Dostupni linkovi

Radikalizacija odnosa nije u interesu ni Podgorice ni Beograda


Ambasada Srbije u Podgorici, Foto: Večernje novosti
Ambasada Srbije u Podgorici, Foto: Večernje novosti
Nakon što je Crna Gora uspostavila diplomatske odnose sa Kosovom, a zvanična Srbija odreagovala povlačenjem svog ambasadora u Podgorici na konsultacije u Beograd, ne očekuje se dalje zatezanje odnosa između dvije države.

Pojedini subjekti očekuju da će se politički odnosi vremenom popraviti. Predsjednik Skupštinskog odbora za međunarodne odnose Miodrag Vuković kaže da nikome nije u interesu da se odnosi radikalizuju:

"Ne bi trebalo da dođe do radikalizacije odnosa između Srbije i Crne Gore. Ambasador je povučen na dodatne konsultacije. Za sada sve stvari stoje na tome da su za trenutak obustavljene komunikacije, ja se nadam na kratak rok, na državnom nivou. U svakom slučaju, ne vjerujem da je u interesu, prije svega Srbije, da povlači radiklanije poteze. Mislim da će sve ovo ipak dobiti jedan racionalan tok."


Politički analitičar Dragan Rosandić kaže da se političke elite dvije države veoma dobro poznaju jer su dugi niz godina, na primjer, važni ljudi iz Demokratske stranke davali podršku crnogorskoj vlasti pred važne izbore. U ovom trenutku su, prema riječima Rosandića,
Neko političko manevrisanje i zatezanje prije svega je u Srbiji za više neku unutrašnju političku scenu.
i Vlada Crne Gore i Vlada Srbije pod jakim pritiskom međunarodne zajednice po različitim osnovama, tako da on očekuje da se odnosi neće dalje radikalizovati. Rosandić ocjenjuje da bi unapređenjem ekonomskih odnosa bilo važno učiniti pozitivne korake za obje zemlje, dok će, kako zaključuje, zahlađenje političkih odnosa proći prije ili kasnije:

"Neko političko manevrisanje i zatezanje prije svega mi se čini da je u Srbiji za više neku unutrašnju političku scenu, jer vidim da i u Srbiji i ova vlast je otprilike usmjerena u istom pravcu i pod pritiskom je međunarodne zajednice, tih ključnih igrača i čini mi se da je to više neki alibi za unutrašnju političku scenu, povlačenje tih poteza, pa onda poslije izvjesnog vremena opet neko približavanje. Međutim, po meni je bitnije da na onoj ekonomskoj strani ako bi se nešto moglo uraditi i ako se tu budu mogli završiti neki ozbiljniji poslovi, a ovo političko nadgornjavanje to opet prođe prije ili kasnije."


ŠTETA NA PUTU KA EU

Eventualno dodatno zatezanje odnosa sa Crnom Gorom ne bi išlo u korist zvanične Srbije koja bi, prema riječima
Da li će ijedna zemlja imati razumijevanja za Srbiju koja hoće u EU, hoće li 23 zemlje koje su priznale Kosovo i uspostavile diplomatske odnose imati razumjevanja za zemlju koja kažnjava svog komšiju za to što je uradio isto što i te 23 zemlje.
Miodraga Vukovića, trpjela štetu na putu evropskih integracija:

"U toj Evropskoj uniji sjedi 27 zemalja, koje je čine. Od toga 23, 24 ili već ne znam koliko je priznalo Kosovo i ima svoje ambasadore za Kosovu. Pa, šta misli Srbija. Ako kazni Crnu Goru zato što je uspostavila diplomatske odnose da će joj bilo šta vezano za Evropu i evropske integracije proći tako glatko. Pa, neće nikako proći. Svi zahtjevi prema Evropskoj uniji idu prije odluke inistitucija Evropske unije na pojedinačno izjašnjavanje zemalja. Da li će ijedna zemlja imati razumijevanja za Srbiju koja hoće u Evropsku uniju, hoće li 23 zemlje koje su priznale Kosovo i uspostavile diplomatske odnose imati razumjevanja za zemlju koja kažnjava svog komšiju za to što je uradio isto što i te 23 zemlje. Na nivou čak obične logike stvari postaju iracionalne."


Obustavljanje komunikacije između dvije vlade rezultiralo je, između ostalog, otkazivanjem posjete crnogorskog ministra odbrane Bora Vučinića Beogradu koja je bila planirana za danas kada je trebalo da bude potpisan sporazum o razmjeni imovine i dokumenata između dvije države.

Pored toga, namjerno ili ne, otvoreno je i pitanje zakupnine vile "Crnogorka" u Beogradu gdje je sjedište crnogorska ambasade. Vlada Srbije je ispostavila račun od milion i po eura za zakup koji mjesečno iznosi 35.000 eura, a o čemu javnost nije ranije bila obaviještena.

Sekretar crnogorskog Ministarstva inostranih poslova Mirsad Bibović je ponovio za naš radio da ovo pitanje može biti tretirano u procesu sukcesije imovine bivše Jugoslavije:

"Nadležne institucije dvije države će razgovarati u cilju pronalaženja obostrano prihvatljivog rješenja. Napominjem da opremanje i održavanje zgrade finansira Crna Gora i da su u prethodnom periodu uložena značajna sredstva. Ovo pitanje takođe se može tretirati u kontekstu procesa sukcesije bivše Jugoslavije."
XS
SM
MD
LG