Dostupni linkovi

Do sada devet mrtvih od novog gripa


Foto: Vesna Anđić
Foto: Vesna Anđić
U Srbiji je još jedna osoba preminula od virusa H1N1. Registrovano je 13 novih slučajeva obolelih, saopštio je član radne grupe za praćenje pandemije Branislav Todorović:

"Imamo jedno povećanje broja. Noćas trinaest novopotvrđenih labaratorijskih. Znači da sada brojka iznosi 279 obolelih. Od ovih 13 četri su iz Beograda. Imamo još jednog umrlog- potvrđenog u Nišu na Infektivnoj klinici. Devet je umrlo. Devetnaest je trenutno na repsiratorima."


Gradski štab civilne zaštite Beograda ponudio je i već sprovodi mere kojima uprava grada sa svim službama, želi da spreči širenje novog gripa, istakao je predsednik Skupštine Grada Aleksandar Antić:

"Ako hoćemo da se protiv ove epidemije borimo sistemsk, moramo da obezbedimo da sistem funkcioniše."

Kako bi se sprečilo širenje virusa novog gripa u beogradskim domovima zdravlja uvode se noćna dežurstva kako bi pacijenti sa simptomima sličnim gripu dolazili prvo u primarnu zdravstvenu zaštitu, ne u klinike, pojasnio je ovu odluku gradski sekretar za zdravstvo Zoran Blagojević:


Vakcine stižu u decembru


"Sama vest o epidemiji je nalagala dodatnu mobilizaciju pa smo u tom smislu, u dogovoru sa direktorima Domova zdravlja organizovali noćna dežurstva , jer se to pokazalo potreba i jedna od važnih mera za protiv širenja epidemije."


Prva količna vakcina od 500.000 doza, prema ugovoru kompanije „Novartis“ i Republičkog zavoda za zdravstevno osiguranje, biće isporučene u roku od 25 dana. Beograd će dobiti više od 125.000 doza, kako je prvobitno dogovoreno i biće pokrivene sve primarne grupe, obećavaju nadležni.

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas kaže da će u cilju izbegavanja gužvi i smanjenja rizika od širenja virusa u gradskom saobraćaju biti povećan broj vozila na ulicama.

"U gradu Beogradu smo odvojili dadatna sredstava za to tako da nema problem da isfinansiramo sve što je neophodno da bi zdravlje beograđana bilo bolje i sigurnije i da neće biti nikakvih problema da sva javna gradska preduzeća funkcionišu normalno."


Grad takođe namerava da u svakoj učionici obezbedi sredstva za pranje ruku, kao i gelove za suvo čišćenje ruku.

Prema proceni epidemiologa glavni talas novog virusa gripa AH1N1 očekuje se krajem januara i početkom februara.
XS
SM
MD
LG