Dostupni linkovi

Uskoro formiranje operativnih timova policija Hrvatske i Srbije


Pripadnik antiterorističkog tima srpske policije, ilustrativna fotografija
Pripadnik antiterorističkog tima srpske policije, ilustrativna fotografija
Hrvatska i srpska policija uskoro će oformiti operativne timove koji će razmenjivati informacije u vezi sa organizovanim kriminalom, saopšteno je u Beogradu nakon sastanka predstavnika direktorata policija Srbije i Hrvatske. Povod za susret u glavnom gradu Srbije bila je istraga o brutalnom ubistvu državljanina Srbije Cvetka Simića, čije je izmasakrirano telo pronađeno u Zagrebu.

Četrdesetčetvorogodišnji Cvetko Simić pronađen je ubijen 8. marta ove godine u zagrebačkom jezeru Jarun. Njegov identitet utvrđen je DNK analizom jer su ga ubice iskasapile odsekavši mu glavu, šake i noge, a zatim raskomadano telo bacile u vodu. Pre više od mesec dana prijavljen je njegov nestanak, a 18. februara pronađen je zapaljen džip u blizini Jaruna, kada je srpska policija hrvatskim kolegama prosledila informaciju da se taj mercedes vodi na Simića. Kako se radi o starom znancu srpske policije, u Beogradu je upriličen sastanak predstavnika hrvatskog i srpskog MUP-a.

Nakon ovog susreta Milorad Veljović, direktor Policije Srbije, izjavio je da su razmenjene sve operativne informacije o slučaju Cvetka Simića, ali da detalji za sada ostaju tajna jer je istraga tek pokrenuta:

Milorad Veljović
“Cvetko Simić bio je na jednom višem nivou vezan za organizovani kriminal. On je ustvari predstavljao sponu između kriminalnih grupa iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i šire… Obzirom na unakaženo telo koje je pronađeno u Zagrebu, evidentno je da su nam kriminalci poslali jasnu poruku, i to ne samo Hrvatskoj nego i Srbiji i svim zemljama u regionu. Ali budite sigurni da ćemo biti spremni da zajednički odgovorimo na adekvatan način."

U cilju zajedničke borbe protiv organizovanog kriminala na ovom sastanku dogovoreno je skoro osnivanje operativnih timova srpske i hrvatske policije na nižem nivou, koji će biti u svakodnevnom kontaktu, a sastajaće se jednom nedeljno.

Bio uhapšen posle ubistva Pukanića

Svojevremeno je, po dojavi srpske policije, Cvetko Simić uhapšen u Hrvatskoj dan posle ubistva novinara Iva Pukanića. Kod njega je tada pronađena izvesna količina droge, a jedno vreme proveo je u pritvoru jer se sumnjalo da je iz Beograda došao po nekoga, možda čak i nekog od saučesnika u zločinu.

Milijan Brkić, zamenik ravnatelja Policije Hrvatske, izjavio je nakon sastanka sa kolegama u Beogradu da je hrvatskoj policiji, kao i policijama u regionu, jako dobro poznata prošlost Cvetka Simića kao visokopozicioniranog trgovca drogom:

“Njegovo delovanje je primećeno u Srbiji, Hrvatskoj, Bosni, Crnoj Gori, ali i u zemljama Evropske unije. Prema sadašnjim saznanjima i operativnim informacijama, Cvetka Simića ne povezujemo sa ubistvom Iva Pukanića i Nike Franića, što ne znači da dalji tok istrage neće dovesti do nekih drugih saznanja."

Miloš Vasić
Prema informacijama MUP-a Srbije, Cvetko Simić, koji je rodom iz Bosne i Hercegovine, poznat je i kao osoba bliska Luki Bojoviću, kog je policija označila kao jednog od šefova srpskog podzemlja.

Miloš Vasić
, novinar beogradskog nedeljnika Vreme i dobar poznavalac prilika u srpskom podzemlju, rekao je za RSE da prve nezvanične procene u policiji govore da je Simić verovatno ubijen u obračunu iza kog stoji trgovina drogom:

“Taj Cvetko Simić zvani Cvele bio je veoma značajna ličnost u beogradskom kriminalnom miljeu, kao pripadnik bande Luke Bojovića. i po policijskoj evidenciji, vrlo često je putovao u Crnu Goru, Bosnu i Hrvatsku i održavao je kontakte sa tamošnjim organizovanim kriminalom. U policiji kažu da su čak imali neku vrstu respekta za njega jer je bio izuzetno vešt operativac u tom svom poslu, ali je takođe imao običaj da radi i sa strane, što bi se reklo, sa ovom ili onom grupom, zavisno od prilike. Neke procene su da je rec o tome da je on nekoga izradio i da je ovo nekakva osveta."


"Stručno iskasapljen"


Utvđivanje vremena i načina ubistva Cvetka Simića biće otežano jer su delovi njegovog tela dugo bili u vodi jezera, a prve informacije govore da je bivši diler narkotika iskasapljen vrlo stručno.

Leposava Kron, direktorka Instituta za kiriminološka istraživanja iz Beograda, kaže za RSE da takvi zločini imaju jak psihološki efekat na celokupnu javnost, i da i zbog toga ovaj slučaj zahteva hitno razrešenje:

“Svako ubistvo, naročito ovako ekstremno i sadističko, predstavlja ozbiljnu situaciju. Nezavisno od implikacija i onoga što će istraga pokazati. Čim imate sadizam, mrcvarenje i kasapljenje žrtve, to ukazuje na psihopatsku ili psihotičnu strukturu ličnosti autora ubistva, i to se u ovom slučaju ne može eliminisati. Tu je i element mafijaške vendete, čiji je cilj zastrašivanje kompletne kriminalne grupe ili potencijalnih izdajnika unutar narko klana. To je jednostavno mafijaški znak i pre svega opomena ostalima koji bi se ponašali protivno nekim pravilima koja vladaju u kriminalnom miljeu."


Cvetko Simić dovođen je u vezu i sa Ilijom Novovićem koji je zajedno sa Goranom Marićem ubijen tako što su zapaljeni u džipu u Dobanovcima kod Beograda u aprilu 2009. Novinar Miloš Vasić zaključuje da je, kada se radi o organizovanom kriminalu, potreban zajednički odgovor svih država, jer je slučaj Cvetka Simića još jednom ukazao na regionalnu saradnju kriminalaca:

“Te saradnje je uvek bilo, i koliko znam živahna je i dan danas. Nekako sumnjam da bi neko iz Srbije slao tim čak u Zagreb da tamo ubiju. Pogotovu ne na ovako, kako da kažem, temeljit način. Nešto mi se ne čini praktičnim, ali čovek nikada ne zna…"


U Srbiji su poslednjih godina zabeleženi brojni brutalni obračuni kriminalaca, a jedan od najupečatljivijih bio je slučaj Smaila Tarića, za čije ubistvo je u toku suđenje u Beogradu. Dvojica optuženih terete se da su mačetom odrubili glavu Smailu Tariću, koja je pronađena u Bulevaru revolucije u Beogradu, dok je njegovo telo otkriveno u parku kod Veterinarskog fakulteta.
XS
SM
MD
LG