Dostupni linkovi

Susret predsjednika kad se stvore uvjeti


Susret predsjednika Hrvatske sa poslaničkom grupom Narodne skupštine Srbije, 23. veljače 2010. Foto: Ured Predsjednika
Susret predsjednika Hrvatske sa poslaničkom grupom Narodne skupštine Srbije, 23. veljače 2010. Foto: Ured Predsjednika
Susretom sa čelnim ljudima hrvatske politike završen je dvodnevni posjet Zagrebu poslaničke grupe prijateljstva s Hrvatskom Narodne skupštine Srbije.

Središnji dio vrlo ispunjenog programa sigurno je bio jutrošnji posjet hrvatskom predsjedniku Ivi Josipoviću. Je li jedna od tema razgovora bio i susret sa Borisom Tadićem, pitali su novinari Josipovića.

„Nije bilo nekih konkretnih dogovora. Istaknuta je potreba da se nađemo i ja očekujem da će se to i dogoditi u neko dogledno vrijeme, kada se stvore uvjeti.“

On je izrazio zadovoljstvo suradnjom dvaju parlamentarnih grupa prijateljstva, ponavljajući ono što je već rekao u svom inauguralnom nastupu – da ova generacija političara u regiji nema pravo otvorena pitanja ostaviti u naslijeđe novim generacijama.

U susretu sa predsjednikom Hrvatskog sabora Lukom Bebićem razgovaralo se o suradnji dvaju parlamenata, jer bi – kaže voditelj srpskog izaslanstva Janko Veselinović – parlamenti trebali davati primjer suradnje.

Prema priopćenju iz Hrvatskog sabora, Bebić je kazao kako su poteškoće u provedbi Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina materijalno-financijske prirode, a ne posljedica nedostatka političke volje.

Ubrzavanje rješevanja otvorenih pitanja – to je bila tema susreta sa hrvatskim ministrom vanjskih poslova Gordanom Jandrokovićem, kazao je Veselinović.

„Ja sam lično izrazio želju da će na ministarskoj konferenciji o povratku izbeglica krajem marta sa svih strana biti dovoljno želje da ona uspe, kako se ne bi desilo kao sa 'Sarajevskim procesom'.“

Prema priopćenju iz Ministarstva, Jandroković je izrazio uvjerenje da će se hrvatskoj nacionalnoj manjini, sukladno bilateralnom Sporazumu o zaštiti nacionalnih manjina, omogućiti ostvarivanje svih prava koje srpska manjina već uživa u Republici Hrvatskoj.
XS
SM
MD
LG