Dostupni linkovi

Ima li prečice od Beograda do Brisela?


EU?
EU?

Da li će biti promene stava Holandije - prvo Mladić u Hagu, pa onda zeleno svetlo za evropski put Srbije? Na tom putu su trenutno aktuelne dve stanice: bezvizni režim i odblokiranje Trgovniskog sporazuma. Neki novi signali su stigli iz Haga, ali šta je realno očekivati na skorašnjem briselskom susretu evropskih šefova država?

Neke formilacije i izveštaju holadnskog ministarstva inostranih poslova uoči briselskog skupa 16. juna, navode na pomisao da bi ta zemlja mogla da da zeleno svetlo ne samo za bezvizni režim Srbije, već i za odblokiranje Trgovinskog sporazuma sa EU.

"Vlada Holandije je svesna činjenice da 'ogromna većina članica EU smatra da treba izaći u susret Srbiji', a posle Bramercove ocene o dodatnom napretku u saradnji sa Hagom, nastali su dodatni razlozi da Holandija i Belgija prate stav većine.”
Iako u tom dokumentu sa sajta ministarstva koji citiraju domaći mediji, stoji da će konačni stav o bezviznim režimu i drugim pitanjima vezanim za Srbiji biti dodatno razmotren uoči Brisela, ipak neke formilacije se čine mekšim nego do sada: "Vlada Holandije je svesna činjenice da 'ogromna većina članica EU smatra da treba izaći u susret Srbiji', a posle Bramercove ocene o dodatnom napretku u saradnji sa Hagom, nastali su dodatni razlozi da Holandija i Belgija prate stav većine.”

U Briselu, kako javlja naša dopisnica Đeraćina Tuhina, ne isključuju mogućnost povoljne odluke za Srbiju 16. juna o odmrzavanju Trgovinskog sporazuma:

“Prema nezvaničnim informacijama iz Saveta ministara tražiće se od Holandije da ipak popusti, da se odmrzne Trgovinski sporazum sa Srbijom a da uslov - hapšenje Mladića - Holandija zadrži za proces ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.”


Na pitanje da li vidi naznake promene stava Holandije što se tiče Trgovinskog sporazuma, Jeljko Kacin novoizabrani poslanik u Evropskom parlamentu i doskorašnji izvestilac za Srbiju odgovorio bez dvoumljenja:
Jelko Kacin

“Ne, ja ne vidim nikakve znakove jer je nedavno gospodin Bramerc Savetu bezbednosti UN predao svoj izveštaj koji je jasan. Iz njega proizilazi da nema pune saradnje sa Hagom, i da iz toga nije realno očekivati da dođe do promene stava nizozemske države, odnosno Vlade i Parlamenta."

U dokumentu holandske vlade piše da Sporazum о stabilizaciji i pridruživanju treba poslati parlamentu nakon uspostavljanja pune saradnje Srbije sa Tribunalom. Ipak, holandska Vlada je voljna da razmotri druge mogućnosti saradnje EU i Srbije.

Srbija nije još zvanično dobila zeleno svetlo ali je odradila pozamašni deo tog posla na osnovu čega se može zaključiti da je Srbija dokazala Evropskoj komisiji da je ona sposobna implementirati u celosti obaveze koje proizilaze iz mape puta.
Šta su te druge mogućnosti? Što se tiče bezviznog režima za Srbiju, Jeljko Kacin novoizabrani poslanik u Evropskom parlamentu i doskorašnji izvestilac za Srbiju kaže:

“Srbija nije još zvanično dobila zeleno svetlo ali je odradila pozamašni deo tog posla na osnovu čega se može zaključiti da je Srbija dokazala Evropskoj komisiji da je ona sposobna implementirati u celosti obaveze koje proizilaze iz mape puta.”


Uoči posete Strazburu i Briselu, šef diplomatije Srbije Vuk Jeremić, što se tiče holandskog stava o Trgovinskom sporazumu, bio je, što njemu baš nije svojstveno, diplomatski uzdržan:

“Sa te strane ne bih davao nikakve prognoze, to je suvereno pravo svake države da pravi odluke po tom pitanju. Što se belog šengena tiče, tu se nalazimo u dosta povoljnijoj poziciji, imamo dovoljno potrebnu većinu da se takva odluka donese u toku ove godine.”


Italijanski šef diplomatije Fratini, pak, nekoliko dana ranije, podsetimo, izjavio je da Srbija u potpunosti sarađuje sa Tribunalom i najavio diplomatske pritiske na Holandiju da promeni stav:

“Ja se nadam da će na idućem samitu šefova diplomatija naši holandski prijatelji konano biti ubeđeni u ono što je rekao Bramerc, da Srbija sarađuje i da će skinuti veto sa stupanja na snagu tog Sporazuma.”
Ivan Vejvoda

Mnoge zemlje, većina clanica EU i SAD, zagovaraju potrebu da se krene dalje i to bi moglo da dovede do, veoma oprezno rečeno, promene u holandskom stavu tokom leta. Naravno da će taj uslov hapšenja i izručivanja Haškom tribunalu, ostati.
Analitičar spoljnopolitičkih odnosa, Izvršni direktor Balkanskog fonda za demorkatiju Ivan Vejvoda takođe prepoznaje signale iz Haga o blagoj promeni stava zemlje koja je praktično zakočila evropski put Srbije:

“Mnoge zemlje, većina clanica EU i SAD, zagovaraju potrebu da se krene dalje i to bi moglo da dovede do, veoma oprezno rečeno, promene u holandskom stavu tokom leta. Naravno da će taj uslov hapšenja i izručivanja Haškom tribunalu, ostati. “


RSE: Da li mislite da će pre stići vest o hapšenju Mladića ili o stupanju na snagu Trgovsnkog sporazuma?

Vejvoda: Ja mislim da će pre stići ova vest da se odmrzava sporazum.

Građani Srbije u narednoj godini bez viza po Evropi

Sve u svemu, svi se slažu da gotovo nema prepreka za bezvizni režim Srbije u narednoj godini, postoje procene samo da mozda odluka o tome neće biti doneta tako brzo, zbog unutrašnjih razloga nekih zemalja - izbora u Albaniji koja nije na spisku za beli šengen i Nemačkoj, u kojoj su birači veoma zainteresovani za imigracionu politiku, ali odlaganje odluke neće, kako se procenjuje, odložiti plan da građani Srbije bez viza u narednoj godini putuju po Evropi.

Foto: Vesna Anđić
Sudbina Trgovinskog sporazuma je, čini se, još neizvesna. Za sve ostalo, čekaju se vesti - najpre iz Beograda, pa zatim iz Haga.

U svakom slučaju, nakon posete američkog potpredsednika Džozefa Bajdena Beogradu, počeli su da duvaju neki drugi vetrovi. Pitanje je samo hoće li doneti povoljne vesti onoliko brzo koliko se to očekuje u umornoj Srbiji koja se oseća više taocem daleke Holandije a manje svojih, da li je suviše optimisticki rečeno, doskorašnjih heroja.

Od danas bez viza u Rusiju


Ako, dakle, još ne stize dugoočekivana vest iz Brisela, stigla je sa druge adrese - iz Moskve.

Od danas građani Srbije putuju bez viza u Rusiju. Mnoge je to iznenadilo, jer su mislili da im ona ni do sada za ovu bratsku zemlju nije bila potrebna. Građani Čačka su to ovako prokomentarisali:

“Baš sam iznenađen, mislio sam da nam nije bila potrebna ni do sada, jer su nam oni braća, mislio sam da su nam vrata bila otvorena.”
“Mnogo me je obradovala ta vest. Imam 55 godina i baš za 50 godina planiram da idem da posetim Rusiju.”
“Bolje da imamo za EU nego za samo jednu zemlju da se opredelimo.”
“Ja mislim da je to najkorisnija stvar koja je mogla da nam se desi.“
“Ostvarili smo jednu viznu olakšicu, ali ne na stranu na koju smo očekivali.”
XS
SM
MD
LG