Dostupni linkovi

Premijerka: Srbija uložila više od 600 miliona evra u železnice


Premijerka Srbije Ana Brnabić
Premijerka Srbije Ana Brnabić

Srbija je od 2014. godine uložila više od 600 miliona evra u rekonstrukciju i modernizaciju pruga i nabavku vozila, rekla je premijerka Srbije Ana Brnabić 13. septembra uoči održavanja Železničkog samita Zapadnog Balkana 2021 u Beogradu.

Planirani železnički projekti u Srbiji vredni su više od šest milijardi evra, dodala je Brnabić ističući da je cilj Srbije da kompletno modernizuje železnički saobraćaj i da se prugama poveže sa svim zemljama u regionu i Evropskoj uniji.

Brnabić je istakla da je cilj da železnice budu primarni vid transporta, kako putničkog i teretnog, podsetivši da je 2021 - godina železnice u Evropskoj uniji.

Premijerka Srbije je na železničkoj stanici Beograd Centar - Prokop dočekala voz "Connecting Europe Express”, koji je osmišljen od strane Evropske komisije u okviru Evropske godine železnice.

Voz će preći kontinent i Zapadni Balkan kao njegov sastavni deo. Time je označen početak Železničkog samita u Beogradu.

Samit organizuju Transportna zajednica, Evropska investiciona banka (EIB) i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), a domaćin je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Srbija će zajedno sa Evropskom unijom (EU) graditi brzu prugu od Beograda do Niša, na jugu Srbije, prema rečima predsednika Srbije Aleksandra Vučića 26. aprila. On je tada naveo i da je EU dala bolju ponudu u odnosu na Kinu.

Kineski izvođači su angažovani na izgradnji brze pruge Beograd-Novi Sad na deonici od Beograda do Stare Pazove, dok deo od Stare Pazove do Novog Sada rade ruski partneri.

Kako je kasnije, na otvaranju Železničkog samita, Brnabić navela, Srbija je "na putu" da do kraja godine završi brzu prugu od Beograda do Novog Sada i da se započnu radovi na delu od Novog Sada do Mađarske.

"Aktivno radimo na projektnoj dokumentaciji za brzu prugu od Beograda do Niša, što će velikim delom biti finansirano kroz bespovratna sredstva EU", rekla je ona.

Brnabić je ukazala na to da su u fazi pripreme ili planirane realizacije i pruge od Niša do Dimitrovgrada i Subotica–Segedin, gde će radovi, kako tvrdi, početi ovih dana čim predstavnici iz Mađarske dođu tim povodom u Srbiju.

Prema njenim rečima, među planiranim železničkim projektima su i pruga Pančevo– Vršac–granica sa Rumunijom i Valjevo–Vrbnica na granici sa Crnom Gorom i drugi.

Komesar Evropske unije za susedsku politiku i proširenje Oliver Varhelji rekao je da će milijardu i po evra biti uloženo u razvoj brze pruge na Koridoru 10, koji će Srbiju povezati sa Bugarskom i Grčkom, kao i u razvoj Koridora 4, koji će Beograd brže povezati sa Lukom Bar u Crnoj Gori i Podgoricom.

XS
SM
MD
LG