Dostupni linkovi

Temelj dobre suradnje u oblasti obrane


Vojnici hrvatske vojske tijekom godišnje vojne parade u Karlovcu, 28. svibnja 2009. godine
U utorak potpisani sporazum između Hrvatske i Srbije o vojnoj suradnji od iznimne je važnosti za dalju normalizaciju odnosa dviju država i stabiliziranje stanja u regiji jugoistoka Europe, zajednička je ocjena ministara obrane Hrvatske i Srbije Branka Vukelića i Dragana Šutanovca.

Srbija je jedina država sljednica bivše Jugoslavije s kojom Hrvatska još nije sklopila takav sporazum, kazao je ministar Vukelić. Visoka razina suradnje već postoji, a ovaj je sporazum temelj za još bolju i uspješniju suradnju – od prenošenja hrvatskih iskustava u mirovnim misijama do suradnje u obrazovanju.
Branko Vukelić


„Hrvatska iskustva sigurno mogu biti korisna i za Srbiju koja je, rekao bih, ipak na početku jednog značajnijeg sudjelovanja u mirovnim misijama. Također, mislim da je suradnja i razmjena naših časnika i predavača kada je riječ o vojnoj izobrazbi područje daleko veće i bolje suradnje.“

Ministar Šutanovac je kao poseban adut srpskog obrambenog sustava istakao Vojni univerzitet i ponudio mogućnost razmjene predavača, ali i slanja hrvatskih kadeta na to vojno učilište. Danas potpisani sporazum daje temelj za suradnju u vojnoj industriji, ali o sadržaju te suradnje odlučivat će eksperti, naglasio je.

„Tek ćemo otvoriti mogućnosti i videti šta je to šta postoji obostrani interes i šta je to šta postoji mogućnost razvoja i prodaje na trećem tržištu.“

Na novinarsko pitanje ministar Vukelić kazao je kako ne očekuje nikakve negativne reakcije na ovaj sporazum, a ministar Šutanovac je na novinarsko pitanje visoko ocijenio sudjelovanje hrvatskih vojnika u misiji KFOR-a.

Pogledajte komentare (1)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG