Dostupni linkovi

Bajramska sofra razumevanja i tolerancije


Bajramska sofra u Kragujevcu, 9. septembar 2010
Nekoliko stotina Kragujevčana podelilo je u četvrtak radost Bajrama sa svojim komšijama muslimanima na Bajramskoj sofri održanoj u organizaciji Skupštine grada i Kulturnog muslimanskog društva “Gajret”.

U Kragujevcu živi oko 150 muslimanskih porodica koje su prvi put imale priliku da se na ovakav način predstave svojim komšijama.

“Želeli smo da ih častimo. Da vide našu veru po prvi put ovde u kragujevcu”,
“Sprema se kompletan ručak, sa glavnim jelom, pitama, tortama i naravno baklavama”,
“Svi ovde bratski živimo i do sada nismo imali nikakve komplikacije”,
“Ko je pravi musliman u srcu taj nikoga ne mrzi. On poštuje svoje komšije kao svog brata, a i oni nas tako gledaju. Idemo jedni kod drugih na slavu i nikakvih problema nemamo”,
“Živim u Kragujevcu. Lepo se osećam iako sam musliman. Danas je naš dan, slava bajram. Dobro se osećamo i nema nikakvih problema”, pričaju naši sagovornici.


Dušan Mandić, penzionisan profesor književnosti, smatra da je javna proslava Bajrama blagotvorna za prevazilaženje teškog nasleža iz nedavne prošlosti.

“Da se nešto pomeri, da se razmaknu te granice koje postoje među ljudima, ta ograničenja i onemogućavanja da čovek živi i da se ponaša kao ljudsko biće, bez obzira na ideologiju, na religiju i nacionalnost. Znači, svaki mali korak u tom pravcu je dobrodošao i poželjan je”, kaže Mandić.

Muftija Muhamed Jusufspahić i predsednik Skupštine Grada Kragujevca Saša Milenić tokom bajramske sofre, 9. septembar 2010
Prvoj javnoj proslavi Bajrama u Kragujevcu prisustvovao je muftija srbijanski Muhamed Jusufspahić i veliki broj imama Islamske zajednice Srbije, Jusufspahić je vernicima čestitao praznik i poručio okupljenima da ovakve manifestacije treba da doprinesu upoznavanju i boljem razumevanju među pripadnicima različitih vera.

“Svaki božiji poslanik koje mi zajedno poštujemo sa hrišđanima i jevrejima je propovedao mir i zajedništvo za trpezom. Mi smo se upravo na jednoj takvoj sofri okupili ovde u Kragujevcu. To je bajramska sofra i želimo da svoj bajramski obrok podelimo zajedno sa našom braćom hrišćanske veroispovesti. Srce nam je otvoreno prema svima”, kaže muftija Jusufspahić.

Pomoć u organizovanju verske nastave


Organizator prve javne proslave Ramazanskog bajrama u Kragujevu je Kulturno društvo Gajret iz Beograda, koje je najavilo da će pored Kragujevca, Bajramske sofre biti organizovane i u Novom Sadu, Beogradu i Malom Zvorniku.

Bajramska sofra u Kragujevcu, 9. septembar 2010
Direktorka Kulturnog društva Gajret Lejla Alomerović smatra dasu ovakvi skupovi značajniji od svih akademskih rasprava koje se o međureligijskoj saradnji i toleranciji.

“Ono što je bilo iza nas je zaista ružna prošlost koja je ostavila trag na sima nama. Mnogo se priča o mešureligijskoj saradnji i toleranciji, ali često sve ostane samo na lepim rečima jer se ništa konkretno dalje ne čini. Ovo što mi danas radimo u Kragujevcu je konkretan doprinos toj saradnji. Poslužićemo se sa zajedničke sofre i upoznati se. To je mnogo više od reči”, kaže Alomerović.

Ramazanski Bajram Šumadincima muslimanske veroispovesti čestitao je i predsednik Skupštine grada Saša Milenić. On smatra da je današnja proslava nastavak razvijanja tradicije negovanja različitosti i najavljuje da će gradska uprava pomoći da se u kragujevačke škole uvede verska nastava za decu muslimanske veropispovesti.

“Mi smo stavili akcenat na temu verske nastave u osnovnim i srednjim školama grada Kragujevca i postigli dogovor o ohrabrivanju i učenika i škola za uvođenje verske nastave za muslimansku decu na teritoriji grada Kragujevca”
, kaže Milenić.

Organizatori prve javne muslimanske proslave u Kragujevcu su poručili da Bajramska sofra ipak nije samo tradicionalno jelo koje je posluženo, već da je to pre svega “sofra ljubavi, prijateljstva i sofra upoznavanja i zbližavanja”.

Pogledajte komentare (7)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG