ne samo na sportskim priredbama, nego i na svim drugim javnim skupovima, uključujući i političke.

Marko Karadžić, državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava Srbije, izjavio je za naš radio da se i ovim korakom pokazuje jasna politička volja države da nasilnicima stane na put:

"I do sada su postojale sankcije koje se mogu primeniti na nasilnike, ali jasno stavljanje do znanja kroz zakonsku regulativu da postoje oštrije kazne i da je nasilje nedopustivo, kako na stadionima tako i van njih, jeste jasna poruka da država stoji iza svog stava da će se obračunati sa nasilnicima u ovoj zemlji."

U Skupštini se raspravlja o zakonskim izmenama kojima će se najoštrije sankcionisati nasilnici na sportskim dogadjajima, ali je usvajanjem pomenutog amandmana prošireno polje obračuna. Čedomir Jovanović, lider LDP-a:

čedomir Jovanović: Čedomir Jovanović: Ovim našim amandmanom taj front je proširen sa stadiona na svako mesto. Na politčki skup, na tribinu nevladine organizacije, na ulicu, na paradu ponosa. Foto: Vesna Anđić
"Ovim našim amandmanom taj front je proširen sa stadiona na svako mesto. Na politčki skup, na tribinu nevladine organizacije, na ulicu, na paradu ponosa… Dakle, u svakom segmentu javnog života nasilje će biti najrigoroznije sankcionisano, i rigorozno kažnjeni svi oni koji misle da nasilnim putem mogu da oštvare svoje ciljeve ugrožavajući život druhih ljudi, njihovo zdravlje ili njihovu imovinu."

Predloženom izmenom Krivicnog zakonika predvidjena je kazna zatvora od dve do deset godina u slučaju da je zbog nasilničkog ponašanja na javnom odogadjaju izbio nered u kojem je nekome naneta teška telesna povreda ili je oštećena imovina veće vrednosti.

Biljana Kovačević Vučo
, iz YUKOM-a – Komiteta pravnika za ljudska prava, izjavila je za naš radio da je ovo prvi ozbiljan korak ka suzbijanju nasilja, ali da bi trebalo videti kakvi će biti rezultati:

"Dobro je da je preovladala politička volja da se uvidi da nasilje nije vezano samo za sportske dogadjaje nego da je to zaista duboko povezano sa politikom, uslovno rečeno, i sa radikalnim i ekstremnim grupama koje redovno primenjuju nasilje u svom delovanju. i to zaista treba strožije kažnjavati."

TREBA MENJATI I SVEST DRUŠTVA


Brice Taton, francuski navijač kojeg su na smrt pretukli huligani u centru Beograda
Dogadjaj od kog je država ozbiljnije počela da govori o suzbijanju nasilja je nedavno ubistvo Francuza Brisa Tatona u centru Beograda, iako je poslednje decenije bilo mnogo brutalnih napada sa najtežim posledicama; Od ubistava medju navijačima, preko mitinga zbog hapšenja haškog optuženika Radovana Karadzića na kom je smrtno stradao jedan demonstrant, napada na džamiju i američku ambasadu u Beogradu, demoliranja stranih diplomatskih predstavništava, sve do neodržane Parade ponosa zbog pretnji navijača i desničarskih organizacija.

Dragana Vučković, iz nevladine organizacije Labris, rekla je za naš program da su najavljene zakonske izmene dobra vest, ali i da i dalje ostaje da se ispravi ono što je do sada bio problem – primena zakona:

"Imamo zakonsku regulativu, imali smo je i do sada, i sva dešavanja tokom 2009. godine su pokazala da je sve zapravo pitanje političke volje a ne toga da li postoji propis kojim se nasilje kažnjava, gde god da je ono. i naročito kada je reč o javnim skupovima manjinskih grupa, jer je tu država u obavezi da učini što više da bi se takav skup zaštitio. Nadam se da će sve loše što se desilo 09. biti poslednje."

Na osnovu dosadašnjeg iskustva, zaključuje Dragana Vučković, jasno je da bi trebalo da raditi paralelno - na promeni društvene svesti kada je u pitanju nasilje ali konkretnom primenom sankcija:

"Ne možemo da čekamo da promeni društvena svest, zato što će proteći mnogo godina. Ali je zato vlast dužna da odmah sve učini da zakoni štite ljudska prava. i glavno pitanje nije ko šta misli, ili ko šta voli ili ne voli, već da svačije mišljenje ide do vrha nosa onog drugog i onog različitog. i to je ono što treba da bude poruka i za državu."


U svim velikim incidentima na javnim okupljanjima u najvećem broju učestovali su pripadnici ekstremnih desničarskih organizacija i izgrednici koji se vezuju za pojedine navijačke grupe. Proteklih dana otkriveno je da je pretnje smrću novinarki Brankici Stanković, koja je objavila podatke o nekoliko stotina neprocesuiranih krivičnih prijava protiv navijačkih vodja zbog najtežih krivičnih dela, uputio i jedan poručnik Vojske Srbije.

Dragan Šutanovac, ministar odbrane, najavio je da će biti sankcionisani svi koji krše ugled vojske i države:

"Svim starešinama Vojske Srbije i Ministarstvu odbrane uputio sam pismo u kom insistiram da se u narednom periodu posebno skrene pažnja pripadnicima vojske da ne postoji kolektivna odgovornost, ali da postoji kolektivno srozavanje ugleda ukoliko samo jedan napravi neku štetu."

Kada su u pitanju huligani, država je odlučila da taj problem reši po ugledu na Englesku. U skupstinskoj proceduri su izmene zakona kojima su za nasilnike na sportskim dogadjajima predvidjene zatvorske i novcane kazne koje su i do 10 puta veće od dosadasnjih. Za nasilje u grupi kazna zatvora je do osam godina, dok je za kolovodje maksimalna zatvorska kazna 12 godina.
XS
SM
MD
LG