Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Potraga za albanskim i bošnjačkim žrtvama

update

Posmrtni ostaci Bošnjaka pronađeni na obalama Perućca kod Višegrada, 5. avgust 2010
Od ponedeljka na jezeru Perućac i uzvodno uz Drinu istraživački timovi Srbije, Kosova i BiH pokušavaju da pronađu tela kosovskih Albanaca ubijenih krajem 90-ih, prenetih u Srbiju u hladnjači koja je potopljena u jezero, kao i tela Bošnjaka ubijenih tokom 90-ih u Višegradu.

Prenk Djetaj
, predsednik kosovske Komisije za nestale osobe, nalazi se sa ekipom na srpskoj strani jezera.

“Sad istražuju ronioci, međutim ja sam pesimista. Teško je identifikovati nešto u tom mulju posle punih 11 godina. Dakle, ne verujem da ćemo nešto naći”, kaže Djetaj.

Veljko Odalović, predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije kaže da će prve rezultate pretrage Perućca znati već u sredu.

Podsetimo, 2001. godine u jezeru Perućac je pronađena hladnjača sa leševima pobijenih Albanaca. Tada je izvađena samo kabina hladnjače, u ponedjeljak je pronađen i ostatak a traga se za telima još sedam Albanaca koji su nestali u to vreme, pa se pretpostavlja da su i njihova tela negde na dnu jezera. Iz arhive RSE prenosimo svedočenje ronioca koji je bio na licu mesta te 2001. godine i koji je objašnjavao šta je tamo zatekao:

“U Perućcu su plutali leševi zato što je budala ispalio iz zolje u sam sanduk hladnjače, mislivši da će da ga potopi. Normalno, kamion je potonuo a leševi počeli da plutaju. To su učinili najverovatnije oni iz specijalnih jedinica koji su i vršili asanaciju terena. Oni su dobili nalog od nekoga da to potope i negde sklone.”


Potraga će se nastaviti u Srbiji


Dakle, devet godina kasnije traga se za telima još sedam albanskih žrtava. Istovremeno, sa bosanske strane, 30 kilometara uzvodno je potraga za telima Bošnjaka ubijenih u Višegradu početkom 90-ih. Ta ekipa će, nakon pretrage bosanske obale Drine, preći u Srbiju gde je voda, kako se pretpostavlja, mogla naneti tela ubijenih.

“Želim da vas podsetim da smo mi uradili u Srbiji 425 ekshumacija tela koja su doplovila Savom ili Dunavom i pronađena neka u Novom Sadu, neka u Sremskoj Mitrovici, neka u Beogradu, Pančevu...Dakle, reka je mogla da donese tela koja su bačena i 10-ak kilometara visočije. Juče smo upravo počeli proveru. Angažovali smo jedinice za vanredne situacije MUP-a Srbije, žandarmeriju, policiju i ronioce i zajedno sa Međunarodnim crvenim krstom i Međunarodnim komtetom za nestala lica, počeli proveru terena”
, objašnjava za RSE Veljko Odalović, predsednik Komisije Srbije za nestale osobe.

Amor Mašović, prvi čovek bosanskog Instituta za nestale, nam se javio sa terena i u jednom trenutku morao da prekine razgovor jer je bila potrebna puna kocentracija da bi se prešao deo opasnog puta desnog drinskog priobalja.

“Ja sam trenutno sa jednim timom od devet ljudi, pretražujemo teren nizvodno na desnoj obali jezera Perućac, na potezu od sela Đurevići do lokaliteta Skela gdje je i pronađeno prvo tijelo. Mi sada idemo da obilježimo ta mjesta, jer u srijedu izlazi tužilac iz Višegrada i vještak sudske medicine. Sa dizanjem i spuštanjem nivoa jezera ta tijela su ostala praktično nasukana na obalnom pojasu. Drugi dio tijela su ona koje su višegradske vlasti 1995., '96., '97. godine, a izgleda i kasnije, iz grobnica pojedinačnih i masovnih ekshumirali i zatim zamatali u neku ćebad i bacali u rijeku Drinu. Već smo naišli na 3-4 takva posmrtna ostatka”, pojasnio je Mašović.

Na bosanskoj strani Drine do sada su pronađeni ostaci 60 tela, saopštava Mašović a na pitanje koliko ih još traže, odgovara:

“Broj nestalih Višegrađana je 824. Ja imam razloga da vjerujem da se 80 procenata njih nalazi u rijeci Drini, preciznije u jezeru Perućac na potezu od hidroelektrane Višegrad do hidroelektrane Bajina Bašta. Dakle, 824 višegradske porodice čekaju ovih dana sa strepnjom, sa zebnjom, sa nadom da ćemo mi u jezeru Perućac pronaći upravo njihove srodnike za kojima tragaju punih 18 godina.“

*****
Možda bi vas mogli zanimati i tekstovi
U Raškoj pronađena grobnica sa telima kosovskih Albanaca
Moguće postojanje neotkrivenih masovnih grobnica u Srbiji

Uloga Vojske u izmeštanju leševa Albanaca
XS
SM
MD
LG