Dostupni linkovi

Virtuelni Nobel za srpskog akademika


Lažna vijest o Nobelovoj nagradi za Dobricu Ćosića
Lažna vijest o Nobelovoj nagradi za Dobricu Ćosića
Deo srpskih medija u iščekivanju imena dobitnika Nobelove nagrade za književnost objavio je da je laureat Dobrica Ćosić, prenoseći tu informaciju sa web stranice www.nobelprizeliterature.org. Zbrka, neverica i zabuna trajali su nepunih sat vremena, dok predstavnik Nobelovog komiteta u 13 časova nije zvaniočno objavio ko je stvarni dobitnik te prestižne nagrade.

“Nobelova nagrada za književnost za 2011. godinu dodeljuje se švedskom pesniku Tomasu Transtromeru.”

Šta se dogodilo otkriveno je posle samo par sati, kada se preko isteg sajta na kom je objavljena informacija o navodnoj nagradi Ćosiću oglasila grupa koja je par dana ranije registrovala tu adresu koja podseća na zvaničnu adresu Nobelovog instituta, iskopirala postojeću stranicu sa zvaničnog sajta i link koji se odnosi na dobitnika nagrade za literaturu zamenili lažnom vešću.

Ispostavilo se da je reč o grupi samoorganizovanih web aktivista koji deluju protiv angažmana srpskog književnika. Nakon toga, i na sajtu Tviter oni su nastavili sa akcijama, pa su otvorili navodno zvanični nalog Dobrice Ćosića sa porukom "Istina je".

Poznati bloger Tibor Jona kaže za naš program da je jasno da se radi o vrlo efektnom skretanju pažnje na politički angažman poznatog pisca.

“To je svojevrsni odgovor na kampanju povrataka u devedesete i vrednostima tih godina koja se u poslednje vreme provlači kroz kojekakve kulturne i pseudokulturne manifestacije u srpskom društvu. I mislim da su zapravo uspeli da nas zabrinu za trenutak. Da se zapitamo da li se zaista i vrednosno potpuno okrećemo devedesetima, i mislim da je to najveća vrednost ove akcije. Što nas tera da se zapitamo gde smo kao društvo. Jer ako nekima na kraju 2011. godine nije nemoguće da dobrica Ćosić, kao osoba koja je ogovorna za dobar deo nesreća koje smo proživeli, može da dobije Nobelovu nagradu, onda je to sigurno ozbiljan alarm.”

SANU će slučaj predati tužilaštvu

Aktivisti koji su učinili ovu efektnu internet subverziju saopštili su da je cilj bio da se skrene pažnja srpske javnosti na, kako su naveli, opasan uticaj političara i pisca Dobrice Ćosića, koji je i ove godine pominjan kao ozbiljan kandidat za Nobelovu nagradu.

Objava na istom sajtu nešto kasnije nakon prvobitne lažne vijesti
Objava na istom sajtu nešto kasnije nakon prvobitne lažne vijesti
”Dobrica Ćosić je autor, javna i politička ličnost, koja deluje decenijama uvek pri samom vrhu vlasti i najbližim krugovima moći, od Komunističke Partije bivše SFR Jugoslavije, preko inspiratora manifesta srpskog nacionalizma – zloglasnog Memoranduma SANU, zatim na položaju Miloševićevog predsednika ratne SR Jugoslavije, do današnje bliskosti namračnijim i najopasnijim pseudodemokratskim krugovima u Srbiji novog veka”, navodi se u njihovom proglasu.

Književnik Filip David rekao nam je da je bio šokiran vešću da je Ćosić dobio Nobela.

“Sedeo sam u kafiću sa prijateljima i to su nam sa raznih strana javili neki ljudi. Nismo mogli da verujemo, mislili smo da je to onda kraj književnosti i kraj Nobela. Zato što je, uzimajući u obzir sve okolnosti u kojima živimo, njegovo političko i književno delovanje, Ćosić verovatno poslednja ličnost koja zaslužuje Nobelovu nagradu.”
SANU je ovaj slučaj ocenila kao "jedan u nizu napada na značajne institucije u Srbiji sa namerom da se društvene vrednosti izvrgnu ruglu".

Kada se zbrka utišala, i kada je postalo jasno da se ipak radi o netačnoj informaciji, Srpska akdemija nauka i umetnosti (SANU) demantovala je da je ona sa adrese sanu.bg.ac.rs medijima prosledila saopštenje da je akademik Dobrica Ćosić dobio Nobelovu nagradu za književnost i ocenila da se radi o, citiramo, "još jednom u nizu napada na značajne institucije u Srbiji sa namerom da se društvene vrednosti izvrgnu ruglu". SANU je upozorila da će ceo slučaj redati policiji i tužilaštvu.

Filip David kaže da i to govori da SANU živi van vremena, u nekim starim pričama.

“Njihovo anahrono saopštenje pokazuje da oni ne shvataju ni nove medije i komunikacije. Gde vi imate tu vrstu dezinformacija koje zapravo treba da ukažu na neke stvari i pojave u društvu. I mislim da je ta njihova ograda zaista neozbiljna. Jer su i oni, verovatno, na naki način bili “nasankani” i sami poverovali u sve to. Dobrica Ćosić je za ovdašnje pratioce tih događaja petnaest minuta bio dobitnik Nobelove nagrade.”

Akcija web aktivista definitvno je postigla je pun pogodak jer je imala veliki odjek na ovdašnjoj društvenoj sceni. Bloger Tibor Jona zaključuje da je to dokaz da se prava razmena ideja i društveni aktivizam u Srbiji vode jedino na internetu.

“Mediji su potpuno zatvoreni za iznošenje kritičkog stava spram onoga što je zvanična politika ove zemlje. I format ove akcije bio je takav da zapravo oni nama ništa nisu saopštili. Već su nas naterali da se sami zamislimo i da sami dodjemo do nekakvog zaključka. Što je svakako ultimativni demokratski doprinos ovakvog delovanja.”

Internet aktivisti koji su “zakuvali” čitavu priču oko Nobela Dobrici Ćosiću saopštili su da su domen lažnog sajta registrovali 5. oktobra 2011. kao “simbolično podsećanje na dan kada je Srbija propustila istorijsku priliku da stvori jedan drugačiji i bolji svet”.
XS
SM
MD
LG