Dostupni linkovi

Šutanovac: Hapšenje haških begunaca tehnički problem


Dragan Šutanovac
Dragan Šutanovac
Dragan Šutanovac, srpski ministar odbrane, izjavio je za RSE da i posle prosleđivanja kandidature Srbije za članstvo ostaje problem koji mora da se reši – a to je završetak saradnje Beograda sa Haškim tribunalom.

Ministar Dragan Šutanovac rekao je da je hapšenje optuženih za ratne zločine, haških begunaca Ratka Mladića i Gorana Hadžića sada tehnički problem, jer u Srbiji postoji jasna politička volja za završetak saradnje sa sudom u Hagu.

Međutim, Šutanovac nije mogao da kaže kada bi oni mogli da budu uhapšeni.

"Na to pitanje ne bih mogao da vam dam konkretan odgovor. Voleo bih da smo bliži njihovom hapšenju, verujem da smo svakog dana tome bliži, ali to ne znači da to realizujemo ovih dana. Ali bitno je da kažem da u sistemu koji se bavi traženjem haških optuženika Ministarstvo odbrane daje maksimum, i da omogućavamo sve što se traži i izahteva od nas"
, navodi Šutanovac.

Ni Bruno Vekarić, zamenik tužioca Srbije za ratne zločine Vladimira Vukčevića, nije mogao da bude precizniji, mada su pojedini zvaničnici poslednjih dana izjavljivali da se sada više nego ranije zna o skrivanju Ratka Mladića.

"Da tužilac Vukčević i ja znamo šta se dešava sa Mladićem, mislim da bi on već bio u Hagu. Onda kada to bude zrelo za javnost, i kada budemo imali neke prave informacije koje ćemo moći da podelimo sa vama, svakako da ćemo to i reći"
, kaže Vekarić.

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je u intervjuu International Herald Tribune-u da Srbija nikada neće prestati da ulaže napore kako bi uhapsila Ratka Mladića, i da će do kraja ispuniti međunarodne obaveze.
XS
SM
MD
LG