Dostupni linkovi

Kacin: Dijalog sa Prištinom ali i sa drugima


Jelko Kacin
Šef Delegacije Evropske unije Vensan Dežer doputovao je u Beograd gde će premijeru Srbije Mirku Cvetkoviću uručiti i predstaviti Mišljenje Evropske komisije o kandidaturi Srbije za članstvo u Evropskoj uniji.

Mišljenje predstavlja izveštaj o napretku Srbije na putu ka evropskim integracijama, na osnovu koga će konačnu odluku o statusu kandidata i početku pregovora doneti Evropski savet u decembru.

Visoki zvaničnik Evropske Komisije, novinarima u Briselu je rekao da će biti predloženo da se Srbiji odobri kandidatura, ali da će istovremeno biti navedeno da utvrđivanje datuma za početak pregovora o članstvu, treba da usledi nakon što se srede i normalizuju odnosi Srbije sa Kosovom i nastavi dijalog Beograd – Priština.

Takođe, „neophodno je da se otkloni zategnutost na severu i time ispuni znani uslov dobre regionalne i susedske saradnje“, rekao je diplomata koji je želeo da ostane anoniman.

Mediji, navodeći da su imali uvid u izveštaj Komisije, takođe prenose da u njemu stoji da je Srbija postigla značajan napredak u većini oblasti iz evropske agende, ali da se ukazuje na probleme, pre svega u vezi sa Kosovom.

„Srbiji je sve na dohvat ruke i treba da odluči da li će to zgrabiti ili ne“, rekao je za RSE, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin, uoči objavljivanja Mišljenja.

Ako je tačan scenario koji predviđaju ovdašnji mediji, Kacin smatra da Srbiju, nakon današnjeg dana, čeka mnogo razgovora sa državama koje u decembru treba da potvrde kandidaturu.

„Put dalje vodi samo preko dijaloga. Pri tome ne mislim samo na dijalog između Beograda i Prištine, mislim i na druge oblike dijaloga. Neophodan je dijalog sa Mađarskom, i to brz dijalog koji bi Mađarsku ubedio da u decembru glasa i potvrdi preporuke EK. Neophodan je dijalog sa Nemačkom, čiji su vojnici optuženi da su pucali bojevom municijom na severu Kosova, što nije istina i što je čista laž i manipulacija. Treba vršiti dijalog sa Francuskom koja ima debelih rezervi prema dosadašnjem ponašanju srpskog vrha, jer, morate znati da se status zemlje kandidata ne daje toj vladi, nego se daje Srbiji kao državi... Zato su i oni u opoziciji i oni u koalciji odgovorni da u tjednima koji stoje na raspolaganju ubede sve te zemlje da sa njima ne ratuju i da iskreno žele ka i u EU. To je ono što čeka Srbiju u sledeća dva meseca“, rekao je Kacin.

Sudeći prema izveštaju EK, izvesno je da će nakon preporuke o kandidaturi, odnos Srbije sa Kosovom biti ključan za dobijanje datuma početka pregovora.

Jedan od uslova je i nastavak dijaloga sa Prištinom, koji je prekinut 27. septembra, nakon incidenta na prelazu Jarinje, a u kome Beograd ne želi da učestvuje dok se ne reši pitanje prelaza Brnjak i Jarinje.

„Kosovo nije problem, niti je problem sever Kosova. Kako sada izgleda, problem je samo jedan, a to je grupa Srba koja ima koristi od ovakve mutne situacije i koja iskorišćava civilno stanovništvo na severu Kosova za svoje lične potrebe i interese“, rekao je Kacin za RSE.
XS
SM
MD
LG