Dostupni linkovi

Niš i ove godine na džez mapi sveta


Sa prošlogodišnjeg Nišvila
Sa prošlogodišnjeg Nišvila
Uz podršku mladih muzičara iz grupe “Džezbuka” i mini koncertom na beogradskom Trgu Republike, organizatori Nišvil festivala najavili su ovogodišnju džez manifestaciju, koja će – sudeći po imenima učesnika – zasigurno nadmašiti, ne samo dosadašnje festivale džeza u Nišu, već, kako prognoziraju dobri poznavaoci džeza, i mnogo poznatije festivale ovog muzičkog žanra.

Već prvog dana festivala publika će moći da vidi sastav koji zajednički predvode poznati saksofonista Čiko Frimen i jedini dobitnik džez Gremija sa prostora Istočne Evrope - Milčo Leviev.

Uz njih, najveće zvezde ovogodišnjeg Nišvila su svakako Stenli Džordan, koga zbog neobične tehnike sviranja zovu “čarobnjak na gitari”, magovi dab produkcije Slaj i Robi, koji sigurno ulaze u najuži krug najpoznatijih rege muzičara posle Boba Marlija, blistavi trubač Tom Harel, kao i “fanki diva” Kendi Dalfer, koja je već samostalno nastupala u Nišu, ali će ove godine, kako najavljuje direktor festivala Ivan Blagojević, pratiti oca i njegov slavni bend.

"To je originalni bend Hansa Dalfera, legendarnog holanskog džez saksofoniste sa vrlo jakim gruv zvukom, sa DJ-em i lepršavim stilom njegove ćerke Kendi. Na neki način mi smo producirali ovu kombinaciju koja, inače, retko nastupa u svetu, tako da će i Beograđani imati priliku, zahvaljujući Opštini Surčin i njenom predsedniku, da ih čuju besplatno”, kaže Blagojević.


Youtube video: Stanley Jordan, Stariway to heaven

Među hedlajnerima Nišvil festivala je i legendarna britanska grupa Mango Džeri, koju publika u ovom delu Evrope nije imala priliku da vidi više od trideset godina. Frontmen Rej Dorset ovog puta predstavlja nešto čvršće blues izdanje benda, jedne od najtiražnijih grupa drugog talasa britanskog pop-rok-bluz buma koji su svetsku slavu stekli već prvim singlom “In the summertime”.

Ove godine Nišvil počinje dan ranije, besplatnim programom na takozvanom River stejdžu - u amfiteatru na keju kod spomenika Šabanu Bajramoviću, u čiju čast će svirati i pevati Darko Rundek, “Diksi bend teteven” i “Šaban Bajramović tribjut bend”.

Borba sa vetrenjačama

Posetioci festivala imaće priliku da vide i jednu zanimljivu argentinsko-špansko-srpsku kombinaciju, pod firmom “Down home”, iz Barselone. Duška i Ivan:

"Mi smo vrlo zanimljiva mešavina stilova, naravi, kultura…Pošto svi dolazimo iz različitih zemalja i različitih muzičkih stilova, to je upravo on što ovaj bend čini zanimljivim. Naša svirka je energična. To je neka vrsta svinga, spoja moderne i stare muzike. To je kao stara muzika sa nekim aktuelnim pogledom i energijom, šezdeset godina posle nastanka te muzike.”

Organizatori kažu da će ovogodišnji Niški džez festival posetiti veliki broj ljubitelja džeza iz bivše Jugoslavije ali i evropskih zemalja. Nišvil je uvršten i u zvaničnu sajamsku ponudu u Londonu.


Youtube video: Candy Dulfer, Lily was here

O značaju i usponu ovog festivala govori Mihailo Miša Blam, čuveni džez muzičar i ovogodišnji dobitnik Nišvilove nagrade za životno delo:

“Krećem se po različitim festivalima i dobro poznajem džez scenu, a naročito evropsku, gde imate blizu 700 festivala tokom godine. Ja sam najzad ukapirao da se Nišvil razvija u jedan od najznačajnijih evropskih festivala. Naravno, bilo bi nesuvislo da to poredimo sa jednim “North see festivalom”, ali taj najveći festival u svetu ima donaciju od svoje države blizu 20 miliona evra.”

Budžet niškog festivala festivala je negde oko 500.000 evra, a to su sredstva, kako tvrde upućeni, dovoljna za organizaciju jednog osrednjeg festivala, što ovogodišnji Nišvil svakako nije.

Zbog toga, Srđan Stojanović, muzički novinar i organizator brojnih koncerata, primećuje:

"Ivan Blagojević već godinama radi nešto tako lepo i dobro, jednu kulturnu misiju, stavlja Niš na mapu sveta, i to radi uz velike teškoće. U zemlji gde je sponzorstvo, knjigovodstvo i način organizacije vrlo komlikovano i teško, on se kao Don Kihot bori sa vetrenjačama i uspeva. Kad svi misle da je nemoguće, on uradi novo čudo. Ovogodišnji festival Nišvil ima toliko lepih i muzički relevantnih imena, da sam ja fasciniran. Pritom, to nisu imena na koja se bacaju ogromne količine novca. To su ljudi koji su umetnički relevantni i bitni, koji imaju šta da kažu i koji vrede!”

Džez festival "Nišvil" biće održan od 10. do 15. avgusta na Niškoj tvrđavi.
XS
SM
MD
LG