Dostupni linkovi

Srbija dobila status kandidata za članstvo u EU


Zastave Srbije i Eu u prodavnici u Beogradu
Zastave Srbije i Eu u prodavnici u Beogradu
Srbija je dobila status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, odlučilo je u četvrtak uveče 27 članica ovog bloka, saopštio je predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej.

„Složili smo se večeras da Srbiji dodelimo status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji,“ izjavio je Rompej na konferenciji za novinare prije ponoći, nakon što su on i predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Baroso prethodno odluku objavili na svojim Tviter profilima.

„To je izuzetno dostignuće, rezultat napora obe strane u dijalogu Beograda i Prištine. Nadam se da će to ohrabriti Srbiju da preduzme dalje korake kako bi ispunila političke i ekonomske kriterijume za članstvo u EU. Takođe se nadam da će Beograd nastaviti da podržava regionalnu saradnju i dobrosusedske odnose na Zapadnom Balkanu," izjavio je Rompej.

I Baroso je pozdravio odluku Saveta ministara o kandidaturi za Srbiju.

"Pre dva dana primo sam predsednika Srbije Tadića i ako se sećate rekao sam, da ako toga dana Srbija ne dobije kandidaturu, taj problem će biti rešen na samitu Evropskog saveta. To je dobra odluka, jer pokazuje da Evropska Unija ostaje veoma privlačna. Realnost je takva da ćemo sledeće godine poželeti dobrodošlicu novoj članici, a postoje i druge zemlje koje žele da se pridruže ovom veoma važnom projektu, - projektu slobode, odgovornosti i solidarnosti“, istakao je Baroso.

Srbiji je odobren status kandidata nakon što je uklonjena i poslednja prepreka tako što su Srbija i Rumunija uoči početka sastanka u Briselu usaglasile zapisnik o manjinama.

Na pitanja novinara da li je pitanje ulaska Rumunije u "Zonu Šengena" bilo vezano za kandidaturu Srbije, Van Rompej je odgovorio da to "ni u jednom trenutku nije bilo dovođeno u vezu ni od rumunskog predsednika niti u raspravama na samitu".

Tadić: Puno posla pred Srbijom

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da će status kandidata otvoriti vrata ekonomskom napretku i prosperitetu Srbije ali da je puno posla pred Srbijom kako bi otpočeli i pregovori o članstvu u EU što je sledeći korak.
Boris Tadić, predsednik Srbije sa predsednikom Evropskog saveta Hermanom van Rompejem, 28. februar 2012.
Boris Tadić, predsednik Srbije sa predsednikom Evropskog saveta Hermanom van Rompejem, 28. februar 2012.

"Građani Srbije podneli su najveći teret sveobuhvatnih reformi naše zemlje kako bi ona postala demokratsko, pravno uređeno društvo u kome se poštuju ljudska i manjinska prava i potvrđuju evropske vrednosti", naglasio je predsednik Srbije čestitajući građanima na kandidaturi.

Tadić je istakao da status kandidata Srbiji donosi pre svega ekonomsku sigurnost jer Srbija sada ima garanciju da je bezbedna za strana ulaganja što omogućava dolazak novih investitora, povećanje broja radnih mesta i većih šansi za posao.

On je istakao da je politika "i Evropa i Kosovo" uprkos svim iskušenjima i preprekama prošla međunarodni test i da je uveren da nema druge bolje mogućnosti.

"Moramo da brinemo o našim građanima, njihovom životnom standardu, i da braneći naše nacionalne interese doprinosimo politici pomirenja i da se krećemo ka EU zbog budućnosti naše dece", rekao je predsednik Srbije.

Reakcije u Srbiji

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović izjavila je da je Srbija dobijanjem statusa kandidata dobila veliko priznanje za sve što je uradila na planu harmonizacije sa zemljama Unije, od zakonodavnog do reformskog kursa.

Bivši potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije Božidar Đelić izjavio je da je pred Srbijom "trnovit put" ka Evropskoj uniji i da pre leta mora da pokuša da reši preostala pitanja sa Prištinom kako bi Evropska komisija (EK) preporučila početak pregovora.


"Pre leta moramo da pokušamo da rešimo dva preostala pitanja sa Prištinom - telekomunikacije i energetiku jer se time zaokružuje sve ono što je EK u mišljenju iz oktobra rekla da je potrebno da bi preporučila početak pregovora", rekao je Đelić za "Večernje novosti".

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić rekao je da je odluka Evropskog saveta pozitivna vest i da očekuje da će Srbija prave efekte te odluke materijalizovati u narednom periodu, kroz korišćenje evropskih fondova i prilivom novih investicija.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac ocenio je da su izjave podrške evropskih zvaničnika i predstavnika država članica Evropske unije Srbiji, prvi konkretni dokaz uvažavanja novog kandidata za članstvo u EU.

Lider opozicione Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić rekao je da se kao Srbin i građanin raduje što je Srbija dobila status kandidata, ali da taj status ne znači ništa, budući da je u pitanju samo jedna od stepenica ka punopravnom članstvu, dok je predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica ocenio je da nema razloga za slavlje i da je interes građana da Srbija proglasi političku neutralnost i stavi tačku na integracije u EU.

Van Rompej i Barozo su u četvrtak stavili do znanja i da je dato "zeleno svetlo" za ulazak u "Zonu Šengena" Rumuniji i Bugarskoj, ali da će konačna odluka o tome biti doneta u septembru kad se ispune i svi tehnički i drugi uslovi za to.

U Briselu će u petak zvanično, u zaključcima sa zasedanja, biti objavljena odluka o dodeljivanju statusa kandidata Srbiji za članstvo u EU.

Rasprava je kako javlja naš dopisnik iz Brisela Rikard Jozvijak trajala relativno kratko i usledila je nakon debate na radnoj večeri o merama za prevazilaženje ekonomske krize u EU.
XS
SM
MD
LG