Dostupni linkovi

Beograd najavljuje zahtev za izručenje Divjaka


Sedište Tužilaštva za ratne zločine Srbije
Sedište Tužilaštva za ratne zločine Srbije
U Beogradu najavljuju zvanični zahtev za izručenje generala Jovana Divjaka, istovremeno sagovornici našeg Radija iskazuju čuđenje što je izdata poternica za čovekom koji je hteo da spreči krvoproliće o čemu postoje dokazi-audio snimci.

General Divjak se godinama zalaže za utvrđivanje odgovornosti za ubistvo vojnika.

Zamenik tužioca za ratne zločine Srbije Bruno Vekarić je rekao novinarima da se o slučaju Dobrovoljačka vodi istraga kako u Beogradu tako i u Sarajevu zbog čega su se odmah nakon hapšenja telefonom čula dva tužioca.

„Nismo dobili nijedan zvaničan dokument u vezi sa hapšenjem Jove Divjaka u Beču. U onom momentu kada dobijemo papire mi ćemo reći nešto više o tome"
, naveo je Vekarić.

Ministarstvo pravde saopštilo je međutim da će tražiti izručenje bh. generala koji se nalazi na spisku onih koje beogradsko pravosuđe smatra odgovornim za ratni zločin u Dobrovoljačkoj ulici 1992. godine, ubistvo vojnika u koloni koja je napuštala Sarajevo.

Nakon Ejupa Ganića koji je zbog slične poternice čamio u Londonu nekoliko meseci, na red je došao general Divjak.

Sve se to događa dan nakon što je Srbija odustala od gonjenja hrvatskog državljanina Tihomira Purde i još dvojice vukovarskih branitelja. Dok su ostali nadležni u Beogradu ćutali, oglasio se prvi ministar policije Ivica Dačić.

„Mi imamo velike reakcije naših ljudi, Srba koji kažu zašto se Srbija ne ponaša kao neke druge države. I mi tako treba da se ponašamo. I ja sam siguran da treba ćemo se tako ponašati. Jer, ako se uhapsi neki Srbin, svi smatraju da je to normalno. Ako se uhapsi neko druge nacionalnosti, onda se smatra da je to politički proces. Mi ne možemo da odustajemo od Ganića, od Purde a da pritome na stotine naših ljudi budu na tim optužnicama"
, rekao je Dačić.

RSE:A šta je sa slučajem Divjak?

Dačić:
Videćemo šta će biti, kako će rešiti austrijski sud.

Svojevremeno je Beograd objavio da je na spisku odgovornih za Dobrovoljačku ulicu 19 imena. Prvi među njima je bio član ratnog bh. Predsedništva Ejup Ganić, zahtev Beograda za njegovo izručenje prošao je neslavno, ako se izuzme višemesečni Ganićev prinudni boravak u Londonu nakon hapšenja na aerodromu početkom poršle godine.

Neproveren pravni postupak


Da li protiv generala Divjaka postoje neki ozbiljniji dokazi? To pitanje smo postavili Đorđu Trifunoviću, bivšem predsedniku Vojnog suda, jer je taj predmet ovaj Sud ustupio Tužilaštvu još 2005. godine.

Snimci iz Dobrovoljačke ulice u Sarajevu 3. maja 1992. godine. Divjak razgovara sa tadašnjim predsjednikom Predsjedništva BiH Alijom Izetbegovićem koji se nalazi u UNPROFOR-ovom transporteru

x
Dobrovoljačka ulica u Sarajevu - 2. dio
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:14 0:00
„Što se tiče Jove Divjaka, vi ste čuli za te snimke, oni su prikazivani. On je čak pozivao da se obustavi napad. Ja ne znam šta je Tužilac od 2005. u međuvremenu radio i zbog čega su ga stavili na poternicu. Ja to ne mogu da komentarišem"
, rekao je Trifunović.

RSE:U vašim dokumentima koje ste predali Tužilaštvu, da li postoje činjenice koje terete Divjaka?

Trifunović: Ja se ne sećam da ga nešto tereti. Čak u tom radio snimku ima detalja da su njemu drugi (Prazina) pretili da će doći da ga zakolju jer je njemu žao četnika...Moguće je da postoji komandna odgovornost, da su neke jedinice protivpravno delovale. Ali on lično ne, po onome šta je govorio, a govorio je da se napad obustavi.

RSE: Da li je za vas iznenađenje što je uhapšen Divjak?

Trifunović: Jeste, za mene je to iznenađenje.

Nataša Kandić
, direktorka Fonda za humanitarno pravo kaže da je ovo još jedan neobičan potez srpskog Tužilaštva.

„Jovan Divjak je hiljadu puta rekao da se zločin u Dobrovoljačkoj ulici dogodio i bio je veliki zagovornik da se taj slučaj rasvetli i utvrdi odgovornost pred sudom. On je omiljen među običnim ljudima, on nije ni na kakvoj poziciji. Čovek koji javno zagovoara da se sudi za ratne zločine. Teško da ima i neku komandnu odgovornost jer nije izdavao naredbe. Mislim da je to ponovo jedan neproveren pravni postupak koji može da dovede u pitanje rad Tužilaštva za ratne zločine u Beogradu“
, ocenjuje Kandić.

Mora se hitno napraviti ekspertksa grupa BIH, Hrvatske i Srbije da se pitanje optužnica za ratne zločine reši, kaže Nataša Kandić, koja je u regionu priznati borac za pravdu i pomirenje. Pri tom misli i na veliki broj oficira koji sada žive u Srbiji a nisu počinili nikakav zločin.

Zamenik Tužioca za ratne zločine Srbije Bruno Vekarić koliko juče je za naš program najavio zatvaranje poternica za građanima susednih država. Već je 700 predmeta koji su relikt prošlosti stavljeno ad akta, a kad su u pitanju hrvatski građani, ostala su još samo četiri sporna imena, rekao nam je u četvrtak Vekarić.

"Mi smo već preko 700 takvih predmeta ovde zatvorili, s obzirom da se radi o krivičnim delima koji su relikt prošlosti i ratnih vremena. Ostalo je još četiri otvorena predmeta, tačnije imena hrvatskih građana koji su u nekoj vrsti postupka i vrlo brzo ćemo saslušati svedoke i odlučiti da li ima ili nema elemenata za krivično gonjenje. Ako ima elemenata, naša želja je da mi to ustupimo Hrvatskoj, da ona na tome dalje radi. Tako da će tenzije zbog mogućeg hapšenja na granici biti potpuno eliminisana. Mi očekujemo uskoro potpisavanje Sporazuma o ustupanju dokaza sa BiH, Nacrt je već sačinjen. Na taj način ćemo doprineti efikasnijoj regionalnoj saradnji“
, naveo je Vekarić.

Istog dana, međutim, stigla je vest iz Beča. Po srpskoj poternici uhapšen je general Jovo Divjak.

Reakcije na hapšenje Jovana Divjaka


Reakcije na hapšenje Jovana Divjaka


Bivši član Predsjedništva BiH Ejup Ganić kazao je danas da je general Jovan Divjak uhapšen i zbog nemarnosti države BiH, koja nije dostavila potrebnu dokumentaciju o slučaju Dobrovoljačka.

Ministarstvo vanjskih poslova i Ministarstvo pravde trebali su da dostave tu dokumentaciju svim zemljama sa kojima BiH ima diplomatske odnose, smatra Ganić.

“Postoji dokumentacija da je JNA bila legitimna meta 1992 godine u Dobrovoljačkoj ulici, kada je kidnapovan predsjednik i da oni koji se nalaze na listi kao optuženi nisu napravili nikakav ratni zločin”, kazao je Ganić sarajevskim medijima.

Socijaldemokratska partija (SDP) BiH najoštrije je osudila "ponovnu političku, policijsku i obavještajnu provokaciju BiH od Srbije na osnovu čije potjernice je u Austriji uhapšen Jovan Divjak, general Armije RBiH".

"Nastavak progona svih Bosanaca i Hercegovaca - i Srba, i Hrvata i Bošnjaka, koji su branili Bosnu i Hercegovinu od agresije pokazuje da je režim u Beogradu promijenio retoriku u nekim političkim pitanjima, ali da je politika prema BiH konstanta svih vladajućih koalicija u Srbiji"
, navodi se u saopštenju SDP-a.

Predsjednik RRS Milorad Dodik rekao je u petak da je Divjaka trebalo i ranije uhapsiti i dodao kako se nada da Srbija neće odustati od naloga za privođenje.

Dodik je naglasio da činjenica da je Divjak uhapšen, govori monogo jer je on "učestvovao i komandovao ratnim zločinima u Dobrovoljačkoj ulici".

Nataša Kandić, direktorka Fonda za humanitarno pravo kaže za RSE da je ovo još jedan neobičan potez Tužilaštva za ratne zločine Srbije i da se mora hitno napraviti ekspertska grupa BiH, Hrvatske i Srbije da se pitanje optužnica za ratne zločine reši.

„Divjak je čovek koji je omiljen među običnim građanima i nema nikakvu poziciju. On je neko ko javno zagovara da se sudi za ratne zločine i teško da može da se utvrdi neka njegova komandna odgovornost zato što nije izdavao nikakve naredbe, a ovo je samo još jedan ne proveren pravni postupak koji može da dovede u pitanje rad Tužilaštva za ratne zločine“, kaže Kandić.
XS
SM
MD
LG