Dostupni linkovi

Ferhagen: Holandija veruje u evropsku budućnost Srbije


Maksim Ferhagen: Želim da istaknem da ovo nije u cilju da se zadovolji Evropa, Holandija ili Maksim Ferhagen, to je prvenstveno u interesu Srbije. FOTO: Vesna Anđić
Maksim Ferhagen: Želim da istaknem da ovo nije u cilju da se zadovolji Evropa, Holandija ili Maksim Ferhagen, to je prvenstveno u interesu Srbije. FOTO: Vesna Anđić
Nakon upornog protivljenja Holandije daljim evropskim integracijama Srbije, bez izručenja Ratka Mladića Haškom tribunalu, sada stižu drugačiji tonovi.

Današnja poseta ministra spoljnih poslova Maksima Ferhagena Beogradu protekla je u uverenju gosta, da je budućnost Srbije u Evropi, ali i podsećanju da je neophodan uspešan završetak saradnje sa ovim sudom.

“Holandija i ja lično duboko verujemo u evropsku budućnost Srbije. Takođe sam čestitao na naporima srpske Vlade koje čini, u saradnji sa Haškim tribunalom.”

Ovakvu poruku holandskog šefa diplomatije Maksima Ferhagena, javnost i političke elite Srbije, već duže vremena, očekuju s nestrpljenjem, što je javno konstatovao i ministar inostranih poslova Vuk Jeremić.
Vuk Jeremić: Meteorološka klima nije tako dobra ali, definitivno, klima u odnosima između Holandije i Srbije i, uopšte, klima na zapadnom se Balkanu se poboljšava

“Meteorološka klima nije tako dobra ali, definitivno, klima u odnosima između Holandije i Srbije i, uopšte, klima na zapadnom se Balkanu se poboljšava,” izjavio je Jeremić.

Uz zahvalnost Holandiji na promeni stava i podršci za odmrzavanje Prelaznog trgovinskog sporazuma, Jeremić je izrazio nadu da će trend proširenja Evropske unije na zapadni Balkan biti nastavljen.

“U svakom slučaju, centralni strateški prioritet Vlade Srbije je punopravno članstvo u Evropskoj uniji. Očekujemo podršku i ostalih zemalja Evropske unije, kao što je imamo od Holandije i, nadam se, da će u godinama koje su pred nama, Srbija nastaviti da korača pravcem punopravnog članstva,” rekao je Jeremić.

DOBRA VOLJA

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić ocenjuje da je, poseta Beogradu ministra spoljnih poslova Holandije Maksima Ferhagena, prekretnica u političkim odnosima.

“Ovo je jedan veliki politički iskorak. Srbija ni od koga ne traži nikakve poklone. Mislim da je Srbija uradila mnogo u pravcu evropskih integracija i to je uradila, pre svega, zbog sebe,” kazao je Dačić.

“ Ferhagen je bio pod obavezom, od strane Parlamenta, da vodi takvu politiku prema Srbiji. Međutim, sada je Parlament Holandije promenio stav u odnosu na saradnju Srbije sa Haškim tribunalom, tako da sada Ferhagen ima odrešene ruke u odnosu na obavezu prema odlukama koje je doneo Parlament,” objašnjava zaokret u holandskom stavu bivši ambasador u ovoj zemlji, Radoslav Stojanović.

Vizna liberalizacija i odmrzavanje Prelaznog trgovinskog sporazuma, po mišljenju bivšeg diplomate Živorada Kovačevića, u značajnoj meri utiču na osećaj građana da Evropa, zaista, želi da Srbija bude njen deo:
Živorad Kovačević: Mislim da se tome sada prilagođava i holandska politička javnost, njen Parlament, i da ministar dolazi sa jednom dobrom voljom.

“Mislim da se tome sada prilagođava i holandska politička javnost, njen Parlament, i da ministar dolazi sa jednom dobrom voljom, jer je, sve to što je do sada učinjeno, a gde oni nisu bili prepreka, dočekano, na neki način, sa aplauzom. Verujem da je prokrčen put i da će to sada, u 2010. godini, ići znatno brže,” smatra Kovačević.

Uprkos dobroj atmosferi koju je doneo u Beograd, Ferhagen, ipak, nije propustio priliku da podseti domaćine da je za dalje korake ka Evropi, neophodno hapšenje Ratka Mladića.

PREVAZIĆI MRAČNE STRANE

Taj čin će, podseća Ivan Vejvoda, direktor Balkanskog fonda za demokratiju, biti od ključne važnosti za podršku ratifikaciji Sporazuma o stabilizaciji i asocijaciji.

“To može da se dogodi već ovog časa, ukoliko čujemo da je Ratko Mladić uhapšen. Može da se sačeka i jun mesec, kako su zvanično holandske vlasti rekle da žele tada vide sledeći izveštaj glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca. Tako, da je to neki interval u kom možemo da očekujemo da se nešto dogodi,” kaže Vejvoda.
Ivica Dačić: Srbija želi da stavi tačku na pitanje saradnje sa Haškim tribunalom, ali u policijskim i bezbednosnim pitanjima veoma je relativna kategorija kada će se to desiti.

Koliko je realno da se u tom periodu otkloni najveća prepreka Srbije na evropskom putu?

Ivica Dačić, ministar unutrašnjih poslova:

“Srbija želi da stavi tačku na pitanje saradnje sa Haškim tribunalom, ali u policijskim i bezbednosnim pitanjima veoma je relativna kategorija kada će se to desiti. Smatramo da ta pitanja ne bi trebalo da budu povezana, jer su važni spremnost i činjenje Srbije, u smislu da ona preduzima sve što je u njenoj moći," rekao je Dačić.

Ovo opredeljenje Srbije prepoznala je i Holandija, uz nadu da će, izručenjem Ratka Mladića Haškom tribunalu, biti otvorena nova stranica međusobnih odnosa.

“Iskreno se nadam da ćemo moći da nastavimo da radimo zajedno u budućnosti, kako bismo prevazšli neke mračne strane iz prošlosti. Još mnogo toga ostaje da se uradi, ali možete računati na našu punu podršku,”
kazao je Ferhagen.
XS
SM
MD
LG