Dostupni linkovi

Cvetkovićev ekspoze u Skupštini Srbije


Mirko Cvetković
Mirko Cvetković

Srpski parlament sastao se danas kako bi izabrao novu vladu sastavljenu od proevropljana i socijalista, koja je kao prioritet najavila ubrzanje približavanja Srbije Evropskoj uniji, javljaju danas svetske agencije.

Parlament se sastao gotovo dva meseca od pobede proevropske koalicije okupljene oko Demokratske stranke (DS) predsednika Borisa Tadicha na prevremenim parlamentarnim izborima 11. maja.

Evropska budućnost Srbije, neprihvatanje nezavisnosti Kosova, jačanje ekonomije i socijalne odgovornosti, oštrija borba protiv korupcije i kriminala i poštovanje međunarodnog prava, ključni su elementi programa nove vlade.


U ekspozeu u Skupštini Srbije, mandatar Mirko Cvetković rekao je da će jedan od prvih poteza vlade biti upućivanje parlamentu na ratifikaciju Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju EU:


“Cilj Vlade je da ubrzanjem ekonomskih i drugih reformi predviđenih u sporazumu, Srbija krajem ove ili početkom iduće godine dobije status kandidata za članstvo u EU. Opredeljenje Srbije za ulazak u Eu nije u suprotnosti sa našom namerom da dalje razvijamo dobre političke, ekonomske i druge odnose sa drgim zemljama sveta. Jedan od prioriteta nove Vlade je dalje produbljivanje i proširivanje ekonomskih i političkih odnosa Srbije sa Rusijom. U tom pravcu ratifikacija gasnog aranžmana sa Gaspromom u Skupštini Srbije biće jedna od prvih zakonodavnih inicijativa nove Vlade. Vlada Srbije će nastojati i da unapredi odnose sa SAD sa ciljem da najveća svetska sila pri rešavanju sporova na području Balkana u većoj meri uvažava interese Srbije i srpskog naroda.”

Vlada Srbije nikada neće priznati nezavisnost Kosova i preduzeće sve pravne i diplomatske mere za očuvanje Kosova u sastavu Srbije:

“Takođe, Vlada će inicirati i ponovno pokretanje pregovora sa predstavnicima kosovskih Albanaca sa ciljem da se pronađe obostrano prihvatljivo rešenje. Uporedo sa diplomatskom borbom, nova Vlada će pokrenuti aktivnopsti za opstanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, kao i za poboljšanje njegovog socijalnog i ekonomskog položaja.”

Pri kraju izlaganja, Cvetković se osvrnuo i na saradnju sa Haškim tribunalom:

“Nova Vlada će nastaviti politiku striktnog poštovanja međunarodnog prava i neodložnog izmirenja svih međunarodnih obaveza. U slučaju Međunarodnog suda za ratne zločine u Hagu, Vlada Srbije će uporno insistirati da se svi zločini jednako tretiraju, odnosno da nema manje vrednih žrtava i povlašćenih zločinaca.”

XS
SM
MD
LG