Dostupni linkovi

Lex specialis za EXPO 2027 i Nacionalni stadion u Srbiji


Radnici ispred logotipa Expo 2020 uoči ceremonije otvaranja u Dubaiju, Ujedinjeni Arapski Emirati, 30. septembra 2021.
Radnici ispred logotipa Expo 2020 uoči ceremonije otvaranja u Dubaiju, Ujedinjeni Arapski Emirati, 30. septembra 2021.

Sadržaji za izložbu "EXPO Beograd 2027", kao i Nacionalni stadion i prateća infrastruktura u Beogradu biće izgrađeni po posebnom zakonu.

Ovaj lex specialis predviđa da se radovi za izgradnju ovih projekata, koji bi mogli da koštaju milijardu evra, ugovore bez primene Zakona o javnim nabavkama.

Vlada Srbije uputila je parlamentu na usvajanje Zakon o posebnim postupcima radi realizacije međunarodne specijalizovane izložbe EXPO 2027.

Iako je u nazivu izložba EXPO 2027, ovaj zakon se odnosi i na Nacionalni stadion, čija je izgradnja najavljivana poslednjih nekoliko godina.

Oba projekta se grade u okviru istog kompleksa u beogradskoj opštini Surčin.

Beograd će biti domaćin specijalizovane izložbe EXPO 2027, koja će trajati tri meseca, od 15. maja do 15. avgusta 2027. godine.

Zlatko Minić iz nevladine organizacije Transparentnost Srbija rekao je za RSE da bi stvari trebalo rešavati kroz redovne procedure i zakone.

U suprotnom, objašnjava, otvaraju se mogućnosti da dodela projekata izgradnje bude urađena na netransparentan način.

Minić: Stvari treba rešavati kroz redovne procedure
Minić: Stvari treba rešavati kroz redovne procedure

"Ako nešto ne funkcioniše generalno i ako je potrebno nešto ubrzavati lex specialisom, onda to treba rešiti tamo gde problem postoji", naveo je on.

Lex specialis je već bio korišćen za izgradnju stambeno-poslovnog kompleksa "Beograd na vodi", čiji su vlasnici kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i Vlada Srbije.

Šta piše u predloženom zakonu?

U predlogu Zakona o posebnim postupcima radi realizacije međunarodne specijalizovane izložbe EXPO Beograd 2027 navodi se da bi usvajanje ovakvog zakonskog rešenja ubrzalo realizaciju projekta.

Projekat EXPO Beograd 2027 predstavlja prema ovom zakonskom predlogu opšti interes od značaja za privredni razvoj Srbije.

Ministarstvo finansija Srbije, Beograd (foto arhiv)
Ministarstvo finansija Srbije, Beograd (foto arhiv)

U ovom aktu, čiji je predlagač Ministarstvo finansija, navedeno je da se svi postupci neophodni za realizaciju projekta smatraju hitnim.

Zakon predviđa osnivanje posebnog privrednog društva za sprovođenje projekta, kao i pojedinačnih društava posebne namene za izgradnju stambenih objekata.

"Posebno privredno društvo, kao i društvo posebne namene neće primenjivati odredbe zakona kojim se uređuju javne nabavke", navedeno je.

Navodi se da će privredna društva, osnovana za realizaciju projekta, posebnim aktom urediti pravila postupka nabavki i obavezu obezbeđivanja transparentnosti postupka.

Takođe se predviđa da će eksproprijacija biti sprovedena u skladu sa ovim zakonom i na osnovu odluke Vlade kojom se utvrđuje javni interes za izgradnju infrastrukturnih objekata koji su u funkciji projekta EXPO.

Upozorenja na rizike

Transparentnost Srbija je u saopštenju upozorila da ugovaranje radova bez primene Zakona o javnim nabavkama "stvara veliki rizik da troškovi budu veći nego što bi bili u uslovima pune konkurencije".

"Imaćemo ogroman koruptivni potencijal zbog toga što će praktično poslovi od milijardu evra moći da se po nekakvim procedurama dodele bilo kome", naveo je za RSE Zlatko Minić.

On je ocenio da se isključuju osnovni antikorupcijski mehanizmi – transparentnost i konkurencija.

Takođe je naveo da Zakon o javnim nabavkama ne bi kočio izgradnju projekata jer prepoznaje neke hitne slučajeve i procedure.

Ministarstvo finansija nije do objavljivanja ovog teksta odgovorilo na upit RSE.

Kako je na kritike odgovorio ministar finansija?

Ministar finansija Siniša Mali tvrdi da će EXPO kompleks biti izgrađen uz poštovanje svih zakona Srbije, pa i Zakona o javnim nabavkama.

On se oglasio 10. oktobra na Fejsbuku odgovarajući na kritike koje je u vezi sa predlogom zakona uputila i opozicija.

Ministar Mali smatra da nema reči o suprotnosti sa Zakonom o javnim nabavkama
Ministar Mali smatra da nema reči o suprotnosti sa Zakonom o javnim nabavkama

Mali je naveo da će preduzeće osnovano za potrebe EXPO-a morati da donese interni akt, kojim će biti propisana procedura za sprovođenje javnih nabavki uz vođenje računa da ona uvek bude sa što manje troškova i sa kraćim rokovima.

Zato, tvrdi ministar, "nema reči o suprotnosti sa Zakonom o javnim nabavkama."

On je takođe naveo da su uz portal javnih nabavki gde se sve nabavke sprovode elektronski, sada parlamentu upućene dodatne izmene Zakona o javnim nabavkama, koje se odnose na obavezno objavljivanje podataka o svim ugovorima i njihovim izmenama.

Pojedine stranke opozicije traže hitno povlačenje lex specialisa za EXPO iz skupštinske procedure.

One tvrde da vlast ovim zakonom obezbeđuje da se radovi za potrebe EXPO 2027 i Nacionalnog stadiona ugovore mimo Zakona o javnim nabavkama i bez tendera za izbor izvođača.

Kako interni akt može da zameni Zakon?

Ministarstvo finansija nije odgovorilo na upit RSE kako interni akt u kome će biti propisana procedura za sprovođenje javnih nabavki, može da osigura primenu Zakona o javnim nabavkama.

Zlatko Minić iz Transparentnosti Srbija komentarišući odredbu zakona da će preduzeće koje će se baviti izgradnjom propisati odgovarajuće procedure, kaže da se time daje "potpuna sloboda da se propišu bilo kakve procedure".

"A sa druge strane, čak i da propiše najbolje procedure, opet se ne primenjuje Zakon o javnim nabavkama i ne postoji mehanizam žalbe", naveo je on.

Prema navodima Transparentnosti Srbija zbog isključenja primene Zakona o javnim nabavkama, neće biti moguće osporiti pred bilo kojim državnim organom ukoliko za izbor izvođača radova budu postavljeni diskriminatorni uslovi.

Šta propisuje Zakon o javnim nabavkama?

Zakon o javim nabavkama propisuje da je naručilac obavezan da obezbedi konkurenciju, jednak položaj svih privrednih subjekata, bez diskriminacije, kao i da postupa na transparentan i proporcionalan način.

U ovom zakonu se propisuje da je naručilac dužan da u postupku javne nabavke omogući što je moguće veću konkurenciju.

Takođe se navodi da je naručilac dužan da u svim fazama postupka javne nabavke obezbedi jednak položaj svim privrednim subjektima.

Prema Zakonu o javnim nabavkama naručilac je dužan da nabavlja dobra, usluge ili radove odgovarajućeg kvaliteta imajući u vidu ekonomično trošenje javnih sredstava.

Koliko će koštati projekti?

Transparentnost Srbija je navela da je predlogom budžeta za 2024. u naredne tri godine u okviru Ministarstva finansija planirano 67,8 milijardi dinara (578,6 miliona evra) za EXPO 2027, kao i 49 milijardi dinara (418,1 milion evra) za izgradnju Nacionalnog fudbalskog stadiona.

Transparentnost Srbija je navela da se može pretpostaviti da će najveći deo ovog novca bitu utrošen za izvođenje radova, imajući u vidu da je investitor oslobođen dužnosti da plaća naknadu za uređivanje građevinskog zemljišta.

Kompleks u kome će se nalaziti sadržaji za EXPO 2027 i Nacionalni stadion prostiraće se na oko 167 hektara.

Izložbeni prostor za EXPO 2027 imaće, između ostalog, sedam hala od 9.000 do 11.000 kvadratnih metara, kao i objekte za smeštaj učesnika i posetilaca izložbe EXPO 2027.

Nacionalni stadion će, prema najavama, imati 52.000 mesta za sedenje.

Ukinut jedan zakon nakon primedbi Evropske komisije

Upravo je zbog kritika Evropske komisije u vezi i sa javnim nabavkama Srbija nedavno povukla jedan zakon.

Skupština Srbije je u julu na predlog Vlade Srbije ukinula Zakon o linijskoj infrastrukturi.

U obrazloženju Vlade je navedeno da je EK imala primedbe da odredbe zakona nisu u skladu sa pravnim tekovinama EU, posebno u delu koji se odnosi na javne nabavke i izbor strateškog partnera.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG