Dostupni linkovi

Tadić odao počast žrtvama na Ovčari


Boris Tadić na Ovčari
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:25 0:00
Direktan link


VIDEO: Predsjednik Srbije Boris Tadić odao počast žrtvama na Ovčari (Pripremila Iva Martinović)

Enis Zebić

Predsednik Srbije Boris Tadić stigao je u četvrtak u Vukovar i posjetio spomenik žrtvama na Ovčari gdje je izrazio žaljenje i izvinjenje zbog zločina nad hrvatskim civilima i zarobljenicima.

Tadić je rekao da je došao na Ovčaru da se pokloni žrtvama i oda im poštu i poštovanje, u uverenju da se buduća pokoljenja moraju rasteretiti ratnog bremena.

"Došao sam ovde da uputim reči izvinjenja i iskažem žaljenje", rekao je Tadić nakon što je na Ovčari položio vijenac zajedno sa predsednikom Hrvatske Ivom Josipovićem.

Tadić je izrazio uvjerenje da se na taj način mogu stvoriti mogućnosti da Srbi i Hrvati i Srbija i Hrvatska okrenu novu stranicu istorije i "našu decu oslobodimo bremena devedesetih godina".

On je rekao da poklanjajući se žrtvama u Vukovaru i na Ovčari mislimo na budućnost, na one koji danas istupaju u naše nacionalno ime i na one koji će se tek roditi.

"Priznanjem zločina stvaraju se mogućnosti za oproštaj i pomirenje i izmirenjem naroda otvara se nova stranica budućnosti"
, poručio je Tadić.
"Sve što se dogodilo Srbima i Hrvatima u dvadesetom veku može biti sklopljeno u knjigu prošlosti, a to je čin pisanja knjige budućnosti", rekao je Tadić.

Boris Tadić i Ivo Josipović na Ovčari, 4. prosinac 2010
Njegov hrvatski kolega Josipović rekao je da je Ovčara mesto boli i stradanja žrtava bezumne politike.

"Došli smo da se poklonimo žrtvama, izrazimo saučešće, ali i obećamo da ni jedan zločnac neće ostati nekažnjen", rekao je Josipović.
On je izrazio uverenja da će ovim biti dat novi poticaj za pronalaženje, otkrivanje sudbine nestalih i uspostavljanje dobrosusjedskih odnosa i da je moguća drugačija politika mira i prijateljstva.

Dok su Tadić i Josipović polagali vijence na spomen-obilježje za oko 200 ubijenih hrvatskih zarobljenika i civila, i držali govore, tridesetak predstavnika porodica žrtava je okrenulo leđa predsjednicima iz protesta.

Oni su sa upaljenim svijećama i molitvom protestvovali dok su Tadić i Josipović polagali vijence.

Josipović i Tadić su poslijepodne otišli u Paulin Dvor, kod Osijeka, gdje su položili vijence na spomen obilježje za srpske civilne žrtve ratnoga zločina, ubijene u tome mjestu u prosincu 1991. godine.

Vijenci su položeni na mjesnom groblju u Paulin Dvoru, gdje je pokopano 15 žrtava spomenutog zločina, jedna je pokopana u obližnjem selu Trpinji, a tri u Bosni i Hercegovini.

Dolazak "Golubicom"


Tadić je u Vukovar stigao oko deset sati trajektom "Golubica" iz Bača.

Foto galerija: Boris Tadić u Vukovaru


Na trajektnom pristaništu u Vukovaru, pored stotinjak novinara, dočekalo ga je i pedesetak građana Vukovara koji su aplauzom pozdravili njegov dolazak, a grad je nadlijetao helikopter.

Odmah po dolasku Tadić i Josipović otišli su na razgovor u zgradu Gradskog poglavarstva Vukovara.

S Tadićem su u Vukovar došli potpredsjednik Vlade Srbije za evropske integracije Božidar Đelić i predsjednik Izvršnog vijeća Vojvodine Bojan Pajtić.

U hrvatskoj delegaciji bili su i gradonačelnik Vukovara Željko Sabo kao i drugi lokalni zvaničnici. Okupljeni građani Vukovara rekli su da pozdravljaju dolazak predsjednika Srbije.

Grad je bio ispunjen policijom, a čitavu posjetu osiguravalo je oko hiljadu policajaca. Grad je za ovu priliku bio posebno očišćen, a na ulicama se nalazilo puno građana.

Sve hrvatske parlamentarne stranke pozdravile su posjetu Tadića Vukovaru, nazivajući to korakom u pravcu normalizacije odnosa koji je nužan za stabilnost i evropsku perspektivu čitavog regiona.

Protest

Sa druge strane, udruženja veterana nisu zadovoljna dolaskom srbijanskog predsednika, jer od njega traže izvinjenje, a ne izražavanje žaljena.

Prije oko mjesec dana kada je vijest o mogućoj posjeti Tadića Vukovaru bila najavljena, protestovalo je oko 1500 ljudi.

U Vukovaru je bila i premijerka Hrvatske Jadranka Kosor koja je odluku o posjeti donijela samo 24 sata prije dolaska Tadića i po ocjeni stručnjaka njen dolazak nije samo odraz njene želja za sticanjem političkih poena već i njena stručnost u oblasti nestalih, jer je taj posao godinama obavljala u Vladi Hrvatske.
Ambulantna kola britanskog kontingenta UNPROFOR-a kreću se ulicama Vukovara, 01. jul 1992.

Jedan od građana koji je sačekao dolazak Tadića, kaže da je učestvovao u ratu, ali da pozdravlja ovakav potez dvojice predsednika.

"Treba normalno da živimo. Što je bilo bilo je", rekao je on agenciji Beta.

Na pitanje šta očekuje od posjete predsjednika Srbije, drugi stariji građanin Vukovara kazao je da je to poruka prema Evropi, ne samo Srbije prema Hrvatskoj ili Hrvatske prema Srbiji.

"To je Evropa i zajedno moramo krenuti prema Evropi", rekao je on.

Tadić je tokom jednodnevne posjete Hrvatskoj u Vukovaru razgovarao i s Kosor, a sastaće se i s predstavnicima hrvatskih udruženja nestalih i predstavnicima srpske manjine.

Predata dokumentacija vukovarske bolnice

Kosor jepodržala današnji sastanak dvojice predsednika i njihovo odavanje počasti i u Vukovaru i u Paulin Dvoru, ali naglašava da je nakon 19 godina došlo vrijeme da se zaključi pitanje nestalih i da Beograd konačno preda protokol o nestalim osobama, koji, kako vjeruju u Hravatskoj postoje, ali još uvek nisu dostavljeni drugoj strani.

Iza zatvorenih vrata, u zgradi uprave grada Vukovara, hrvatskoj strani predata je dokumentacija odnešena 1991. iz vukovarske ratne bolnice.

Pomoćniku ministra hrvatskih branitelja Ivanu Grujiću dokumentaciju je predao predsjednik srbijanske komisije za nestale osobe Veljko Odalović.

Grujić je, u izjavi za Hinu, kazao kako su primljenom dokumentacijom "pokrivena sva područja koja su nam bitna, a je li riječ o cjelokupnoj dokumentaciji iz vukovarske bolnice tek će se utvrditi".
XS
SM
MD
LG