Dostupni linkovi

Ubistvo Đinđića: Koštunica mora na saslušanje


Vojislav Koštunica
Vojislav Koštunica
Uoči osme godišnjice atentata na premijera Zorana Đinđića, i tri godine nakon što je tužilaštvo za organizovani kriminal najavilo pokretanje istrage o političkoj pozadini ubistva, stiže potvrda da će na neka pitanja morati da odgovori tadašnji predsednik SRJ Vojislav Koštunica.

“Po mojim informacijama, to je tačno”, kaže nam advokat Srđa Popović, koji je prošle godine u ime majke i sestre premijera Đinđić protiv Koštunice podneo krivičnu prijavu za umešanost u oružanu pobunu Jedinice za specijalne operacije. Ovaj događaj bio je uvertira za ubistvo premijera godinu i po dana kasnije, a Popović podvlači da će bivši predsednik SRJ morati da odgovori na mnoga pitanja, te da bi posle svedočenja protiv njega mogao biti i pokrenut postupak:

„Pre svega pitao bih ga da li je znao da je u zemlji 11. novembra 2001. godine postojala oružana pobuna. Ako jeste, a jeste, vi ste tu pobunu opravdavali. Zašto ste to učinili?“


U danu kada je Jedinica za specijalne operacije otkazala poslušnost i pod punim naoružanjem i sa 24 borbena vozila hamer blokirala beogradski most Gazela, Koštunica je sazvao konferenciju za novinare i citirao danas prvooptuženog za ubistvo premijera Đinđića, Milorada Ulemeka, ne pominjući ga po imenu.

“Posao koji oni obavljaju je takav, a neko od njih je to i rekao, da nemaju druge uniforme osim one koju imaju. Lekar ima svoju uniformu, neko drugi ima svoju odeću, a oni su se pojavili u onome što je njihova radna i svakodnevna odeća”
, rekao je tada Koštunica.

I ne samo Koštuničina podrška protestu Crvenih beretki, nego do danas brojna nerasvetljena pitanja trebalo bi da budu predmet istrage.

“Prvo bih počeo od onoga sa (nekadašnjim ministrom policije) Jočićem, tu svačega ima, pa preko toga da nije hteo da ispita gde je Legija bio, pa da nisu izvršili ni pretres kuće, pa od toga da je tražio da ovaj postupak koji se već vodi i podignuta je optužnica pređe u stadijum istrage. Sve to dolazi iz njegove stranke, on je šef stranke. Je l’ on sa tim ljudima u kontaktu, je l’ on zna šta se događa? Dakle, on ima jako mnogo stvari da odgovori”, tvrdi Srđa Popović.

Navodi o političkom napadu


Milica Radović iz Koštuničine Demokratske stranke Srbije izjavila je da je reč o lažima i organizovanom političkom napadu na tu partiju.

„Te monstruozne tvrdnje dobijaju toliko prostora u medijima da se postavlja pitanje da li bi one i dalje opstajale da je kojim slučajem Demokratska stranka Srbije stranka koja blagonaklono gleda na rastakanje države, na potunu prodaju južne srpske pokrajine i na puzeći ulazak Srbije u NATO pakt", kaže Milica Radović.

RSE: Da li se vi protivite ili se slažete sa zahtevima da bi trebalo rasvetliti političku pozadinu ubistva premijera Đinđića?

Pobuna Crvenih beretki 2001. godine
Radović: Znate šta, u ovoj državi postoje sudovi i oni treba da rade svoj posao. Kao neko ko dolazi iz pravosuđa vrlo mi je teško da odgovaram na bilo koja pitanja koja su vezana za sam sud. Ali povezivanje našeg lidera je nešto najbolesnije što sam ja čula u političkom životu.

O ulozi Vojislava Koštunice i njegovih saradnika, među kojima je i bivši načelnik vojne bezbednosti Aco Tomić, svedočio je javno još pre nekoliko godina i tadašnji načelnik Resora državne bezbednosti Goran Petrović. Za naš program kaže da je spreman da pred sudom to učini i ponovo.

„Mnogo toga nije rečeno, možda nešto što je rečeno treba da bude pojašnjeno, ali u svakom slučaju mislim da ću imati šta da kažem. Javno sam rekao da nemam nikakvu dilemu da su Vojislav Koštunica, njegova stranka, saradnici i savetnici politička pozadina ubistva Zorana Đinđića i pojasnio sam da je taj izraz upravo perfektan, savršen. A da li su oni i saučesnici, inspiratori, naručioci je nešto čime će sud morati da se bavi. Da li su oni i nešto više od toga, to je za mene ključno pitanje“, navodi Petrović.

Kao svedoci u istrazi koji bi trebalo da govore o pritiscima Jedinice za specijalne operacije na tadašnju Vladu, mogli bi biti pozvani i nekadašnji ministar policije Dušan Mihajlović i jedan od najbližih Đinđićevih saradnika, danas lider Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović.

„Potrebno je potpuno rasvetliti političko-pravnu pozadinu ubistva premijera Zorana Đinđića. Kada to kažem, mislim na Vojislava Koštunicu i njegovu partiju, na direktora RTS Aleksandra Tijanića, generala Acu Tomića, haške zločince, ratne sveštenike i sve koji su napravili lavinu koja je ubila Djindjića i oduzela nam pravo na normalan život“, rekao je Jovanović novinarima u parlamentu povodom osam godina od ubistva Đinđića.

Osam godina nakon ubistva supruga, o političkoj pozadini govori i Ružica Đinđić:

„Meni i deci bi bilo važno da imamo odgovor na to pitanje. Ako treba i Vojislav Koštunica da da neki odgovor, da se nešto razjasni. Ako idemo u pravcu da nešto radimo i rasvetljavamo, onda je svako ko može da pripomogne u tom procesu koristan.”


Specijalni tužilac Miljko Radisavljević je još 2008. obećao da će po pravosnažnosti presude za ubistvo premijera istražiti političku pozadinu atentata. Pripadnici JSO Milorad Ulemek Legija i Zvezdan Jovanović, kao i članovi zemunskog klana, prvostepeno su osuđeni 2007. godine na ukupno 378 godina zatvora.
XS
SM
MD
LG