Dostupni linkovi

UEFA upozorila: Đenova se ne sme ponoviti


Divljanje srpskih huligana na tribinama stadiona u Đenovi, oktobar 2010
Divljanje srpskih huligana na tribinama stadiona u Đenovi, oktobar 2010
Slika srpskih huligana koji lome tribine stadiona „Luiđi Feraris“ u Đenovi, prošlog oktobra obišla je svet, koji je ostao zapanjen onim što je video.

Dok njihov vođa Ivan Bogdanov, upamćen kao krupni, istetovirani momak, maskiran fantomkom, u zatvoru u Italiji čeka 8. mart kada bi trebalo da mu počne suđenje, Beograd je posetio predsednik UEFA Mišel Platini.

Poruka koju je doneo je jasna, slike poput one viđene 12. oktobra, ne smeju se ponoviti. U suprotnom, fudbalski klubovi iz Srbije, više neće moći da igraju na evropskim takmičenjima.

Predsednik Srbije Boris Tadić, kome je ta poruka direktno upućena, odmah je reagovao rekavši da je država spremna da se i definitivno obračuna sa
"Nasilje u sportu i nasilje oko sporta je samo jedan segment nasilja u društvu”, poručio je ministar policije.
huliganima.

Oglasio se i ministar policije, Ivica Dačić, koji kaže da će oni nastaviti da rade svoj deo posla, ali da je huliganstvo problem celog društva i svih državnih struktura.

“Ovde je samo pitanje da li naša država, da li sve strukture države, žele da se na najozbiljniji način bore protiv nasilja. Nasilje u sportu i nasilje oko sporta je samo jedan segment nasilja u društvu”
, poručio je ministar policije.

Oktobar 2010. su, osim nereda na utakmici Srbija – Italija, obeležilo je i nasilje na beogradskim ulicama i divljanje huligana koji su pokušavali da spreče održavanje “Parade Ponosa”.

VVIDEO: Sukob policije i protivnika Parade ponosa

x
Sukob policije i protivnika Parade ponosa
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:52 0:00
Nakon ta dva događaja, ekspresno je izmenjen Zakonik o krivičnom postupku, čime su pooštrene kazne za takvo ponašanje, a pred Ustavni sud je stigla inicijativa o zabrani pojedinih navijačkih grupa.

Ministarka omladine i sporta Snežana Samardžić-Marković, za naš program je rekla da je takvim merama nasilje smanjeno za 16 procenta, ali da Platinijeve zamerke i dalje stoje.

“Ono u čemu gospodin Platini ima pravo je da politička volja mora da se fokusira na to. Ovo društvo ima dosta problema i onda zahteva političku energiju na raznim mestima, ali, u interesu je sporta da se politička energija fokusira na to, da se huligani iz sporta sklone zato što oni nemaju veze sa sportom, već sa kriminalom”, kaže Snežana Samardžić – Marković.

Mogućnost isključenja sa evropskih takmičenja, najviše brine same fubalske klubove. Osim da su zabrinuti, u Partizanu za sada nisu želeli da daju drugi komentar.

Ozbiljan problem u regionu


Portparol FK Crvena Zvezda, Marko Nikolovski, za naš program je rekao da je njihov stav da na tribinama ima mesta samo za navijače, a da huliganima treba da se pozabave nadležni, u čemu su voljni da pomognu.

„Na žalost, ne možemo mi da vučemo neke procesne i sudske poteze, jer, prosto, nemamo tu vlast... zna se ko treba to da uradi i Crvena Zvezda to potpuno podržava“, kaže Nikolovski.

RSE: Šta vi konkretno možete da uradite?

Nikolovski: Crvena Zvezda dugo, već skoro dve godine, pred svaku utakmicu šalje molbu svima koji dolaze na stadion da se ponašaju fer i korektno, da navijaju za svoj klub, da ne vrše nasilje... to su neki realni segmenti našeg delovanja. Sve ostalo, konkretan potez je na nekom drugom. Kada neko napravi nasilje, zna se ko ga procesuira, ne Crvena Zvezda.

Sociolog sporta Dragan Koković, inače autor knjige „Društvo, nasilje i sport“, ocenjuje da to što je Platini razgovarao sa predsednicima Srbije i Hrvatske, pokazuje koliko je huliganstvo prepoznato kao ozbiljan problem u regionu.

Srpski navijači na tribinama u Đenovi
„Pre svega mislim da je UEFA shvatila, a i mi treba da shvatimo, da to više nije mikro problem jedne sredine, zemlje ili regiona, nego su oni to shvatili kao rešavanje jednog celovitog problema – ili da se uključimo u pravila igre gde red treba poštovati, a nerede eliminisati, ili će zaista biti sankcija. Lično mislim da mi pripadamo takvom mentalnom sklopu, da nam je uvek potreban neki vrhovni silnik koji će nam nešto reći, pa da onda tek shvatimo gde se nalazimo, umesto to da rešavamo na način koji bi bio primeran situaciji, primeran događaju. Mislim da je Platinijev prijem od strane Tadića i Josipovića, najbolji dokaz koliko je to ozbiljna situacija i koliko je to dignuto na jedan državni nivo“, ocenio je Koković.

Nekoliko dana uoči dolaska zvaničnika UEFA u Beograd, na zidovima srpske prestonice pojavili su se grafiti, koje su u znak podrške navijačima Partizana, osuđenima na ukupno 240 godina robije zbog ubistva francuskog državljanina Brisa Tatona, ispisali fanovi Crvene Zvezde.

To je podstaklo navode o ujedinjenju navijača dva gradska rivala, čiji su derbiji uvek označeni kao događaji visokog rizika. Ministar policije takve navode, barem za sada, ne vidi kao bezbednosnu pretnju.
XS
SM
MD
LG