Dostupni linkovi

Desničarske organizacije prerastaju u stranke


Policija legitimiše grupu desničara, Beograd, septembar 2009
Policija legitimiše grupu desničara, Beograd, septembar 2009
Učestovali su u svim demonstracijama u Beogradu koje su završene nasiljem i rušenjem grada – od mitinga povodom proglašenja nezavisnosti Kosova, do napada tokom Parade ponosa. Danas portparol organizacije “1389.” Miša Vacić najavljuje skoro predstavljanje programa sa kojim će pred birače na sledećim izborima:

“Osnovni odabir u biračkom telu treba da bude osećaj za iskrenom ljubavlju prema zemlji.”

Demonstrirali su je do sada, kako to u zahtevu za njihovom zabranom navodi sam republički javni tužilac, “sistematskim ugrožavanjem slobode ljudi po raznim osnovama i pozivom na uspostavljanje totalitarnog društva”. Uz to, protiv Miše Vacića u toku je postupak zbog izazivanja rasne mržnje i posedovanja ilegalnog oružja.

“Jeste, s tim što smatram da Ustavni sud nema na osnovu čega da zabrani delovanje organizacije 1389. Do sada je predsednica Ustavnog suda više puta izjavljivala da ni policija, ni tužilaštvo nisu prikupili nikakve dokaze.
Autori su poznatih grafita mržnje i poziva na linč, a sve pod parolama patriotizma.
A što se tiče mog ličnog suđenja, optužnice su isto političke prirode”
, kaže Vacić.

Policija je tokom pretresa Vacićevog stana pronašla pištolj, metke, vojnički pancir i kape fantomke, a bio je među osobama koje su privedene zbog kršenja zabrane okupljanja. Autori su poznatih grafita mržnje i poziva na linč, a sve pod parolama patriotizma.

Iako nisu na listi za zabranu, na sličnim načelima pred birače izlaze i Dveri, organizacija koja, javna je tajna, deluje uz podršku Srpske pravoslavne crkve. Njihov sekretar Boško Obradović upravo akcije protiv gej parade, usvajanja Rezolucije o Srebrenici i nezavisnosti Kosova ističe kao njihove glavne doprinose.

“Radi se o deset tačaka novog narodnog dogovora. Porodica na prvom mestu, zatim socijalni patriotizam, domaćinska ekonomija i očuvanje prirodnih resursa u našim rukama. Mi Srbiju stavljamo pre svega i naglašavamo da su srpske integracije jedine koje nemaju alternativu”, navodi Obradović.

I naprednjaci neprijatelji


Ove organizacije istupaju protiv vladajućih stranaka, a u neprijatelje su se, kako podvlače u “1389.”, promenom kursa svrstali i Naprednjaci Tomislava Nikolića. Kao eventualni partneri u opoziciji ostaju Koštuničin DSS i Šešeljevi Radikali:

“Na osnovu njihovog dosadašnjeg političkog stava, mislim da nema nekih prepreka za saradnju, pod uslovom da postanu parlamentarna stranka”, kaže Dragan Todorivić iz SRS-a.

Grafit u Beogradu, avgust 2009
Nešto uzdržaniji bio je portparol DSS-a Petar Petković:

“Svako ima pravo da izađe sa svojim programom i u skladu sa tim da ponudi građanima ono što želi. A izbori su ti koji pokazuju pravo stanje stvari.”


Najava prelaska ekstremnih desničara u političke partije retko je koga iznenadila. Plodno tlo za tu vrstu delovanja stvorili su im i vlast i opozicija, smatra Žarko Korać iz Liberalno-demokratske.

“Jasno je da se radi o organizacijama koje su parapolitičke, to su zapravo političke stranke koje ne izlaze na izbore. Imaju dva oslonca, jedan je bio Demokratska stranka Srbije, a drugi pojedini krugovi u Srpskoj pravoslavnoj crkvi”
, kaže Korać.

RSE: Kome će se obraćati?

Korać:
To je vrlo zanimljivo, kada gledate te njihove skupove, ono što čoveka iznenadi jeste da je tamo veći broj mladih ljudi. Ja mislim da to pokazuje jednu pustoš koju su ostavili protekli ratovi i protekle dve decenije lutanja Srbije. Ne mislim da će oni dobiti oni dobiti mnogo glasova, ali Srbija prvi put dobija i taj deo političkog spektra koji je sada agresivan jer vidi krizu vlasti i krizu političkog
Najava zabrane Pokreta “1389.” za njih ne predstavlja opasnost, jer će, po mišljenju stručnjaka, upravo pod kišobranom nove stranke nastojati da nastave svoje delovanje.
establišmenta. Oni ulaze u jedan prazan prostor koji su otvorile, paradoksalno, sve stranke.

Najava postupka zabrane Pokreta “1389.” pred Ustavnim sudom, na koji se čeka već dve godine, za njih ne predstavlja opasnost, jer će, po mišljenju stručnjaka, upravo pod kišobranom nove stranke nastojati da nastave svoje delovanje.

“I onda ćemo videti u praksi da li će angažman Naših, Kraljevića Marka, 1389. ili ne znam ni ja koga, biti u zabrani javnih skupova i promocije ideja Peščanika, promociji ideja građanskog, proevropskog sektora, ljudskih prava i slobode i seksualnih opredeljenja”
, ocenjuje politikolog Jovan Komšić.

Ovaj deo biografija svakako neće ući u politički program desničarskih organizacija, te Žarko Korać veruje da neće imati problema pri upisu u registar političkih stranaka:

“To će biti veliko iskušenje za vlast, pošto je uvek teže zabranjivati političke stranke, nego te grupe i organizacije. Šta će biti kada oni počnu da se ponašaju u javnosti tako da naš politički sistem to neće moći mirno da izdrži?”
, kaže Korać.

Kako nam je potvrđeno u Ustavnom sudu, u plan rada za naredne mesece uvršćeni u predmeti zabrane, kako Pokreta “1389.”, tako i organizacija „Nacionalni stroj“ i „Obraz“. U sudu, međutim, nisu mogli da nam kažu da li će eventualna zabrana uključiti i onemogućvananje budućeg političkog delovanja.
XS
SM
MD
LG