Dostupni linkovi

BiH zatražila izručenje Divjaka


Protesti u Sarajevu zbog hapšenja Jovana Divjaka, 5. mart 2011
Protesti u Sarajevu zbog hapšenja Jovana Divjaka, 5. mart 2011
Iz Bosne i Hercegovine je u srijedu zvanično upućena molba za izručenje penzionisanog generala Armije RBiH Jovana Divjaka. Potpisao je ministar pravde Bariša Čolak. Ministarstvo vanjskih poslova BiH proslijediće je austrijskom pravosuđu.

Čolak se nada de će odgovor iz Austrije stići brzo, ali kaže da je to teško prognozirati sa sigurnošću.

"Zahtjev, odnosno molba, za izručenje umirovljenog generala Jovana Divjaka jutros je proslijeđena saveznom ministarstvu pravosuđa Austrije, a preko Ministarstva vanjskih poslova BiH. Sad su na potezu austrijski pravosudni organi. Do njih je kad će i kako rješavati ovu stvar. Ali ja vjerujem, s obzirom da se radi o ekstradicijskom postupku, da su tu rokovi relativno kratki imajući u vidu i odredbe Evropske konvencije o ekstradiciji. Naravno, ne mogu govoriti u detalje jer ne znam što predviđa austrijski zakon, ali za pretpostaviti je da je to u Austriji kao što je to i u drugim evropskim zemljama - da bi se o ovakvom postupku trebala relativno brzo donijeti odluka“
, rekao je Čolak.

Ministar vanjskih poslova BiH Sven Akalaj kaže da je svaki ekstradicioni postupak dug. Kaže da su procjene advokatskog tima da će proces u slučaju Divjak trajati tri do četiri mjeseca. Alkalaj je kazao da vjeruje da je u slučaju Divjak riječ o mjerama zaštite šengenske zone.

„Koji su van domena Interpola i njihovih baza podataka, jer kako smo rekli da se crvene potjernice, odnosno imena ovih 19 osoba za kojima je dignuta optužnica u Srbiji, ne nalaze u Interpolovim bazama podataka, ali se, izgleda, nalaze u bazama podataka nekih evropskih zemalja na osnovu potjernica iz Srbije“
, navodi Alkalaj.

Kauciju platio Kanton Sarajevo


I ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović navodi da BiH ima kapaciteta da brani generala Divjaka. Najavio je da uskoro putuje u Beč gdje bi trebalo da razgovara sa predstavnicima austrijskog ministarstva unutrašnjih poslova o mogućoj grešci u slučaju hapšenja generala Divjaka.

Video: U Sarajevu je 4. i 5. marta nekoliko hiljada ljudi održalo proteste u znak podrške heroju odbrane ovog grada i penzionisanom generalu Armije BiH Jovanu Divjaku, koji je uhapšen u Beču po potjernici Srbije, 05.03.2011 (RSE, Zvjezdan Živković)

x
Skup podrške Jovanu Divjaku, 5. mart 2011
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
Direktan link
„Ima nekih indicija da je eventualno došlo do nekih grešaka. Želimo da razjasnimo tu situaciju je li ili nije bilo grešaka kad su u pitanju razni spiskovi koji se pojavljuju u opticaju - i sve ono što je Interpol suspendirao kad su u pitanju krivična djela iz oblasti genocida, ratnog zločina i zločina protiv čovječnosti. Ja mislim da u slučaju Divjak država ima kapacitete da generalu Divjaku pomogne da se vrati u BiH. A BiH, Tužiteljstvo BiH i Sud BiH su mjesto gdje se treba dokazati eventualno da li je general Divjak kriv ili nije kriv kad je u pitanju Dobrovoljačka“
, kaže Ahmetović.

Penzionisani general Jovan Divajk u utorak je uz kauciju pušten iz pritvora u Austriji i do okončanja postupka braniće se sa slobode. Nakon što je izašao iz pritvora, zahvalio se građanima i institucijama BiH na podršci.

„Hvala onima koji veruju u mene - narodu BiH, a i mnogima iz Srbije zahvaljujem koji su slali poruke da će istina i pravda na kraju pobediti, kao što je i do sada“
, rekao je Divjak.

Pola miliona eura kaucije za generala Divjaka obezbijedila je Vlada Kantona Sarajevo na vanrednoj sjednici. Divjak će do okončanja postupka boraviti u Beču, oduzet mu je pasoš i neće moći napustiti Austriju dok ne bude donesena konačna odluka o tome kome će biti izručen.
Divjakov branilac, advokat Rihard Zojer naveo je da je puštanje iz pritvora prvi korak pravne borbe da Divjak ne bude izručen Srbiji, te da nema sumnje da je potjernica iz Srbije politički motivisana.


"General Divjak će boraviti u Beču. Nema obavezu, naravno, dnevnog javljanja, on je ovdje sada slobodan čovjek. Poduzimamo sljedeće pravne radnje koje je potrebno preduzeti u ovome slučaju"
, kaže ambasador BiH u Austriji Haris Hrle.

O narednim pravnim postupcima bh. institucija u slučaju Divjak amasador Hrle nije mogao govoriti. Za medije nisu govorili ni Divjakovi pravni zastupnici.

Advokat Rihard Zojer, poštujući volju sudija i njegovog klijenta, medijima je poslao pisanu izjavu u kojoj, između ostalog, navodi da je puštanje generala Divjaka iz pritvora prvi korak pravne borbe da on ne bude izručen Srbiji, te da nema sumnje da je potjernica iz Srbije politički motivisana.

Glavni tužilac BiH Milorad Barašin kazao je ranije kako će istraga u slučaju Dobrovoljačka ulica u ovom tužilaštvu biti završena do sredine ove godine. Paralelne istrage o ovom slučaju vode tužilaštva BiH i Srbije.

Slučaj Divjak


Dosije Dobrovoljačka: Svjedočenja, snimci dešavanja, analize i komentari
.

Slučaj Divjak

Jovan Divjak je uhapšen 3. marta u Beču po potjernici iz Srbije za slučaj "Dobrovoljačka ulica". Osmog marta je pušten, uz kauciju od 500.000 eura, da odluku o izručenju dočeka na slobodi u Austriji.

Divjak je rođen 1937. godine u Beogradu i uoči rata u BiH je bio pukovnik JNA. Po izbijanju sukoba u aprilu 1992. godine priključio se Teritorijalnoj odbrani BiH i postavljen je za zamjenika komandanta i na toj poziciji ostaje i nakon formiranja Armije BiH.


Divjak je među najomiljenijim komandantima Armije BiH i braniteljima Sarajeva i BiH.
Nakon penzionisanja 1998. godine, postaje aktivan u nevladinom sektoru i javnom životu i vodi Udruženje Obrazovanje gradi BiH. Uživa ugled kao skromna i visoko moralna osoba posvećena pomoći ugroženim i obespravljenim.

Divjak je dobitnik francuskog ordena Legije časti.

Intervju Omera Karabega sa generalom Divjakom o događajima u Dobrovoljačkoj možete pročitati kao i pogledati videa iz Dobrovoljačke ovdje.

Divjakovo hapšenje se desilo godinu i dva dana nakon Ganićevog hapšenja u Londonu.

Londonski sud je 27. jula prošle godine odbio Ganićevo izručenje Srbiji uz obrazloženje da se radi o politički motiviranom procesu. U Tužilaštvu za ratne zločine u Beogradu su odbacili ove tvrdnje i odbili su obustaviti postupke za slučaj Dobrovoljačka.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije je optužilo 19 osoba za ratni zločin zbog komandne odgovornosti i ućešća u događajima u Dobrovoljačkoj ulici.

Tri osobe više nisu žive a među ostalima na spisku su i bivši tadašnji član Predsjedništva BiH Stjepan Kuljić, komandant Štaba TO RBiH Hasan Efendić, zamjenik šefa MUP-a RBiH Jusuf Pušina, oficir Armije BiH Fikret Muslimović, komandant Specijalne jedinice policije Dragan Vikić, osnivač Zelenih beretki Emin Švrakić i osnivač Patriotske lige Zaim Backović.

***********

XS
SM
MD
LG