Dostupni linkovi

Predsednik Srbije: Modernina vakcina stiže u oktobru


Vakcina američkog proizvođača Moderna
Vakcina američkog proizvođača Moderna

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija u ovom trenutku ima 1,3 miliona doza vakcina koje su na raspolaganju građanima i kojima ne ističe rok.

On je epidemiologe i lekare pozvao da donesu odluku o tome da li je potrebna treća doza vakcine.

"Pozivam ljude da se vakcinišemo, sigurno ćemo morati da idemo na treću dozu. Molim vas epidemiologe, lekare, da donesete odluku kada se ide na treću dozu, da li da se 'mešaju vakcine' ili ne, to mora struka da kaže", rekao je Vučić na otvaraju zdravstvene stanice u beogradskom naselju Borča.

Vučić je rekao da je Srbija nabavila i petu vakcinu protiv korona virusa američkog proizvođača Moderna koja bi trebalo da stigne u oktobru.

RSE o pandemiji COVID-a 19

Priče, analize, foto i video zapisi o COVID-u 19.

Najavio je da će narednih dana iz beogradskog Instituta Torlak izaći prve serije ruske vakcine Sputnjik V, a da će narednog meseca biti postavljen kamen temeljac za fabriku za proizvodnju kineskih Sinofarm vakcina.

Upitan da li se uskoro, po ugledu na druge države, u Srbiji može očekivati uvođenje obavezne vakcinacije za određene kategorije stanovništva, kao što su zdravstveni radnici, Vučić je izjavio da u ovom trenutku ne može da podrži "bilo kakve diskriminatorne mere, što ne znači da nećemo imati izbora u budućnosti".

"Pratimo pažljivo mere i Sebastijana Kurca (austrijskog kancelara) i Emanueala Makrona (predsednik Francuske). Videćemo šta je to što možemo da uradimo, da ne povredimo Ustav Srbije i važna pravila. Kako da obezbedimo veću sigurnost za naše građane, a da ne povredimo prava onih ljudi koji su nedisciplinovani ili neodgovorni", izjavio je Vučić.

Vučić je rekao i da sada ne može da podrži ni predlog da se naplaćuju bolnički dani osobama koje su obolele od COVID-a 19, a nisu vakcinisane.

XS
SM
MD
LG