Dostupni linkovi

Dostizanje evropskih standarda nije "jeftin" posao


Građani svesni prednosti pridruživanja
Građani svesni prednosti pridruživanja
Pitanje članstva Srbije u Evropskoj uniji i potpisivanje Sporazuma o pridruživanju EU u vreme mandata prethodne vlade potpuno je politički paralisalo Srbiju, pre svega zbog odnosa administracije u Briselu prema Kosovu. Danas u Beogradu uveravaju da će Srbija od punopravnog članstva u EU ostvariti mnogo veći dobitak.

Dnevni aktuelni događaji pomalo su potisnuli priču, ali ne i poslove evropskih integracija Srbije. Potpredsednik Vlade zadužen za ovu oblast Božidar Đelić uveren je da dostizanje standarda EU neće biti jeftino, ali će Srbija od punopravnog članstva u EU ostvariti mnogo veći dobitak.

“I procena studije je da će Srbija u prvom budžetskom ciklusu kada uđe u EU moći da računa na skoro dve milijarde evra iz evropskog budžeta. To je deset puta više.”

Koliki će troškovi da budu da bi se Srbije spremila za evropski standard, to je zadatak članova srpske administracije. Ulazak Srbije u EU doveo bi do dodatnog povećanja privrednog rasta od 1,3 odsto godišnje.


Srpski poljoprivrednici profitiraće od EU

Srbija je nedavno od EU dobila bespovratnu pomoć od 100 miliona evra za rešavanje makroekonomskih problema. Najavljeno je još 200 miliona evra pod povoljnim uslovima.

“Srbija danas prima oko 200 miliona evra iz evropskog budžeta. Kada znamo da u ovom momentu strukture, 40 odsto budžeta EU se odnosi na poljoprivredu, nije teško izračunati da će naši poljoprivrednici dobiti i po nekoliko stotina miliona evra neto dobitka iz evropskog budžeta kada Srbija uđe u Evropsku uniju.”

Podsećanje da su zemlja istočne Evrope koje su postale članice EU 2004. godine privredni rast zbog članstva povećale za dodatnih dva odsto godišnje je svakako ohrabrenje i za Srbiju.

Direktna posledice približavanju evropskom predvorju je da se u Srbiji u narednom periodu očekuje udvostručenje izvoza i povećenje uvoza za 40 odsto. Ekonomska kriza ne bi smela da bude izgovor za ulazak u evropske integracije kaže predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin:

“Suština procesa je ispunjavanje uslova, a uslovi podrazumevaju i praćenje određenih procedura, da mogu da se realizuju i da ne prave štetu za određene sektore, onda u tom delu jako važno imati određenu poruku za koji vremenski rok je to prihvatljivo, da se može ispuniti, a da ne pravi velike štete kod određenih privrednih grana.”

Pozitivni rezultati evropskih integracija podrazumevaju kaže jedan naš sagovornik,dogovore različitog mišljenja oko zajedničke politike koja bi služila građanima.
XS
SM
MD
LG