Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Jeremić: kontratužba Srbije protiv Hrvatske spremna


Vuk Jeremić ispred Međunarodnog suda pravde u Hagu, Foto: Dragan Štavljanin
Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je danas da je kontratužba Srbije protiv Hrvatske spremna, ali je izrazio nadu da do tog tužbenog procesa pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu neće doći.

“Tužba Srbije je završena. Ona je napisana i izuzetno je obimna", rekao je ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić, precizirajući da se ona odnosi na zločine počinjene u periodu 1991-95, ali da sadrži i jedan, kako je rekao, "pozamašan istorijski dodatak" o periodu Drugog svetskog rata.

“Ne kao deo tužbe, već kao dodatak, kao istorijski podnesak. Taj obiman materijal, koji se odnosi na period od 1941. -45., na zločine NDH, je nešto što će, uveren sam, pomoći Sudu da sagleda sve okolnosti i sve ono što obuhvata tužbeni proces.”

Jeremić je ocenio da bi "mnogo bolje bilo da do tužbenog procesa nije ni došlo":

"Moje lično mišljenje je, da je daleko više Hrvatskoj u interesu da se od tužbenog procesa odustane. Ali to je samo moje mišljenje. Mnogo bi bilo bolje da gledamo u zajedničku budućnost, nego da se okrećemo onome što se događalo u prošlosti, ali ako odluka Hrvatske ne bude promenjena, mi nećemo imati izbora.”

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG