Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Novi grip i u Srbiji


Posle jedne lažne uzbune od pre nekoliko sedmica, novi grip stigao je i u Srbiju. Da je registrovan prvi slučaj potvrdio je ministar Tomica Milosavljević. Zdravstvene vlasti tvrde kako su se pripremile za pomoć obolelim od ove bolesti i pozivaju javnost da ne dozvole podizanje panike. Istovremeno, ponavljaju se upozorenja da će najjači udar virusa na Balkanu da usledi na jesen, te da će pandemija trajati možda i još nekoliko godina.

Dvadesetdevetogodišnji muškarac iz Beograda, čiji identitet nije otkriven, pamtiće dane u Argentini gde je proveo period od 18. do 22. juna. Osim poklona sa tog puta doneo je u Srbiju i virus N1H1:

"Mi se nalazimo u Institutu za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije u Beogradu."


Pre više od mesec dana ministar zdravlja Tomica Milosavljević poveo je novinare u obilazak posebnog izolovanog odeljenja, tada pripremljenog za prve eventualno zaražene. Prvi pacijent je tu smešten, a o njegovom stanju javnost je obavestila sekretarka Radne grupe za pandemiju gripa, Nada Milić:

"Pacijent je stabilan, dobro je. Terapija koju treba da prima, prima. Tri osobe koje su bile u kontaktu, od Zagreba do Beograda, sa obolelim i potvrđenim slučajem – jer ovaj slučaj je potvrđen laboratorijski, Institut za virusologiju i imunologiju i serume Torlak je potvrdio da naš pacijent ima novu vrstu virusa AH1 varijantu, što znači da se on razlikuje od sezonskog i da je, praktično, pandemijski – u su stabilnom stanju, ali su pod zdravstvenim nadzorom narednih sedam dana jer je to inkubacioni period za ovu bolest."


Nema razloga za paniku, poručuju predstavnici medicinske vlasti u zemlji dan nakon što je u Srbiji registrovan prvi slučaj obolelog od bolesti koju smo ne tako davno nazivali „svinjskim“, a potom i „meksičkim gripom“. Sudeći po anketi koju je zabeležio naš Miloš Ivanović, panike i posebnog straha među građanima i nema:

"Svakako da postoji rezerva, ali strah ne. Jer, čovek mora preventivno da deluje i da vodi računa o svom zdravlju i higijeni, bez obzira na sve moguće infekcije, pa i na tu vrstu gripa."

"Da, postoji strah ne samo kod mene nego u celoj porodici, pogotovo kad smo čuli da se razboleo dečko iz Srbije. Postoji strah, mada se trudimo da vodimo više računa o higijeni."
"Ja se ne bojim, a mislim da se ni drugi ne boje."
"Nisam se raspitivao o lekovima koji se eventualno mogu koristiti preventivno, samo znam ono što sam čuo od medija."
"Lekove ni ne koristim, više volim prirodno da se zaštitim."


Upozorenja su jednostavna. Svi bi morali da pokažemo povišenu pažnju, ali bi pre svega trebalo znati i da mere predostrožnosti na koje se javnost neprekidno poziva nisu bitno različite od onih koje bi inače trebalo svakodnevno da upražnjavamo. Našoj Ivi Martinović to je u jutarnjem programu za Srbiju objasnio član Radne grupe za sprečavanje pandemije gripa Veljko Đerković:

"Mere predostrožnosti su mere, u smislu, kao i za sve respiratorne bolesti, treba izbegavati pozdravljanje, direktan kontakt, ljubljenje. Naravno obavezno je pranje ruku, koristiti maramicu jednokratno i baciti je u đubre i posle toga oprati ruke da ne bi širili okolo eventualnu zarazu. Znači, nema tu nekih ekskluzivnih mera. Maske ne štite, mi ih koristimo za obolele pacijente da on što manje luči kapljice i kašlje i širi zarazu u svoju okolinu. Za lekare jesu maske u okviru pregleda da ne bi došlo do zaražavanja, ali nema svrhe hodati s maskom po Beogradu, jer je to lažni osećaj sigurnosti."


Posebno je bitno znati da ukoliko primetite bilo koji od simptoma, zovite hitnu pomoć. Lekari će vam doći na kuću, nedavno je obavestio direktor Insitituta za infektivne i tropske bolesti Miomir Pelemiš:

"Ako neko dobije ove simptome slične običnom gripu, on treba da okrene telefon i zove dežurnog lekara, pa će doći epidemiolog i lekar da ga pregleda kod kuće. Eto, to je, recimo, mera zaštite da se epidemija ne proširi. Da se ne ide autobusom, i tako dalje."

Ne paničite, ali se ipak pripazite jer dosta toga zavisi od vas.
XS
SM
MD
LG