Dostupni linkovi

Beograđani protestuju zbog noćne prohibicije


Jednad od beogradskih trgovina, ilustracija
Jednad od beogradskih trgovina, ilustracija
Alkohol je u Beogradu od nedavno postao teško dostupna roba u noćnim satima, posle odluke da se ograniči njegova prodaja.

Iako gradska vlast veruje da će time biti rešeni mnogi problemi, ovim potezom izazvala je novi – na ulice glavnog grada izašli su Beograđani koji se protive večernjoj prohibiciji.

"Došli smo da pokažemo da nećemo da pravimo probleme zato što pijemo pivo, već da ga pijemo zato što volimo i uživamo."

"Ova zabrana je velika glupost. Naš izbor je da li ćemo piti posle deset uveče ili ne. Bolje da pooštre mere kojima se zabranjuje maloletnicima da kupuju alkohol."


Oko dve hiljade protivnika zabrane prodaje alkohola okupilo se na Topličinom vencu, u parku u kom se mladi već godinama noću sast
Komunalna policija već prvo veče noćne prohibicije kaznila je one koji su se oglušili o zabranu prodaje alkohola do šest ujutro, a na licu mesta morali su da plate kazne od 50 do 200 evra.
aju da popiju pivo ili neko slično piće pre odlaska u noćni život.

Nakon uvođenja novog gradskog propisa, prodavnice, trafike i benzinske pumpe posle 22 sata više ne smeju da prodaju alkohol, koji će ubuduće biti dostupan samo u kafićima i restoranima.

Željko Ožegović, član Gradskog veća, veruje da će to poboljšati bezbednost u prestonici i smanjiti broj tuča i saobraćajnih nesreća.

“Svakako da će smanjiti i dostupnost alkohola. Oni koji ne žele da idu u kafiće ili nemaju novac za to, oni odu u prodavnicu, kupe jedno ili dva piva i mogu da se napiju od toga. Od jednog pića u kafiću ne mogu da se napiju”
, smatra Ožegović.

Komunalna policija već prvo veče noćne prohibicije kaznila je one koji su se oglušili o zabranu prodaje alkohola do šest ujutro, a na licu mesta morali su da plate kazne od 50 do 200 evra.

Odluka vlasti Beograda, koji je poslednje decenije stekao i reputaciju prestonice dobrog noćnog života, izazvala je buru dela javnosti a ankete su pokazale da se više od polovine gradjana ne slaže sa novom restrikcijom.

Put ka civilizovanju


Roker Srđan Gojković Gile, iz Električnog orgazma, kaže da bi ipak trebalo videti kako funkcioniše noćna prohibicija.

Ilustracija
"Tačno je da zabrane nisu neko rešenje. Ali, na žalost mi smo društvo u nekom stanju posttraumatskog stresa i ovo bi mogao da bude put ka civilizovanju. To jest, manje alkohola. Jer alkohol je pre svega izazivač agresije...“, ocenjuje Gile.

Vlasti se nadaju da će ova mera uticati na to da mladi manje piju alkohol. Pedesettrogodišnja Nadežda, iz udruženja Anonimni alkoholičari, veruje da je zabrana prodaje u noćnim satima nešto najbolje što se moglo dogoditi, jer je alkohol suviše dostupan.

"Sećam se da sam kao alkoholičar svaki dan počinjala da pijem uveče u deset sati, i da sam tako svako jutro završavala u nekoj kafani. Naravno danas ne pijem. Ne pijem već neko duže vreme. Ali da su neke mere zabrane postojale ranije, ja svakako ne bih došla dotle da tako duboko utonem u alkoholizam"
, kaže Nadežda.

Parlamentarci u Skupštini Srbije u pauzama radnog dana, ili posle dugih i napornih zasedanja, u čuvenom skupštinskom restoranu mogu da se osveže i nekim alkoholnim pićem.

Crna berza i Al Kapone


Većina njih kaže da tu priliku ne koristi, i da radije popije kafu. Poslanici Gorica Mojović, Laslo Varga, Momo Čolaković i Sulejman Spaho rekli su nam da ih noćna zabrana prodaje alkohola u Beogradu manje više ne dotiče.

"Na primer, ja sam pušač. Ali kada je zabranjeno pušenje silom prilika sam morala da smanjim upotrebu cigareta, što je jako dobro. Verujem da će tako biti i sa zabranom prodaje alkohola. Sigurno će doneti mnogo više koristi nego štete.“


"Kompleksno je pitanje da li je u evropskom duhu zabraniti prodaju alkohola posle 22 sata. Mislim da bi možda zabrana od jedanaest uveče ili kasnije više bila u skladu sa nekom praksom ponašanja.“
Beograđani koji su protiv zabrane prodaje alkohola najavili su dalje proteste jer veruju da noćna prohibicija ne donosi ništa dobro


"Meni lično to neće smetati. Treba uvesti red. Kada sam u kafanama uglavnom pijem kiselu vodu ili neki sok.“


"Pa naravno da mi se desi da uveče popijem neko alkoholno piće. Posle neke interesantne utakmice ili filma uzmem pa popijem... Ako sada bude zabranjeno posle deset da se kupi, otići ću u neki kafić ili restoran gde je dozvoljeno i gde može da se popije.“

Beograđani koji su protiv zabrane prodaje alkohola najavili su dalje proteste jer veruju da noćna prohibicija ne donosi ništa dobro.

"Samo će naterati ljude da pobesne i da napuste zemlju.“

"Ponovo će se pojaviti crna berza i neki novi Al Kapone. Pivo će se prodavati iz gepeka!“

Noćna zabrana prodaje alkohola nije zaživela u Novom Sadu jer je Ustavni sud Srbije utvrdio da nije u saglasnosti sa zakonom.
XS
SM
MD
LG