Dostupni linkovi

Još pet slučajeva gripa


U Srbiji je potvrđeno još pet novih slučajeva gripa tipa A H1N1, čime se ukupan broj zaraženih povećao 10. Novi slučajevi zabeleženi su u Beogradu, Novom Sadu, Subotici i Nišu.

Iva Martinović, Žužana Serenčeš, Dušica Nestorović

Član radne grupe za epidemiju novog virusa gripa Branislav Tiodorović kaže da se većina obolelih leči u kućnoj izolaciji, a da su u bolnici zadržani samo oni kod kojih su primećeni simptomi zapaljenja pluća:

“Četiri su importovanji slučajevi, znači došli su iz inostranstva, a jedan je kontakt sa prethodno zaraženom osobom koja je doputovala iz SAD, pa tako možemo raći da imamo već dva kontakta u samoj zemlji. Onoga trenutka kada ih bude ukupno pet i mi ćemo proglasiti lokalnu transmisiju, to je tako predviđeno stavovima Svetske zdravstvene organizacije.”

Troje na Klinici u Novom Sadu


Na Klinici za infektivne bolesti u Novom Sadu prisustvo novog virusa gripa potvrđeno je kod dve osobe koje su iz Kanade doputovale na beogradski aerodrom Nikola Tesla, dok se za treću sumnja, potvrdila je za naš program portparolka Kliničkog centra Vojvodine Gordana Umičević:

“Hospitalizovane su tri osobe, majka sa sinom od dve godine i ćerkom od pet, državljani Kanade. Dva slučaja sa novim gripom su potvrđena, a treći je klasifikovan kao verovatan. Oni se osećaju bolje nego juče i oporavljaju se.”

Portparolka Kliničkog centra Vojvodine navodi da su još dva člana porodice obolelih pod nadzorom. Prvi slučaj novog oboljenja u Vojvodini registrovan je 25. juna u Somboru. Četvorogodišnja devojčica kod koje je virus dijagnosticiran oseća se dobro. Iz Klinike za infektivne bolesti u Novom Sadu poručuju da su spremni za prihvat i lečenje zaraženih od virusa novog gripa tipa A.

Jedan pacijent u Nišu


Direktor Infektivne klinike u Nišu Žarko Ranković izjavio je za naš program da je slučaj novog gripa zabeležen kod 22-godišnjeg mladića koji je doputovao iz Australije. Pacijent je u dobrom zdravstvenom stanju i nakon terapije na Infektivnoj klinici više nema povišenu temepraturu, rekao je Ranković:

“Na kliniku je primljen u petak sa znacima jednog sindroma gripa. Smešten je na odeljenje za izolaciju, potvrđena je dijagnoza zapaljenja pluća i započeto je sa odgovarajućom terapijom. Stanje pacijenta je apsolutno zadovoljavajuće i mi očekujemo da će u najskorije vreme biti preveden na kućnu negu i lečenje.”


Epidemiološke službe u Nišu kontrolišu sve sa kojima je zaraženi maldić bio u kontaktu. Mladić je inače iz Australije došao kod babe i dede u posetu.

U valjevsku bolnicu primljena je devojčica stara dve i po godine zbog sumnje da je zaražena novim gripom tipa A H1N1, saopšteno je iz te zdravstvene ustanove. Ona je sinoć primljena na Infektivno odeljenje zbog visoke visoke temperature i kašlja, a brisevi su poslati na Institut za imunologiju i virusologiju Torlak.

Devojčica je sa roditeljima bila na letovanju u Egiptu, odakle su se vratili 25. juna.
XS
SM
MD
LG