Dostupni linkovi

Doris Pak: Evropski narodnjaci mogu da unaprede Vučićevu stranku


Grupacija Evropska narodna partija (EPP), najveća i najuticajnija stranačka organizacija u Evropskom parlamentu, dobila je još jednu pridruženu članicu – Srpsku naprednu stranku (SNS), vladajuću partiju Srbije, koju predvodi premijer Srbije Aleksandar Vučić.

"Dobrodošli u porodicu", poručila je EPP Srpskoj naprednoj stranci, novoj članici na Tviteru.

„Prijem Srpske napredne stranke u grupaciju Evropske narodne partije (EPP) znači da će ta partija uvek biti u kontaktu sa ostalim članicama i verujemo da se na taj način, ukoliko postoji potreba, može čak unaprediti njeno ponašanje i politika“, rekla je za RSE doskorašnja poslanica Demohrišćanske partije Nemačke u Evropskom parlamentu i predsednica ženskog kluba Evropske narodne partije, Doris Pak.

Ona je, povodom prijema Srpske napredne strane za pridruženog člana EPP-a, rekla da su nekoliko godina proveravali na koji način partija Aleksandra Vučića doprinosi njihovim idejama i vrednostima, te da su u tom smislu proveravali i njihov program i o tome diskutovali.

„Utvrdili smo da može da postane pridruženi član naše porodice“, rekla je Pak.

Pak naglašava i da članstvo partija regiona u EPP-u, može pomoći u procesu pomirenja.

Članstvo može pomoći i u procesu pomirenja: Doris Pak
Članstvo može pomoći i u procesu pomirenja: Doris Pak


„EPP je mesto u kome partije regiona mogu imati novu platformu u kojoj će međusobno razgovorati i mislim da čak može pomoći u pomirenju i pronalaženju prikladnog načina za komuniciranje“, rekla nam je doskorašnja poslanica Demohrišćanske partije Nemačke u Evropskom parlamentu.

EPP okuplja stranke desnog centra iz cele Evrope, iz zemalja EU i šire, uglavnom stranke na vlasti, među kojima su i nemačka Hrišćansko-demokratska unija (CDU), mađarski Fides i austrijska Narodna partija, te mnoge druge stranke sa kojima "naprednjaci" dobro sarađuju.

​Među pridruženim članovima je još Savez vojvođanskih Mađara, opoziciona albanska Demokratska partija i makedonski VMRO-DPMNE.

A kao stranke posmatrači u EPP su Demokratski savez Kosova premijera Ise Mustafe, bosanskohercegovačke partije Stranka demokratske akcije (SDA), Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine (HDZ BiH), HDZ 1990 i Partija demokratskog progresa (PDP) iz Republike Srpske, kao i ukrajinska Otadžbina Julije Timošenko i Ukrajinska demokratska alijansa za reforme Vitalija Klička.

Jadranka Joksimović, internacionalna sekretarka SNS, izjavila je da je to veliki i važan dan za stranku, ali i Srbiju, i da je SNS prepoznata kao istinski nosilac ekonomskih reformi i poltiičke stabilnosti.

Pridruženo članstvo je najviši stepen pridruživanja koje može da ima stranka iz zemlje koja nije članica EU, navela je ona i istakla da je Evropska narodna partija prepoznala Srpsku naprednu stranku kao nosioca ekonomskih reformi i političke i regionalne stabilnosti.

Debata u Evropskom parlamentu tokom koje je predstavila politički okvir u Srbiji, napredak u evopskim integracijama i situaciju u stranci, bila je veoma dobra i izuzetno pozitivna, istakla je Joksimovićeva.

"Pomenula bih da su zaista lepo govorili o nama i Doris Pak i gospodin Ištvan Pastor koji je veoma pozitivno govorio o saradnji sa Srpskom naprednom strankom, gospodin (Eduard) Kukan, brojni drugi poslanici, među kojima je bio i izvestilac za Srbiju, gospodin Dejvid Mekalister, koji je inače i potpredsednik EPP, a posebno bih pomenula Žozefa Dola, predsednika Evropske narodne partije, koji je u više navrata krajnje afirmativno i pozitivno govorio ne samo o stranci, već o poverenju i pouzdanju koje ima u predsednika naše stranke i premijera Vučića i o njegovom ličnom doprinosu i regionalnoj stabilnosti i poverenju koje je izgrađeno", navela je Jadranka Joksimović.

Ona je istakla da je pridruženo članstvo SNS dodatni kanal komunikacije i politička platforma za sve nerešene probleme i otvorena pitanja, dodajući da je uvek dobro kad među prijateljima i u okviru stranačkih veza nešto može da se uradi za Srbiju, koja je naprednjacima, navodi, na prvom mestu.

"Trudićemo se da kroz partijske kanale uradimo što više pozitivnih stvari za našu zemlju", zaključila je Joksimović.

Da li su evropske stranke desnog centra ovim činom dale više simboličku podršku Srpskoj naprednoj stranci ili su je zaista po kapacitetu i performansama prepoznale kao sebi ravnu?

"Definitivno je u ovom trenutku reč o simboličkom gestu, o prvom i važnom koraku koji Srpska napredna stranka čini ka punopravnom članstvu. To što su dobili tu inicijalnu podršku znači da su prepoznati kao stranka koja ima kapacitet i koja može da se razvija u pravcu drugih stranaka koje čine Evropsku narodnu partiju", kaže za RSE Dušan Spasojević, asistent na Fakultetu političkih nauka.

Reč je o prvom koraku koji SNS čini ka punopravnom članstvu: Dušan Spasojević
Reč je o prvom koraku koji SNS čini ka punopravnom članstvu: Dušan Spasojević


Na pitanje da li bi SNS bila tako jaka da nema premijera Aleksandra Vučića na svom čelu, Spasojević odgovara:

"Teško je govoriti o snazi stranke i o njenom ideološkom profilu zato što je ona mlada stranka i njen inicijalni, odnosno, dosadašnji razvoj jeste baziran na snažnoj ulozi i popularnosti Aleksandra Vučića, tako da on za sada i nosi i gradi stranku. Otvoreno pitanje jeste kako će se stranka kao institucija za sebe razvijati u budućnosti, ali je činjenica da je ona za sada zasnovana na njegovoj popularnosti. Ako on želi od SNS-a da napravi stranku koja može ravnopravno da sarađuje sa drugim evropskim demohrišćanskim strankama, onda on mora raditi na izgradnji unutarstranačke infrastrukture, osnaživanju drugih lidera, kao i partijskog programa i ideološkog profila."

EPP je osnovana 1976. kao porodica stranaka desnog centra i zalaže se za slobodnu tržišnu ekonomiju.

Pridruženi članovi imaju ista prava kao punopravni članovi u glasanju na Političkoj skupštini i Kongresu, osim u glasanju o pitanjima koja se tiču struktura i politika Evropske unije.

Posmatračke patije, s druge strane, imaju pravo da učestvuju u svim aktivnostima EPP-a i prisustvuju kongresima i političkim skupštinama, ali nemaju pravo glasa.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG