Dostupni linkovi

Hrvatski veterani traže od Tadića ispriku


Boris Tadić i Ivo Josipović u Opatiji, 24. marta 2010
Boris Tadić i Ivo Josipović u Opatiji, 24. marta 2010
Pred posjetu predsjednika Borisa Tadića Vukovaru i Paulin Dvoru, većina analitičara naglašava važnost posjete za stabiliziranje cijele regije, a hrvatski ratni stradalnici traže da se Tadić ispriča za agresiju.

Velika su očekivanja od Tadićeve posjete. Profesor zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti Branko Caratan za naš radio kaže kako taj korak može pridonijeti uspostavljanju boljih međusobnih odnosa i smirivanju tenzija u čitavoj regiji jugoistočne Europe. „Posjet je veoma osjetljiv, a Tadićev iskaz imat će veliku političku težinu,“ kaže naš sugovornik.

„Jer, postoje političke snage i u Srbiji i u Hrvatskoj koje će veoma kritički gledati na svaki Tadićev korak. Njegova je pozicija u Beogradu puno teža nego pozicija hrvatskog predsjednika Josipovića u hrvatskim prilikama, jer je u Hrvatskoj proces političke normalizacije ipak otišao dalje nego u Srbiji“, navodi Caratan.

Na Ovčari nedaleko Vukovara je – nakon što su JNA i pripadnici srpskih paravojnih postrojbi zauzeli grad u studenom 1991. godine - ubijeno 200 ranjenih hrvatskih vojnika, policajaca i civila dovedenih iz vukovarske bolnice. U Paulin Dvoru su u prosincu 1991. dvojica hrvatskih vojnika iz osvete ubili 18 srpskih civila.

I voditeljica Centra za suočavanje s prošloću Documenta Vesna Teršelič naglašava važnost Tadićeve posjete.

„Ja vjerujem da je zajednička posjeta i poklon žrtvama na Ovčari i poklon žrtvama u Paulin Dvoru predsjednika Tadića i predsjednika Josipovića važan simbolički potez. Ali, bitno je uz to i nakon toga utvrditi činjenice o svim žrtvama rata. Ovo je prilika za naglašavanje koiko je bitno utvrditi sudbinu svih nestalih, i koliko je bitno utvrditi činjenice o svim žrtvama rata“, ocjenjuje Teršelič.

Najavljeni prosvjedi


Hrvatske veteranske i stradalničke udruge traže od Tadića ispriku za zločine, a ne izražavanje žaljenja. Predsjednik Udruge pravnika Vukovar 91' Zoran Šangut, i sam vukovarski branitelj, a potom logoraš u logorima u Srbiji, pozdravlja Tadićev posjet Vukovaru, ali izražava žaljenje zbog toga što će – po njegovoj ocjeni – posjet biti povijesni samo po formi, ali ne i po sadržaju.

„Kao što je predsjednik Tadić u Srebrenici izrazio žaljenje za žrtve bez da je priznao agresiju na Bosnu i Hercegovinu, isto tako će se dogoditi u Vukovaru gdje će on izraziti žaljenje, bez da će priznati agresiju Srbije na Republiku Hrvatsku“, navodi Šangut.

I predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke Vojislav Stanimirović u izjavi za naš radio naglašava važnost posjete – kako za dvije zemlje, tako i za sam Vukovar.

„Mislimo da će posle toga te tenzije koje vladaju u Vukovaru na neki način pasti i da je to značajno i za Hrvatsku i za Srbiju i za dobrosusedske odnose za budućnost. Verujem i da će predsednici imati i mudrosti i hrabrosti i da kažu neke stvari“, kaže Stanimirović.

Hrvatska stranka prava, koja ima svega jednog od 152 zastupnika u Hrvatskom saboru, ali je snažnija u ratom pogođenim dijelovima Hrvatske, najavljuje mirne prosvjede povodom Tadićeve posjete.

„Ne može biti poruka ove posjete da se ovdje vodio rat u kojem su stradali svi podjednako, nego je to bila agresija Srbije na Hrvatsku u kojoj su – među ostalim - u svakom od sela oko Paulin Dvora stradali deseci civila hrvatske i mađarske nacionalnosti, a do dana današnjeg za to nitko nije procesuiran“
, kaže za naš radio predsjednik te stranke Danijel Srb. Prosvjedovat će u Vukovaru, ali ne i u Paulin Dvoru, najavljuje Srb.

„U Paulinom Dvoru ne, jer se tu i s naše strane radi o jednom pijetetu prema žrtvama, ali ćemo prosvjedovati u okolnim mjestima u kojima su ubijeni hrvatski civili, a koja srbijanski predsjednik neće posjetiti, dakle – Antunovac, Ernestinovo, Laslovo... Svuda će u tim mjestima biti naših ljudi, mještana koji će podsjetiti na ubijene žene, djecu i starce“
, navodi Srb.
XS
SM
MD
LG