Dostupni linkovi

Odluka Podgorice - kompromisno rešenje?


Demokratska stranka u prvi plan stavlja želju zvaničnog Beograda da ima dobre međunarodne odnose, pre svega, sa zemljama u regionu.

Podsećajući da bilateralna saradnja Srbije i Crne Gore nije na zadovoljavajućem nivou i da je crnogorsko priznanje nezavisnosti Kosova dodatno opteretilo te odnose, portparolka DS-a Jelena Trivan kaže da Srbija, ipak, vodi jednu uravnoteženu međunarodnu politiku.

“I uprkos neslaganju sa potezima nekih država, trudimo se da održimo odlične međunarodne odnose, naročiti sa zemljama u regionu. U tom smislu pokazali samo vrlo jasnu konstruktivnost i spremnost za dijalog, i očekujemo da se i Crna Gora, sa mnogo više razumevanja i takta, odnosi prema inicijativama koje dolaze iz Beograda. Mi moramo biti partneri na svim poslovima regionalnog napretka, pridruživanja Evropskoj uniji, regionalne bezbednosti, sradnji naših naroda sa obe strane granica. U tom smislu očekujemo veću sradnju i bolje razumevanje”, kaže Trivan.

U najvećoj opozicionoj partiji – Srpskoj naprednoj stranci – veruju da Crna Gora izbegava da dozvoli Srbiji otvaranje konzulata u prosrpskim sredinama, već samo u Podgorici.

"Zaista, loše mislim o tim potpuno otvorenim diplomatskim odnosima sa Crnom Gorom. Kao da je mali greh bio odvajanje iz zajedničke države, kao da je mali greh bio proganjanje Srpske pravoslavne crkve, kao da je mali greh progon Srba koji žive u Crnoj Gori, kao da je mali greh bilo priznavanje nezavisnosti Kosova i Metohije…? Nego, hajde da raspravljamo sad o tome – koliko će ko konzulata da ima. Što se mene tiče, ta saradnja je na veoma dugom štapu", smatra Tomislav Nikolić, predsednik SNS.

Postavlja se i pitanje – da li je zahtev Srbije za otvaranjem tri konzulata preteran? Član Foruma za međunarodne odnose Simeon Pobulić smatra da je odgovor Podgorice, kompromisno rešenje i dobra vest "jer je ona u skladu sa potrebom da se unapređuju odnosi između dve države".

"Pogotovo što je sad sasvim jasno da će Crna Gora imati svog ambasadora u Beogradu. Prema tome, odgovor Crne Gore, koji se sveo na jedan konzulat umesto na tri koliko je tražila Repulika Srbija, ne mislim da će nešto u biti promeniti, jer tri konzulata, možda, i ne bi najbolje odgovrila svrsi", kaže Pobulić.
XS
SM
MD
LG