Dostupni linkovi

U Bujanovcu propast zbog patriotske privatizacije


Nedžat Behljulji, vlasnik firme “Elhan komerc” iz Bujanovca
Nedžat Behljulji, vlasnik firme “Elhan komerc” iz Bujanovca

Nedžat Behljulji, vlasnik firme “Elhan komerc” iz Bujanovca ni posle sedam
godina suđenja sa državom zbog privatizacije Industrije građevinskog materijala “Balkan brik” iz Vladičinog Hana, ne uspeva da se izbori za pravdu i povrati vlasništvo nad tom firmom koju je legalno kupio na aukciji.

„Ja sam prvi, jedini i zadnji Albanac koji je učestvovao u procesu privatizacije u Srbiji. Niko pre mene i niko posle mene nije kao Albanac učestvovao u procesu privatizacije u Srbiji“, kaže Behljulji.

On je 21. decembra 2004. godine na aukciji kupio Industriju građevinskog materijala “Balkan brik” iz Vladičinog Hana.

U to vreme fabrika sa 280 zaposlenih je već bila u njegovom zakupu, dobro je poslovala, a proizvedene opeke je prodavala na Kosovu, u Makedoniji i Albaniji.

Od 2004. godine, do danas mi imao četiri presude Vrhovnog suda Srbije koji je presudio u našu korist, ali Agencija za privatizaciju ne sprovodi presudu

Međutim, posao je propao jer su dva dana nakon kupovine, Agencija za privatizaciju i tadašnje Ministarstvo ekonomije, pod pretnjom meštana Vladičinog Hana, poništili ugovor o kupoprodaji.

“Tamo su se pojavili neki veliki Srbi i sprečili dolazak Šiptara u Vadičin Han, ali su istovremeno zatvorili fabriku koja je imala 281 radnika, koja je imala tradiciju od skoro sto godina i koja je bila poznata u tri države u koje je izvozila svoje proizvode”, kaže Beljulji.

Po uhodanom “patriotskom scenariju”, ciglana je, kasnije ponovo prodata, ali je novi vlasnik srpske nacionalnosti, obustavio proizvodnju, otpustio radnike i zatvorio
kapiju.

Dok fabrika zarasta u korov i travu, prvi kupac već sedam godina pokušava da povrati vlasništvo nad njom.

“Od 2004. godine, do danas mi imao četiri presude Vrhovnog suda Srbije koji je presudio u našu korist, ali Agencija za privatizaciju ne sprovodi presudu najviše sudske instanceove države. To jedino može ovde, i samo zbog moje nacionalne pripadnosti i samo zbog toga što se zovem kako se zovem”, kaže Beljulji.

U Agenciji za privatizaciju nismo uspeli da dobijemo odgovor zbog čega još uvek nije izvršena sudska presuda, a Beljulji najavljuje tužbu međunarodnom sudu u Strazburu.

U lokalnoj upravi u Vladičinom Hanu nam je rečeno da bi, gledano iz današnje perspektive, bilo najbolje da je Balkan brik ostao u Beljuljijevom vlasništvu, ali da je tadašnja lokalna vlast imala drugačije mišljenje.

XS
SM
MD
LG