Dostupni linkovi

Vučić po povratku iz Njujorka: Razgovarao sam sa predstavnicima 111 zemalja UN-a


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, 8. avgust 2023.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, 8. avgust 2023.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da se sastao sa 22 predsednika i premijera širom sveta, sa šest zvaničnika Ujedinjenih nacija (UN), kao i sa predstavnicima ukupno 111 zemalja UN-a, kako bi sprečio usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici.

Vučić je ovo rekao na konferenciji za novinare po povratku iz Njujorka, gde je otputovao 20. aprila.

U sedištu Ujedinjenih nacija danima je lobirao protiv usvajanja rezolucije što je opisao kao "borbu Davida i Golijata", za "čast i obraz Srbije".

Na konferenciji za medije 29. aprila rekao je da će "utakmica" biti neizvesna.

Rezolucija o Međunarodnom danu sećanja i obeležavanja genocida u Srebrenici trebalo bi da se nađe na glasanju pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija u toku maja meseca.

U Nacrtu rezolucije se, pored ostalog, traži osuda poricanja genocida u Srebrenici i veličanja odgovornih za ubistvo oko 8.000 bošnjačkih civila u julu 1995. godine. Zvanični Beograd se protivi njenom usvajanju.

Među zvaničnicima sa kojima se Vučić sreo u Njujorku su i diplomatski predstavnici Rusije i Kine, na čiju podršku Srbija računa.

Rusija je 2015. u Savetu bezbednosti UN-a blokirala usvajanje rezolucije kojom se osuđuje genocid, a koju je predložila Velika Britanija i podržale Sjedinjene Države i zemlje Evropske unije. Srbija je i tada lobirala protiv njenog usvajanja.

Pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu (ICJ) taj zločin označen je kao genocid koji su počinili pripadnici Vojske Republike Srpske.

Za genocid i zločine u Srebrenici do sada je osuđeno više od 50 osoba, na više od 700 godina zatvora, pred međunarodnim i sudovima Bosne i Hercegovine (BiH).

'Značajne šanse da Kosovo uđe u Savet Evrope'

I dalje su velike šanse da Kosovo uđe u Savet Evrope (SE), rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Parlamentarna skupština SE je 16. aprila usvojila preporuku za prijem Kosova u tu organizaciju, dok bi konačna odluka trebalo da bude doneta 16. maja.

Do tada Kosovo mora da ubedi najmanje dve trećine od 46 članica, da zaslužuje da bude deo Saveta Evrope.

Jedan od pozitivnih koraka u tom pravcu bi moglo da bude formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom.

Vučić je rekao da se vodi "kampanja fleksibilnog tumačenja prištinskih obaveza", ali da su šanse za članstvo Prištine i dalje "veoma značajne".

"Dajemo sve od sebe da sprečimo članstvo Prištine u Savetu Evrope", poručio je Vučić.

Potvrđena poseta kineskog predsednika

Aleksandar Vučić je potvrdio da će predsednik Kine Si Đinping doći u zvaničnu posetu Beogradu 7. i 8. maja i nazvao ga "velikim prijateljem" Srbije.

Beograd će biti jedna od tri destinacije koje će posetiti predsednik Kine. Tokom posete Evropi, predsednik Si Đinping će posetiti i Francusku i Mađarsku.

XS
SM
MD
LG