Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Bramerc: Srbija napreduje u saradnji s Hagom


Bramerc je pre podnošenja izveštaja Savetu bezbednosti, početkom novembra posetio Beograd i Sarajevo
Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc ocenio je danas pred Savetom bezbednosti da je Srbija u proteklih šest meseci "nastavila da unapređuje saradnju" s tužilastvom u Hagu.

"Od mog poslednjeg izveštaja Savetu bezbednosti, saradnja Srbije sa tužilaštvom nastavila je da napreduje", rekao je Bramerc. On je poručio da Srbija mora da nastavi sa sadašnjim naporima da uhapsi preostala dva begunca optužena za ratne zločine Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

Bramerc je napomenuo da haško tužilaštvo trenutno radi na reviziji važeće optužnice protiv Mladića, optuženog za genocid i da će izmenjenu i dopunjenu optužnicu podneti uskoro.

Nazivajući hapšenje Mladića i Hadžića "najkritičnijim aspektom saradnje" i svojim "najvišim prioritetom", Bramerc je naznačio da je unapređen "profesionalizam", "efikasnost" i "koordinacija" srpskih službi koje za njima tragaju.

"Tužilaštvo odaje priznanje profesionalizmu i posvećenosti operativnih službi koje su zadužene za potragu za beguncima. Ja sam u redovnom i direktnom kontaktu sa zvaničnicima koji vode te operacije. Te službe sada rade na efikasniji i usklađeniji način. Raznovrsne operativne aktivnosti, uključujući i pretrage, se trenutno sprovode", naglasio je glavni tužilac.

Bramerc je podvukao da "Srbija mora nastaviti sa tim naporima s jasnim ciljem da uhapsi begunce".

Glavni tužilac je konstatovao i da vlasti u Beogradu sada brže odgovaraju na zahteve iz Haga za dostavljanje dokumenata i pristup arhivama.

"Zahtevi tužilaštva za pristup arhivama i dokumentima se rešavaju brže i efikasnije. Važno je da vlasti nastave da pružaju takav nivo podrške, koji će ostati ključan tokom sadašnjih i budućih

TADIĆ: NEMA SLAVLJA PRE VREMENA

Srbija očekuje da će prelazni sporazum sa Evropskom unijom biti odmrznut posle pozitivnog izveštaja Serža Bramerca, izjavio je srpski predsednik Boris Tadić u Beogradu, nekoliko sati pre nego što je glavni haški tužilac podneo svoj raport Savetu bezbednosti u Njujorku.

Istovremeno ni Tadić, niti bilo ko drugi od zvaničnika nadležnih za ispunjavanje haških zahteva, nije želeo da precizira koliko je Srbija blizu hapšenja preostala dva begunca – Ratka Mladića I Gorana Hadžića.

Upitan da li poslednji izveštaj Serža Bramerca iščekuje opuštenije nego što je to bio slučaj ranije, kada je Beograd uglavnom iz Haškog tužilaštva dobijao kritike, Boris Tadić je rekao kako citat “nema opuštanja i slavljenja uspeha pre vremena”:
Boris Tadić

“Veliki sam protivnik bilo kakvog opuštanja kada je politika u Srbiji u pitanju, jer svako opuštanje može biti veoma kontraproduktivno. Takođe I slavljenje uspeha pre vremena. Znači utakmica se igra do poslednjeg trenutka. Često nam se u istoriji dešavalo da dobijemo go u poslednjim sekundama", rekao je Tadić.

Stoga je Tadić apelovao na uzdržan, intezivan i dobro planiran rad svih nadležnih institucija, kako kada su u pitanju evrpske integracije, tako i kad je reč o pronalaženju Ratka Mladića. Tadić je još ponovio kako sve i da nema haškog pritiska, Srbija bi učinila sve kako bi optuženi za ratne zločine bili uhapšeni.

“Zbivanja u bivšoj Jugoslaviji su teško pogodila sve zemlje koje su nastale iz te nama zajedničke države. Želimo da imamo zajedničku i evropsku budućnost i najbolje moguće međunacionalne odnose. Jedna od pretpostavki za takve odnose jeste I okončanje saradnje sa Haškim tribunalom. Ljudi koji su optuženi za ratne zločine moraju da se nađu u Haškom tribunalu. Tamo moraju da imaju fer proces, jedan zakonit proces. To je jedini način da ispoštujemo i domaće i međunarodno pravo i da na kraju i pravda bude zadovoljena i da se obezbedi mogućnost pomirenja među narodima”, objasnio je predsednik.

MANJI PRITISAK

Slično Tadiću i predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je kako će Bramercove pozitivne ocene za posledicu imati da se “pod manjim pritiskom nastave aktivnosti na lociranju haških begunaca”. Nedavno Ljajić je priznao kako je pre tri godine napravljena greška hapšenjem Mladićevih jataka, zato što umesto da se praćenjem njihovog traga došlo najpoznatijeg haškog benca, oni su poslati pred sud. Danas je jataka, kaže Ljajić u intervjuu “Večernjim novostim”, “neuporedivo manje nego što ih je svojevremeno bilo”.
Rasim Ljajić

Takođe, Ljajić je ponovio kako je spreman da se povuče ukoliko Mladić u naredne četiri sedmice ne bude iza rešetaka: “Ima još mesec dana, ali ostajem pri obećanju da ću se povući s mesta koordinatora Akcionog tima ukoliko do kraja godine ne uhapsimo Mladića.”

Među nadležnima za pronalaženje i isporučivanje haških optuženika u ovom trenutku nema onih koji nagađaju dane hapšenja preostale dvojice.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić ocenio je kako bi Bramercov izveštaj trebalo da bude ono zbog čega će Srbija biti izvučena iz ćorsokaka.

“Mi očekujemo da dođe do odmrzavanja prelaznog sporazuma, na osnovu izveštaja Bramerca. Ako taj izveštaj bude pozitivan I pružao dobre osnove za takvu odluku, onda je mi brzo očekujemo. Da li će se to desiti ne zavisi samo od Srbije", rekao je Dačić.

Jasno je da bi Bramerc izlaganjem pred Savetom bezbednosti otvorio vrata odmrzavanju Prelaznog trgovinskog sporazuma, tojest podstakao Holandiju da odustane od svog odbijanja da tako nešto podrži sve dok Srbija ne reši pitanje za genocid optuženog generala. Za većinu članica EU tako nešto upšte nije upitno. Slovački predsednik Ivan Gasparovič, nakon sastanka sa Borisom Tadićem u Beogradu to je i rekao:

“Drago mi je što će izveštaj haškog tužioca biti pozitivan. To bi mi u Evropskoju uniji trebalo da primetimo”, kazao je Gasparovič naglašavajući da je obezbeđen uslov ne samo za odmrzavanje Prelaznog trgovinskog sporazuma, nego i za nastavak srpskih evro integracija. Kada se to desi, u Srbiji postoji plan o narednim koracima.

“Ako dođe do odmrzavanja prelaznog sporazuma, onda državno rukovodstvo Srbije u dogovoru sa partnerima iz EU treba da proceni koji je to trenutak za podnošenje naše kandidature”, smatra Gasparovič.

Kazao je Ivica Dačić. Pitali smo ga kada bi se onda moglo očekivati rešavanje pitanja – Mladić i Hadžić: “Kada budu postojale informacije o tačnim lokacijama. U ovom trenutku ih nema. “
U ovom trenutku bez informacija o lokaciji - Ivica Dačić

Jasno je da je Srbija učinila bitan korak ali I da je situacija od poslednjeg Bramercovog izveštaja mnogo bolja za Beograd, prokomentarisala je u našem jutarnjem programu za Srbiju nekadašnja šefica Vladinog tima za pridruživanje EU Tanja Miščević. To međutim ne znači da je prema Srbiji promenjeno raspoloženje u Briselu:

“Ja ne mislim da su se stvari promenile u Briselu, nego da su se stvari promenile kod kuće, ili da je Srbija ovog puta bila mnogo otvorenija u objašnjavanju šta je kod kuće dobro urađeno. Koliko se meni čini ovo je ona činjenica koja je nedostajala Holandiji da joj pomogne u donošenju odluke da je vreme da se krene sa primenom prelaznog sporazuma. Ali isto tako mislim da nije dovoljno, kao I da će Holandija I druge članice EU insistirati, na formulaciji – potpuno saradnja. To znači preostala dva optuženika u Hagu, kao uslov za početak ratifikacije sporazuma odnosno njegovog potpunog stupanja na snagu.”
XS
SM
MD
LG