Dostupni linkovi

Srbija: Država odustala od kupovine Korman polja


Vlasnici zemjlišta na Korman polju blokiraju gradnju, 20. januar 2011.
Vlasnici zemjlišta na Korman polju blokiraju gradnju, 20. januar 2011.
Zbog višemesečnog spora Vlade Srbije sa vlasnicima zemljišta na Korman polju, Fiatovi kooperanti će prve fabrike graditi u krugu kasarne Grošnica.

Nova industrijska zona je kompletno infrastrukturno opremljena,a nalazi se na samo nekoliko stotina metara od matične Fiatove lokacije u Kragujevcu.

Vlada Srbije je, zbog višemesečnog kašnjenja izazvanog sporenjem sa vlasnicima zemljišta u Korman polju, odlučila da novu bescarsinsku industrijsku zonu u kojoj će biti smešteni glavni Fiatovi snabdevači sagradi na prostoru kasarne Grošnica.

Mlađan Dinkić, ministar ekonomije i regionalnog razvoja kaže da Vlada više nije imala vremena za čekanje zbog čega je doneta odluka o promeni lokacije.

"Vi ste videli da su ispitivanja na Korman polju počela pre nedelju dana. Na žalost, gubilo se mnogo vremena. Zahvaljujući dogovoru sa ministrom odbrane Šutanovcem, mi smo ubrzali ovaj proces i moćićemo da počnemo da radimo već u martu", kaže Dinkić.

Nebojša Zdravković koordinator Radne grupe Vlade Srbije kaže za RSE program pa je do naglog preokreta došlo zbog straha da bi Fiatovi snabdevači svoje fabrike mogli sagraditi u drugim gradovima zbog čega bi Kragujevac ostao bez nekoliko hiljada novih radnih mesta.

"Fiat je bio zadovoljan lokacijom u kasarni Grošnica tako da smo brzo dogovorili da se prva faza industrijske zone realizuje u Grošnici, jer tamo postoji sva infrastruktura, a već kasnimo sa dolaskom Fiatovih kooperanata koji su mogli da odu i u neki drugi grad", kaže on.

Neki razočarani, a neki ćute

Na prostoru kasarne u Grošnici površine 29 hektara biće izgrađeni novi pogoni površine oko 200 hiljada kvadratnih metara, a među prvima u Grošnicu će se useliti jedan od najvećih Fiatovih kooperanata kompanija Manjeti Mareli.

Država je prvobitno za jedan ar zemljišta na Korman polju vlasnicima ponudila 350 evra, a nedavno je ta ponuda povećana na 1.000 evra, ali su vlasnici ostali pri svojoj ceni od 4.000 evra.

Policija i meštani koji su verovali da će svoje parcele prodati skuplje nego što im je država to ponudila, Korman polje, Kragujevac, 20. januar 2011.
Ministar Dinkić im je poručio da sada na tržištu mogu da provere realnost svojih zahteva.

Pojedini vlasnici zemljišta, poput Milana Rankovića i Dragana Jankovića su razočarani odustajanjem države od Korman polja.

"Ovo je propast i katastrofa za nas koji smo hteli da prodamo zemlju po ceni od 1.000 evra. Sada je ta mogućnost otišla u nepovrat", kaže Ranković.

"Ja sam imao hektar zemlje u Korman polju. Po hiljadu evra za ar to je 100.000 evra. Te pare ne možemo nikada da zaradimo baveći se poljoprivredom na toj zemlji. Ne za 100 već ni za 1.000 godina da se živi od poljoprivrede ne bi smo zaradili te pare", kaže Janković.

Organizatori protesta koji su tražili astronomske cene za svoje njive, još uvek se nisu oglasili povodom najnovijeg razvoja situacije, a ni predstavnici kompanije Fiat automobili Srbija, nisu komentarisali odluku o promeni lokacije.
XS
SM
MD
LG