Dostupni linkovi

Veliko interesovanje za Informacioni centar EU


Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo, predstavnik EU u Srbiji Vinsent Dežer i evropski komesar za proširenje Štefan File na panel diskusiji tokom posjete novootvorenom informacionom centru EU u Beogradu, 19. maj 2011
Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo, predstavnik EU u Srbiji Vinsent Dežer i evropski komesar za proširenje Štefan File na panel diskusiji tokom posjete novootvorenom informacionom centru EU u Beogradu, 19. maj 2011
Informacioni centar Evropske unije otvoren je u Beogradu. Tu građani mogu da saznaju sve što ih zanima o Evropskoj uniji i evropskim integracijama, a novo mesto u gradu otvorio je lično Žoze Manuel Barozo, predsednik Evropske komisije.

Desetine Beogradjana posetilo je prvog radnog dana Informacioni centar EU u beogradskom Domu omladine, koji je i proteklih decenija bio jedno od centralnih mesta okupljanja u gradu na kom se dešavaju brojne tribine, koncerti i druga kulturna događanja.

Pored osoblja koje odgovara na sva pitanja u vezi sa Evropskom unijom, zainteresovanima su na raspolaganju i kompjuteri sa intermet linkovima o evropskim temama.

Olivera Lazarević, iz beogradskog Info centra EU, kaže naš program da je građanima Srbije Evropska unija jedna od najzanimljivijih tema.

„Danas su odmah građani došli da potraže odgovore na sve što
"Pitanja građana koja za pripremu odgovora zahtevaju najviše vremena su ona koja se konkretno odnose na školovanje u EU, ili pristup evropskim fondovima“, kaže Olivera Lazarević.

ih zanima. Uglavnom se pitanja tiču budućeg života u svetlu evrointegracija. Na primer, da li je moguće da će njihov standard biti veći nakon pristupanja Srbije EU, da li će moći da jedu domaći kajmak i sir, da li će moći da piju rakiju šljivovicu... Naravno, uvek ima i pitanja na koja odmah nemamo odgovore, ali ih onda uputimo na adrese na kojima ih mogu dobiti. Pitanja koja za pripremu odgovora zahtevaju najviše vremena su ona koja se konkretno odnose na školovanje u EU, ili pristup evropskim fondovima“, kaže Lazarević.

Na komplikovana pitanja zainteresovani odgovor dobijaju najduže u roku od 24 sata. Ana Brnčić, šef stručnog tima EU Info centra u Zagrebu koji postoji šest godina, za naš program kaže da je iskustvo pokazalo da je i otvaranje takvog mesta pomoglo Hrvatskoj da napreduje ka EU.

„Naravno, informacija nikada nije dovoljno i gradjani uvijek traže više. I to je svakako uredu, jer u konačnici uvijek moraju biti dobro informirani. Iamli smo i EU poštanski sandučić i recimo u toj vrsti komunikacijskih aktivnosti stizala su i mišljenja gradjana i o onome što smatraju da neće biti dobro ako se udje u EU. Oni koji su to pisali uglavnom su smatrali da bi se tako mogao izgubiti nacionalni identitet. Kao argument koji je kontra tom mišljenju samo ću upitati jesu li Francuzi, čija je zemlja jedan od osnivača EU, danas manje Francuzi nego su bili kada se osnovala Evropska unija?“, navodi Brnčić.

Bliže Evropi

U Info centru u Domu omladine građani dobijaju i brošure o Evropskoj uniji, kao i razne poklone sa evropskim motivima. Aydin Ozgul, koordinator projekta EU Info centar, rekao nam je da je važno da srpska javnost na usluzi ima ovako nešto.

Zastave Srbije i EU
„Kako Srbija bude napredovala ka Evropskoj uniji, javnost će želeti da zna više o toj zajednici. Biće sve više pitanja o svemu i svačemu, na primer o evropskim institucijama i kako one funkcionišu... Već smo dobili mnogo pitanja od srpskih studenata, nevladinih organizacija, i posebno penzionera, čak i pre nego što je centar otvoren“, kaže Aydin Ozgul.

Na svečanom otvaranju, na kom su su mogli da razgovaraju i sa prvim čovekom Evropske komisije Žoze Barozom, posetioci su nam rekli da su oduševljeni novim centrom.

„Ovo je značajan napredk za Beograd i Srbiju jer veliki deo naše zajednice nema čak ni osnovne informacije o Evropskoj uniji.“

„Drago mi je zato što će ovo svakako približiti našu zemlju statusu kandidata i ulasku u EU. I nadam se de ćemo u skorije vreme imati neke koristi od toga.“

„Ja putujem u Evropu onoliko koliko mi dozvoljava skroman budžet. Ono što je tamo najbolje, a čega nema u Srbiji, su neka opuštenost i bezbrižnost građana.“

„U trenutku kada Srbija uđe u Evropsku uniju Evropa će dobiti jednu vrlo dinamiču zemlju. Zemlju koja ima dosta mladih ljudi koji su spremni da, koristeći prilike koje im EU nudi, zapravo svi zajedno doprinesemo da svet učinimo boljim.“


U Info centru EU u Beogradu na raspolaganju je i mala biblioteka sa publikacijama o evropskim zemljama, a svi koji žele da pitaju nešto o Evropi to mogu učiniti i na interaktivnom sajtu euinfo.rs.
XS
SM
MD
LG