Dostupni linkovi

Brojke ne reflektuju optimizam zvaničnika


Ministri ekonomija Crne Gore Branko Vujović i Srbije Mlađan Dinkić, potpisali su u Podgorici sporazum o ekonomskoj saradnji i uzajamnom podsticanju i zaštiti ulaganja.

Zajednička ocjena je da će sporazumi unaprijediti ekonomsku saradnju dvije zemlje i oraspoložiti privrednike da ulažu novac u strateške projekte.

"Ekonomska kriza dovela je do pada obima privredne saradnje dvije zemlje u 2009.", ocijenili su Vujanović i Dinkić.

Nadaju se, međutim, da će u predstojećem periodu ekonomska razmjena ipak značajnije porasti i da će to otvoriti put većim investicijama. Ministar ekonomije Crne Gore Branko Vujović:

"Vjerujem da će se obim robne razmjene koji se sada kreće u okvirima 800 - 900 miliona eura i investicija 40 - 50 miliona eura godišnje, kroz sve aktivnosti koje slijede nakon potpisivanja sporazuma, povećati na značajno veći nivo. Smatram da za to postoje sve pretpostavke i sve mogućnosti i vjerujem da ćemo nakon potpisanih sporazuma kroz formiranje naših nacionalnih koordinacionalnih odbora, uključujući naše privrednike, iskoristiti svaku šansu da unaprijedimo našu ekonomsku saradnju".

Srbijanski ministar Mlađan Dinkić kaže da je ta zemlja za sada investirala oko 200 miliona eura u Crnu Goru zbog čega je važno da postoji zaštita ulagača koja je garantovana potpisanim sporazumom:

"Ova godina je bila izuzetak, s obzirom na svetsku ekonomsku krizu, gde je razmena nešto smanjena, ne samo sa Crnom Gorom, nego i sa svim drugim zemljama u svetu, ali i dalje mi vidimo Crnu Goru kao jednog od najvažnijih partnera za budućnost. Važan je Sporazum o zaštiti investicija, s obzirom da je Srbija do sada investirala oko 200 miliona eura u Crnoj Gori i očekujemo naravno i crnogorske investicije u Srbiji i važno je da postoji zaštita ulagača koja se garantuje ovim sporazumom".

Dva ministra puni su optimizma i lijepih želja. Kada, međutim, obim saradnje prenesete na konkretne brojke onda slika, bar za 2009. godinu ne obećava mnogo. Potpredsjednik Privrdne komore Crne Gore Ljiljana Filipović:

"Privredna saradnja sa Srbijom iz godine u godinu je možemo reći povoljnija, bolja. Po obimu ne bilježi neki rast, recimo, u ovoj godini, ali do ove godine do uticaja krize rast po obimu je bio značajan".

Šta pokazuju podaci iz Privredne komore o ekonomskoj saradnji dvije zemlje od referenduma do danas. Ljiljana Filipović:

"Sa 27 posto učešća u 2006. godini, odnosno 2007. 31 posto ili u 2008. 32 posto u ovoj godini za osam mjeseci mi imamo učešće u ukupnom robnom prometu Crne Gore i Srbije sa više od 35 posto. Po obostranom obimu možemo reći da je taj rast do 2008. bio značajno veći, dok u ovoj godini, budući da je ukupna robna razmjena zabilježila pad i sa tržištem Srbije takođe imamo neki neznatan pad, ali u svakom slučaju to je po značaju prvo tržište za Crnu Goru, kako zbog tradicionalnih veza i dugogodišnje upućenosti, a isto tako i zbog mogućnosti koje Sporazum o slobodnoj trgovini CEFTA nudi, dakle, trgovinu bez plaćanja carina".

Novinari su ministra Mlađana Dinkića pitali da li je tačno da Srbija planira da učestvuje na tenderu za luku Bar. Dinkić je kratko odgovorio da u Vladi Srbije to razmatraju.
XS
SM
MD
LG