Dostupni linkovi

Crna Gora spremna sa Srbijom suzbijati kriminal


Skupština Crne Gore
Skupština Crne Gore
Međudržavni ugovor sa Srbijom o izručenju sopstvenih državljana optuženih za organizovani kriminal trebalo bi da bude početak novih odnosa i borbe protiv orgnizovanog kriminala na regionalnom nivou, saopštili su poslanici u crnogorskom parlamentu na kome ovaj sporazim treba da bude ratifikovan.

Crna Gora je spremna za saradnju i odagna sve sumnje koje su bile prisutne kada je riječ o saradnji na suzbijanju organizovanog kriminala konkretno sa državom Srbijiom, saopšteno je iz Demokratske partije socijalista.

Mevludin Nuhodić
iz DPS-a koji je ujedno predsjednik odbora za bezbjednost i odbranu je rekao da se priča o organizovanom kriminalu u Crnoj Gori više politizuje nego u drugim državama regiona.

"U dosadašnjoj praksi, u regionu zbog dosadašnjeg opterećenja i često ne dobrih međususjedskih odnosa imali smo slučajeve da je državljanstvo značilo i zaštitu od teških krivičnih djela"
, podsjeća Nuhodić.

Opozicija je kritikovala nedostatak političke volje kod crnogorskih državnih organa za borbu protiv organizovanog kriminala. Ministar pravde Duško Marković je opomenut od strane opozicije da održi obećanje koje je nedavno dao, da će tužioci snositi odgovornost ukoliko na sudu ne budu dokazane tvrdnje iz tužilačkih iskaza.

Prema riječima Vasilija Laloševića iz Socijalističke narodne partije, od vidljive borbe protiv organizovanog kriminala zavisi dobijanje datuma pristupnih pregovora.

"Nemojmo više nikada da ponavljamo onu situaciju kada neke ljude za koje imamo dokaze i za koje znamo da su učestvovali i da su možda autori i debelo učesnici organizovanog kriminala puštamo iz zatvora da bi oni nakon toga nestali iz Crne Gore"
, kaže Lalošević.

Politička blokada

Neizbježna tema rasprave je akcija balkanski ratnik – razbijanje narko klana i uloga Crne Gore u tom slučaju.

Predrag Bulatović iz Socijalističke narodne partije je rekao da su i Srbija i Crna Gora pod pritiskom sa strane prihvatile da potpišu sporazum o međusobnom izručenju optuženih jer njihova rukovodstva nisu imala političku volju za takave aktivnosti.

Darko Šarić, u pratnji policije, novembar 2010, foto: Vijesti
"I sa jedne i sa druge strane kada je u pitanju Balkanski ratnik i hapšenje najkrupnijih kriminalaca kao što je Darko Šarić i njegovi saradnici nije postojala politička volja da se to uradi zato što bi njihovo hapšenje i njihovo ispitivanje dovelo do konkretnih ličnosti i u Crnoj Gori i u Srbiji koji su involvirani a i vlast je uz to. Da vam bude lakše – i u Srbiji", navodi Bulatović.

Crna Gora će čekati pregovore sa Evropskom unijom sve dok ne dokaže da Darko Šarić, optuženi narkobos, nije u Crnoj Gori, saopštio je Nebojša Medojević koji je konstatovao da u crnoj Gori postoji politička blokada za razriješenje slučajeva najvišeg nivoa korupcije i u tom smislu pomenuo dva slučaja u kojima se zanemaruje visoka korupcija.

"Završite one istrage koje vodite protiv ministara, gradonačelnika, koje su politički blokirane. Znači – blokirane"
, rekao je Medojević.

To je izazvalo reakciju gradonačelnika Podgorice Miomira Mugoše koji je u svojstvu poslanika saopštio da se i protiv Nebojše Medojevića vode istrage.

"Da li ste Vi abolirani u Srbiji i da li će vas Srbija potraživati sada ili u nekom skorijem vremenu zbog šverca pšenice preko Kosova u Albaniju? A vi znate preko koje firme"
, naveo je Mugoša.
"Nepovjerenje unaprijed, što je najveći balast za institucije da budu uspješne u svom poslu", naveo je ministar Marković.


"Gospodine Mugoša, sve će se otkriti. Vi samo budite opušteni tužilac radi svoj posao i protiv mene i protiv vas"
, odgovorio je Medojević.

U Socijaldemokratskoj partiji smatraju da državne institucije i crnogorski parlament treba da razriješe koji službenici bezbjednosti nemaju volju za hvatanje u koštac sa organizovanim kriminalom.

"Da li je u pojedinim institucijama došlo do zamora materijala i da li je potrebno da kroz neku novu, svježu energiju dođemo do nečega što je obaveza svih – da ispunimo, rekao bih ključan, uslov - borbu protiv organizovanog kriminala kroz mjerljive rezultate"
, kaže Raško Konjević.

Ministar pravde Duško Marković je ocjenio da je Crna Gora s aspekta opšte sigurnosti bezbjedna zemlja u kojoj se garantuje opšta sigurnost. On je apelovao na javnost da ima više povjerenja u bezbjednosne službe i pravosuđe.

"Moramo vjerovati institucijama i kada sumnjamo u njihov profesionalni kapacitet jer mi nećemo znati da li te institucije imaju profesionalnog kapaciteta da budu uspješne u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, ako im ne pružimo šansu. Bojim se da smo mi do sada uglavnom iskazivali nepovjerenje prema institucijama. Nepovjerenje unaprijed, što je najveći balast za institucije da budu uspješne u svom poslu"
, naveo je ministar.

Sporazum sa Srbijom o međusobnom izručenju će biti ratifikovan u Skupštini Crne Gore. Ugovorom koji je potpisan u oktobru prošle godine je stvoren pravni osnov za izručenje sopstvenih državljana za krivična djela organizovanog kriminala, korupcije i pranja novca, i za ostala teška krivična djela za koje je propisana kazna zatvora u trajanju od najmanje pet godina.
XS
SM
MD
LG