Dostupni linkovi

Petoro izlečeno od novog gripa


Beograd, Foto: Bojana Matić
Beograd, Foto: Bojana Matić

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević izjavio je da u Srbiji danas nema potvrde o novoobolelima od meksičkog gripa. Milosavljević je novinarima u Beogradu rekao da je od 11 registrovanih slučajeva petoro osoba izlečeno. Troje je na kućnom i još troje na bolničkom lečenju i svi su stabilnog zdravstvenog stanja i osećaju se dobro.

U Srbiji je najviše obolelih od gripa od svih zemalja u regionu.

Javnost je znala da će novi grip možda stići najpre u Srbiju s obzirom na rizične masovne skupove – Univerzijadu i novosadski Egzit – tako da, iako ne spada u razvijene turističke zemlje, nekako se pogodilo da će u njoj ovog leta boraviti dosta stranaca.

Ipak, novi grip je stigao u Srbiju ranije nego što se očekivalo i dan za danom vesti su govorile o još jednom, pa još jednom obolelom, pa još pet... Od juče broj se zaustavio na 11, i jednog sa simptomima koji se leči iako nije potvrđeno da ima virus meksičkog gripa. Danas je odlučeno da se informacije o obolelima svakoga dana proslede javnosti sa jednog mesta, kako ne bi bilo različitih vesti koje zbunjuju.

Da je novi grip stigao, postalo je vidljivo u Beogradu, barem na jednom mestu u centru grada na kome su prodavci markica za prevoz stavili maske kao zaštitu.

Epidemiologa Predraga Kona pitali smo da li se može narednih dana očekivati veći broj obolelih, s obzirom na podatak da je 100 ljudi pod lekarskim nadzorom, jer su bili u kontaktu sa zaraženim osobama:

"Pa svakako moramo biti spremni da ćemo otkrivati sve veći broj obolelih iz dana u dan, kako importovane slučajeve koji apsolutno sada dominiraju, tako i pojedinačne slučajeve iz kontakta."

Pitali smo našeg sagovornika zašto je u Srbiji više obolelih, dakle teža situacija nego u drugim zemljama regiona?

"Ne bih rekao da je teža situacija. Mi imamo importovane slučajeve, dakle, u Srbiji nemamo ništa posebno što se dešava. Imamo samo ta dva obolela iz jedne porodice, koji su bili u kontaktu sa obolelim iz Crne Gore."

Većina obolelih došla je avionom iz neke od udaljenih destinacija, a zabeležena su i dva slučaja prenošenja gripa sa osobe na osobu koje nisu bile van zemlje:

"Drugačija je situacija kad postoji prenošenje u zemlji, a ponavljam, to je kad otkrijete pet obolelih koji nigde nisu putovali i ni sa kim, za koga znaju da je bolestan, nisu bili u kontaktu."

Da li je javnost u Srbiji uznemirena? Ministar zdravlja Tomica Milosavljević poručuje gotovo svakodnevno:

"Ne, nema razloga za strah i za paniku. Virus je u Srbiji, kao što je u svakoj drugoj zemlji na svetu."


Sudeći po anketi među Kragujevčanima, nema preterane zabrinutosti:

"Ne plašim se gripa i smatram, kao što nam ništa nije uradio ni ptičji grip tako neće ni ovaj meksički."
"Ukoliko, ne daj bože, pandemija kod nas dobije neke ozbiljnije razmere svakako da ćemo preduzeti neke ozbiljnije mere."
"Ne preduzimam ništa posebno, a nemam ni neki naročit strah od toga."
"Inače se trudim da se zdravo hranim i uzimam vitamine."

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević danima uverava javnost da je Srbija spremna za pandemiju isto kao i druge zemlje, ali podatak da je sa lekom "Tamiflu" pokriveno samo jedan odsto stanovništva, a da će drugi lek tek biti naručen, daje drugačiju sliku. Predrag Kon:

"Da, lakše će biti drugim zemljama da se odupru i da donose odluke o masovnom korišćenju tog leka. Svakako, mi ove količine koje imamo, koje će se povećati na tri odsto u najskorijem vremenu, trebalo bi da koristimo samo za teže slučajeve obolevanja. Ukoliko budemo to radili kako treba, dobro i organizovano, možemo odgovoriti na ovako velike izazove kao što je pandemija."

Iz budžeta je za odbranu od novog gripa izdvojeno 266 miliona dinara, siromašna zemlja, prazna državna kasa, ili neki drugi prioriteti, tek na naše pitanje da li je zadovoljan tom sumom, epidemiolog Predrag Kon pomirljivo kaže:

"Ja moram biti zadovoljan – više nema."
XS
SM
MD
LG