Dostupni linkovi

Srbija će tražiti saslušanje Danca o zločinima u Dvoru


Dvor, april 2011
Dvor, april 2011
Tužilaštvo za ratne zločine Srbije, uputiće zvanični dopis tužilaštvu Danske da sasluša vojnika Jana Velendorfa, koji je u intervjuu za tamošnju televiziju izjavio da su danski vojnici gledali masakr nad starim i hendikepiranim srpskim civilima u Dvoru na Uni ’95.

Iako je identitet ljudi koji su taj zločin počinili tek predmet istrage, mediji u Hrvatskoj navode da su u pitanju pripadnici srpske vojske koja se povlačila, dok nekadašnji general Vojske Republike Srpske tvrdi da je, prema informacijama koje ima, u vreme zločina u gradu bila izviđačka četa Druge gardijske brigade Hrvatske vojske.

Paralelno sa istragom koju je povodom ratnog zločina u Dvoru na Uni, zatražilo Tužilaštvo u Sisku, predmet čiji je cilj da istraži istinu o brutalnom ubistvu civila srpske nacionalnosti, žrtava za sada nepoznatih muškaraca obučenih u maskirne uniforme bez oznaka, formiralo je i Tužilaštvo za ratne zločine Srbije, rekao je zamenik Tužioca Bruno Vekarić.

Bruno Vekarić
„Sada ćemo pokušati da prikupimo što više informacija o tom predmetu. Pokušaćemo da kontaktiramo i Dansku, da vidimo koja je najbrža procedura da eventualno dođemo do izjave čoveka koji je pokrenuo i otvorio to pitanje. Skupićemo i podatke koje imaju određene validne organizacije koje se bave žrtvama ratova iz bivše Jugoslavije. Prikupićemo i eventualne informacije koje imaju naši državni organi. U stalnoj smo komunikaciji sa regionalnim tužilaštvima, pre svih, sa Državnim odvjetništvom Hrvatske“, kaže Vekarić.

Optužbe na račun Druge gardijske


U vreme kada je zločin počinjen, nadomak Dvora na Uni nalazio se general Vojske samoproglašene Republike Srpske Krajine Mile Novaković, koga je podsetimo, sud u Šibeniku osudio na 20 godina zatvora zbog zločina počinjenih na teritoriji Hrvatske početkom ratnih dejstava.

Novaković, koji danas živi u Srbiji, u razgovoru za Radio Slobodna Evropa kaže da je, prema njegovim informacijama, 7. avgusta ’95. godine, u Dvoru na Uni ušla izviđačka četa Druge gardijske brigade Hrvatske vojske.

„Po saznanjima koja smo mi imali i prema izjavi jednog zarobljenika, inače Srbina iz sela Borojevići na Baniji, pripadnika te jednice, to je bila izviđačka četa iz Druge gardijske brigade. Ona je, od strane Novigradske brigade vojske Republike Srpske, u kasnim popodnevnim časovima, uočena u kretanju uzvodno uz Unu, levom obalom, od Kostajnice prema Dvoru. O tome je obavešten komandant brigade. Onda je odlučeno da se po njoj ne dejstvuju, jer bi oni dejstvovali preko Une po njihovim kućama. Tako da je ta jednica rano uveče 07. avgusta ušla u Dvor“, kaže Novaković i odgovara na optužbe da je zločine nad nemoćnim ljudima u Dvoru na Uni, zapravo počinila srpska vojska koja se povlačila.

„Zamislite koja je to logika koja može da pretpostavi da je neko, pod artiljerijskom, raketnom i pešadijskom vatrom u Petrinji, te nemoćne ljude stare trpao u vozilo jer nije hteo da ih ostavi tamo, a onda ih odvezao u Dvor da bi ih pobio u Dvoru?! Ili da pretpostavi da su nam naši dedovi i babe u tom momentu bili najveća opasnosti?!“
, rekao je Novaković.

Mediji su inače, pozivajući se na poverljive dokumente Ujedinjenih nacija, objavili imena nekoliko žrtava, staraca i hendikepiranih civila srpske nacionalnosti. Ostali ubijeni, za sada nisu identifikovani.
XS
SM
MD
LG